COVID-19 sa objavil v USA pred Wu-chanom, tvrdia čínski vedci v novom výskume
23 | 09 | 2021 I Lukáš Leca

Čínski vedci pomocou matematických modelov zistili, že prvý prípad ochorenia COVID-19 sa objavil v období od apríla do novembra 2019 na severovýchode USA, dávno pred oficiálnym vypuknutím v čínskom Wu-chane, informuje portál RT.


"Výsledky výpočtov ukazujú, že existuje vysoká pravdepodobnosť, že epidémia COVID-19 sa začala šíriť okolo septembra 2019 v USA," hovorí 14-stranový dokument. Dokument bol publikovaný v stredu v ChinaXiv, portálu prevádzkovanom Národnou vedeckou knižnicou a Čínskou akadémiou vied.

Autorom dokumentu sú Zhouwang Yang, Yunhe Hu a Zhiwei Ding z Univerzity vedy a technológie v Číne. Zodpovedajúci autor Tiande Guo z Univerzity Čínskej akadémie vied.

Štvorica vedcov stanovila „začiatok pandémie“ na základe „metódy hybridného prenosu údajov a modelu“. Použili modelovaný rozsah pozitívnych testov, aby zodpovedali skutočným trendom. Vďaka používaniu "najmenších odhadových parametrov získali optimálny model". Následne využili "odhad hustoty jadra, vďaka čomu odvodili dobu pôvodu pandémie".

Základná škola v USA zaviedla „šialené“ pravidlo. Študenti musia počas stravovania nosiť masky
Základná škola v štáte Washington zaviedla zásadu, ktorá vyžaduje, aby deti v čase obeda nosili rúška pri „žuvaní, prehĺtaní alebo rozprávaní“, informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 09 | 2021 | Lukáš Leca


Oficiálne bol prvý prípad Covid-19 zaregistrovaný v USA 20. januára 2020 -asi mesiac po vypuknutí nákazy v čínskom meste Wuhan. Čínski vedci však tvrdia, že existuje 50% pravdepodobnosť prvých prípadov v 11 štátoch USA a okrese Columbia ešte predtým. Už v apríli 2019 na Rhode Islande a ešte v novembri toho roku v Delaware.

Ich vzorka pozostávala hlavne zo severovýchodných štátov USA - Massachusetts, Vermont, New Hampshire, Connecticut, Rhode Island, New York, New Jersey, Delaware, Pennsylvania, Maryland a Virginia.

Veľká časť dokumentu sa zameriava na Maryland, miesto, kde sa nachádza Fort Detrick. Ide o základňu americkej armády, ktorá je využívaná na výskum biologických zbraní počas studenej vojny. V súčasnosti je hostiteľom amerického programu biologickej obrany. Aj keď sa v dokumente konkrétne nehovorí o Fort Detrick, viacerí čínski predstavitelia opakovane tvrdili, že vírus môže pochádzať odtiaľ. Toto tvrdenie je v rozpore s americkými špekuláciami, že pochádza z výskumu zameraného na vírusy netopierov, ktorý sa uskutočnil vo Wuhanskom inštitúte.

Austrália vytvorila nový svetový rekord v najdlhšom lockdowne. Ľudia protestujú každý deň
Druhé najväčšie mesto Austrálie, ktoré zachvátila vlna násilných protestov proti lockdownu, dosiahlo krutý pandemický míľnik a stalo sa mestom, ktoré v dôsledku nárastu infekcií žilo v najdlhšom lockdowne, informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 09 | 2021 | Lukáš Leca