Štát aj médiá nám o Covide povedia všetko, jedno však intenzívne utajujú, a to je "R"
27 | 09 | 2021 I Ivan Brožík

"R", ak som rátal pozorne, je tridsiate druhé písmeno slovenskej abecedy. V prípade pandémie, s ktorou sa učíme spolunažívať, je však takpovediac "na bedni". Na stupni víťazov. "R" označuje reprodukčné číslo a v jednom písmene sa tak dozvieme, aký má pandémia trend.


Teda, nedozvieme. Lebo na Slovensku v kontraste s okolitými štátmi, zdá sa byť "R" utajené. Hoci sa už z titulkov médií dozviem, že dnes máme "až jednu ďalšiu hospitalizáciu" a tretia vlna pandémie naberá na sile, nedozviem s "R". Nedozviem sa to, či jeden človek nakazí štatisticky viac ako jedného človeka, alebo menej, ako jedného človeka. treda, či pandémia graduje, alebo sa krotí. Zámer? Hlúposť? Nechám na vás.
Stačí si vypočuť zahraničie

Takmer všetky predpoludňajšie správy verejnoprávneho rozhlasu v Českej republike sa začínajú "baladou" o stave "R". Hlásateľ vysvetľuje, čo to znamená, ako je na tom Ćesko. Ja som sa dnes dočítal o "hrozivom náraste" v našich nemocniciach - pribudol jeden pacient. Nie, nezľahčujem. Aj ten jeden pacient si zaslúži vyzdravieť. Viem, koľkí sú na ventilácii, dozvedám sa o reprofilizácii lôžok, ako sú na tom JISky. Ale nedozviem sa, či pandémia silnie, slabne, kulminuje, lebo niekto asi zatajuje a to veľmi dôsledne, ono písmeno "R". Prečo? To naozaj netuším. Možno preto, že v panike sa ľahšie stratia "iné nepodstatnosti".

Rozdiel medzi účinnosťou Ivermectinu a neúčinnosťou vakcíny je šokujúci, tvrdí Mesík
Ivermectin vz vakcína. Boj, v ktorom zjavne ťahá za kratší koniec liek, ktorý má však jasne navrch v liečení COVID-19. Žiaľ, je lacný, a tak ho mnohé vlády v boji s pandémiou odmietajú. Radšej posielajú milióny farma firmám za málo účinné a ešte... Čítať ďalej
26 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik

Logaritmy a bežný človek

Viete, čo je logaritmus? ja neviem a to som mal na vysokej dva semestre matiky. Poznám logaritmické pravítko, mám ho kdesi na pamiatku. A rozumiete tomu, že je zlé, ak jeden človek nakazí viac ako jedného? Ja áno. A viem si na základe toho nejak predstavovať vývoj najbližších dní. Ostatné údaje, denne štátom o pandémii publikované, vnímam ako ten logaritmus.
Môže byť hlúposť prešibaná?

Javí sa to tak. Ak ti nedokážem vysvetliť ľahko vysvetliteľné, tak to zamotám do nezrozumiteľnosti. Tak akosi to vnímam aj s tou prešibanou hlúposťou. Rafinovanou a podlou. Zámernou a priehľadnou. Je mi jasné, že je tu snaha niečo nehovoriť. U politikov je to snaha bežná, v médiách, hovoriacich si "hlavný prúd", priam zarážajúca. Ak to nie je zámer, je to hlúposť. Lenže jedno aj druhé je neprijateľné. Prvé občana uráža rovnako tak, ako to druhé.
Pýtajte sa na "R"

Ja to budem robiť tiež. Aké máme na Slovensku "R"? Nezaujíma ma ukecaný a falošný boj proti mafii, mne mafia ešte nikoho nezabila. Pandémia áno. Takže, nevážení predstavitelia mnou váženého Slovenska: "Aké máme "R"?

Majte gule a nenechajte si diktovať od štátu vo vlastných podnikoch, hovorí majiteľ prevádzky
Trnava. Mesto, kde okrem historických pamiatok, je aj mnoho prevádzok. Mnohé z nich, "pandemické" opatrenia zo strany štátu ruinujú. A nielen tam! Jeden z majiteľov mlčať prestal. Nasadil si ženskú parochňu, lebo podľa neho k cirkusu, ktorý je na... Čítať ďalej
26 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová