Austrália vytvorila nový svetový rekord v najdlhšom lockdowne. Ľudia protestujú každý deň
23 | 09 | 2021 I Lukáš Leca

Druhé najväčšie mesto Austrálie, ktoré zachvátila vlna násilných protestov proti lockdownu, dosiahlo krutý pandemický míľnik a stalo sa mestom, ktoré v dôsledku nárastu infekcií žilo v najdlhšom lockdowne, informuje portál RT.


V súčasnosti je v Melbourne už šiesty lockdown od začiatku pandémie Covid-19. Mesto strávilo celkovo 235 dní v rámci obmedzení. Čím prekonalo rekord stanovený Buenos Aires, ktoré bolo minulý rok zatvorené na 234 dní.

Nálada v uliciach uzamknutého mesta však zďaleka nie je oslavná. Mesto čelí vlne protestov proti rekordným obmedzeniam. Od pondelka vyrážajú demonštranti do ulíc Melbourne každý deň, aby si vyventilovali sklamanie z toho, ako vláda zvládla pandémiu. Taktiež kritizujú jej najnovší krok uložiť stavebným robotníkom mandát na očkovanie.

Rozhodnutie úradov od utorka zatvoriť staveniská, aby potrestalo prevádzkovateľov za nedodržanie mandátu, prilialo olej do ohňa a stredajšie zhromaždenie sa rozbehlo do úplných stretov s políciou.

Iránsky prezident v OSN: Hegemónia USA nešťastne zlyhala, sankcie sú zločin proti ľudskosti
Iránsky prezident Ebrahim Raisi odsúdil americkú „hegemóniu“ na Blízkom východe. Počas prejavu v OSN uviedol, že snahy ovládnuť tento región boli katastrofálnym zlyhaním, informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 09 | 2021 | Lukáš Leca


Strážcovia zákona nasadili slzný plyn a gumové projektily v snahe rozptýliť demonštrantov, z ktorých niektorí hádzali po nich fľaše a iné projektily. V dôsledku nepokojov bolo zatknutých asi 200 ľudí.

Polícia vo Viktórii čelila obvineniam z pokusu zakryť rozsah zásahu po tom, čo vyhlásila pochod proti zablokovaniu bezletovej zóny. Úradníci ustúpili a umožnili mediálnym helikoptéram vznášať sa nad protestom až potom, čo táto taktika vyvolala sťažnosti zo spravodajských portálov.

Amazon, Facebook a Uber sa zaviazali zamestnať utečencov z Afganistanu na podporu ekonomickej „vízie“ USA
Maloobchodný gigant Amazon sa zaviazal zamestnať utečencov z Afganistanu ako súčasť programu s inými významnými spoločnosťami vrátane Facebooku, Uberu a UPS, aby zapojili utečencov do americkej pracovnej sily, informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 09 | 2021 | Lukáš Leca