Kolíková s dovolaním voči Haščákovmu prepusteniu neuspela. Prehrala pomerom hlasov 5:0!
27 | 09 | 2021 I Jozef Uhlarik

Zadržanie a neskôr väzba finančníka a jedného z najbohatších Slovákov Jaroslava Haščáka vyvolala u nás poriadny šok. Haščákovi právnici ale aj napriek dovolaniu ministerky Kolíkovej slávili úspech.


Jaroslav Haščák skončil v rukách polície vlani v decembri. Ako informuje portál domov.sme.sk dovolací senát Najvyššieho súdu ukázal, že v podstate procesne nezvládnuté dovolanie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej bolo obyčajnou šikanou obvineného Jaroslava Haščáka, ale aj Dany Arpášovej.
Kolíková predložila zjavne nevykonateľný návrh na vzatie do väzby

Haščákov advokát Martin Škubla uviedol, že dovolanie ministerky Kolíkovej bolo procesne nezvládnuté a poukázal na nezákonnosť obvinenia jeho klienta. To potvrdil aj dovolací senát Najvyššieho súdu v odôvodnení uznesenia, ktorým 20. septembra. 2021 odmietol dovolanie ministerky spravodlivosti. Tá podala dovolanie po tom, čo generálny prokurátor Maroš Žilinka rozhodol o prepustení Haščáka aj Arpášovej z väzby a zrušení obvinenia. Dovolací senát rozhodol pomerom hlasov 5:0. Dovolací senát sa podľa Škublu veľmi podrobne venoval procesným pochybeniam ministerky spravodlivosti.

NS SR odmietol dovolanie ministerky spravodlivosti vo veci J. Haščáka
Najvyšší súd (NS) SR odmietol dovolanie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej v trestnej veci Jaroslava Haščáka, keďže jeho obvinenie zrušil generálny prokurátor. TASR o tom v utorok informovala hovorkyňa NS SR Alexandra... Čítať ďalej
21 | 09 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR


„Napríklad predložila zjavne nevykonateľný návrh na vzatie do väzby, dodatočne predkladala časti spisovej dokumentácie, na ktorú nemohol súd vôbec prihliadnuť. Navyše, takéto dodatočne predložené svedecké výpovede podľa súdu skôr podporovali tvrdenia obvinených, prípadne boli vytrhnuté z kontextu,“ uviedol advokát. Zároveň dodal, že k dovolacím dôvodom súd uviedol, že nie je jeho povinnosťou „dedukovať, čo dovolateľ svojou námietkou zamýšľal“, pričom vysvetlil, že viaceré námietky ministerky boli formulované nezrozumiteľne, čo je vážnou chybou „o to viac, že v danej veci išlo o dovolanie podané v neprospech obvinených so žiadosťou o zásah do ich práva na osobnú slobodu“.

Lipšic dostal od právnych zástupcov Haščáka poriadnu príučku
„Haščák a Mecom,“ príspevok, v ktorom reagoval Daniel Lipšic na obvinenia Roberta Fica. Čítať ďalej
06 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová

Na stranu Haščáka sa v procesoch postavilo osem nezávislých sudcov

Martin Škubla si myslí, že procesná účelovosť konania ministerky vynikla aj vo svetle poznámky sudcov k obvinenej Arpášovej, keď podľa súdu „v dovolaní absentuje akákoľvek argumentácia smerujúca k dôvodnosti trestného stíhania obvinenej, keďže ministerka sa výlučne zamerala na osobu obvineného Jaroslava Haščáka“. „Najnovšie odôvodnenie Najvyššieho súdu je pre nás jasným potvrdením, že obvinenie a väzobné stíhanie nášho klienta bolo účelové a nezákonné. Túto skutočnosť už potvrdili dva senáty Najvyššieho súdu, čo predstavuje spolu osem nezávislých sudcov ako aj Generálna prokuratúra,“ skonštatoval právny zástupca multimilionára Haščáka.

Aktualita: Generálny prokurátor Žilinka zastavil trestné stíhanie Haščáka v kauze Gorila
Generálny prokurátor Maroš Žilinka dnes zastavil trestné stíhanie spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščák v kauze Gorila. Čítať ďalej
31 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik


Podľa advokáta bolo v celej trestnej veci identifikovaných 70 veľmi závažných pochybení zo strany vyšetrovateľov, pôvodného dozorujúceho prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Ondreja Repu, ale aj sudkyne Špecializovaného trestného súdu Pamely Záleskej. Jaroslav Haščák bol zadržaný v decembri 2020 a obvinený z toho, že pred 15-imi rokmi kúpil nahrávku Gorily od niekdajšieho príslušníka SIS Ľubomíra Arpáša. Haščáka napokon v januári Najvyšší súd prepustil z väzby. Generálna prokuratúra 31. augusta zrušila obvinenia nielen voči Haščákovi, ale aj Arpášovi a jeho manželke Dane.

Advokáti Haščáka: Lipšič by mal "prestať zverejňovať nikým nepodpísané analýzy"
Prezentácia analýzy Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) hraničí so zneužitím právomoci verejného činiteľa. Myslia si to právni zástupcovia Jaroslava Haščáka. Uviedli to v reakcii na materiál, ktorý špeciálny prokurátor Daniel Lipšic v utorok (7.9.)... Čítať ďalej
08 | 09 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR