Slovenskí učitelia majú veľa žiakov na hlavu. Priemer EÚ je 14, najmenej majú Gréci 9, tvrdí Eurostat
07 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič/ Eurostat

V roku 2019 boli v 27 členských štátoch EÚ dva milióny učiteľov, z toho 85 percent žien a 15 percent mužov, a 24,5 milióna žiakov na úrovni primárneho vzdelávania. Slovensko bolo štvrtou krajinou s najväčším počtom žiakov na učiteľa. Vyplýva to zo štatistík, ktoré v utorok zverejnil Eurostat.


Štatistický úrad EÚ v správe pre médiá pripomenul, že deti v členských krajinách Únie zvyčajne vstupujú na základné školy vo veku od piatich do siedmich rokov. Učebné programy primárneho vzdelávania sú navrhnuté tak, aby im poskytli solídne základné vzdelanie v oblasti čítania, písania a matematiky spolu so základným porozumením ďalších predmetov, ako je napríklad história, geografia, prírodné a spoločenské vedy, umenie a hudba.

V 27-člennej EÚ sa priemerný počet žiakov na učiteľa na základnej úrovni mierne znížil z 13,6 žiaka v roku 2018 na 13,5 v roku 2019. Najnižšiu záťaž registrovali učitelia v Grécku (8,7 žiaka na učiteľa), Luxembursku (9) a Poľsku (9,6).

Na opačnom konci spektra sa nachádzalo Rumunsko, ktoré si aj v roku 2019 udržalo najvyšší pomer žiakov na učiteľa (19,4). Za ním nasledovali Francúzsko (18,8), Česká republika (18,7) a štvrtú pozíciu obsadilo Slovensko (17,4).

Eurostat pripomenul, že pomer žiakov a učiteľov sa vypočítava podľa Medzinárodnej štandardnej klasifikácie vzdelávania (ISCED) vydelením počtu žiakov s plnou dennou dochádzkou počtom učiteľov s plnou pracovnou normou. Pomer žiakov a učiteľov by sa nemal zamieňať s priemernou veľkosťou triedy, pretože do úvahy sa neberú špeciálne prípady, ako sú malé skupiny žiakov so špeciálnymi potrebami alebo špecifickými predmetmi alebo rozdiel medzi počtom hodín vyučovania poskytovaných učiteľmi a počtom hodín vyučovania predpísaných pre žiakov.

Novovymenovaný rektor STU Moravčík sa bude snažiť nadviazať na pozitívne kroky svojich predchodcov
Nový rektor Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave Oliver Moravčík sa bude usilovať nadviazať na pozitívne kroky všetkých svojich predchodcov. Uviedol to pri príležitosti utorkového vymenovania prezidentkou SR do funkcie rektora STU.... Čítať ďalej
07 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR