Jaskyniari zostúpili v Jemene do Pekelnej studne, ktorá mala slúžiť ako väzenie pre démonov
24 | 09 | 2021 I Gabriela Fedičová

Jemenská studňa siaha do pekla. V diere s hĺbkou 112 metrov našli vedci hady, mŕtve vtáky a jaskynné perly. Traduje sa, že jama bola stvorená, aby slúžila ako väzenie pre démonov. Jaskyniari skúmali dno Barhouta, jemenskej pekelnej studne. Osem z nich zostúpilo po lane do dutiny. "Skúmali dno a narazili na desivé veci," píše portál Origo. 


Osem jaskyniarov zostúpilo minulý týždeň po lane do dutiny studne v Jemene. Je známa ako Barhout, Pekelná studňa.  Tím zozbieral vzorky vody, hornín a pôdy aj pozostatky zvierat. "Výsledky ich štúdie budú čoskoro zverejnené," oznámil podľa portálu Origo geológ Mohammed al-Kindi, výskumník Nemeckej technickej univerzity v Mascate, ktorý v spolupráci s Technickou univerzitou RWTH v Aachene. Sám dutinu studne navštívil.

Na Ukrajine oligarchická moc končí, vyhlásil Zelenskyj
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok privítal schválenie návrhu zákona o oligarchoch na Ukrajine a vyhlásil, že v krajine tak už nebude "oligarchická mocenská vetva". Čítať ďalej
24 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Jemenčania sa k jame odmietajú priblížiť

Záznamy expedície ukazujú rôzne jaskynné útvary. Okolo dutiny, ktorá má priemer približne 30 metrov, sa v priebehu storočí vyvinulo nespočetné množstvo mýtov.

Jemenčania sa k jame odmietajú priblížiť. Ak už však musia, sú nepokojní a majú strach. Sú aj takí, ktorí o nej odmietajú hovoriť. Z dutiny sa šíri smrad a medzi miestnymi sa traduje, že jama vie do seba vtiahnuť akýkoľvek predmet. Stovky rokov generácie medzi sebou hovoria o tom, že v nej prebývajú démoni. Sú aj takí, ktorí o nej odmietajú hovoriť, pretože sa obávajú toho, že by im to privodilo smolu. Podľa niektorých legiend by jama dokonca mohla ohroziť aj život na Zemi.

"V Jemene je občianska vojna už sedem rokov. Zahynuli desaťtisíce ľudí. Milióny obyvateľov bolo nútených utiecť. Podľa OSN je situácia v Jemene najhoršou humanitárnou krízou na svete," píše portál Origo.

Koronavírus už nebude mutovať do smrteľnejších variantov, tvrdí britská expertka
Vírus SARS-CoV-2 už nebude mutovať do smrteľnejších variantov a stane sa z neho bežné prechladnutie. Uviedla to britská profesorka Sarah Gilbertová. Tá sa podieľala na vývoji vakcíny od spoločnosti AstraZeneca, píšu Novinky. "Koronavírus... Čítať ďalej
23 | 09 | 2021 | Tibor Sipos