V. Pčolinský: O kauze úplatku a vzťahoch s Lipšicom
22 | 09 | 2021 I Gabriela Fedičová

Vladimír Pčolinský, bývalý šéf Slovenskej informačnej služby bol hosťom relácie Na telo plus. V rozhovore hovoril o kauze úplatku, ale aj o Zoroslavovi Kollárovi, o vzťahoch medzi ním a Danielom Lipšicom. Odpovedal aj na otázky moderátora, ktoré sa týkali Kučerku a Čurilu.



40-tisícový úplatok, o ktorom Beňa tvrdil, že 20-tisíc z neho dostal Vladimír Pčolinský

V prípade úplatku, Ľudovít Makó, dnes už ako kajúcnik, hovoril o tom, že prevzal úplatok od Zoroslava Kollára. Úplatok mal byť prostredníctvom Borisa Beňu odovzdaný Vladimírovi Pčolinskému. Išlo o úplatok 40 000 eur, z ktorých 20 000 eur mal dostať Boris Beňa a 20 000 eur Pčolinský. Za úplatok malo byť zastavené odpočúvanie Zoroslava Kollára. Pčolinský poukázal na to, že v prípade Zoroslava Kollára nebol odpočúvaný jeden aparát, ale viacero z nich. Odpočúvanie bolo zastavené na tzv. "drevenom telefóne," hneď na ďalší deň potom, ako spustené. Udialo sa tak bez jeho vedomia, odpočúvanie pozastavil jeho námestník, v tom čase Beňa, ktorý ho o tom neinformoval.

K Pčolinskému, ako povedal v rozhovore sa rozhovory dostávali aj naďalej, z iných zariadení. "Ja som info dostával, pretože bežali aj iné čísla, povedal Pčolinský. Každý týždeň sa k nemu dostávali aj tzv. doklady z jednotlivých sekcií, z ktorých si mohol on prečítať, "...ten bol tam a tam, hovoril s tým a s tým...," uviedol Pčolinský.

Príkaz na odpočúvanie Zoroslav Kollára zadal samotný Vladimír Pčolinský. Konanie jeho bývalého námestníka Beňa mu nedáva zmysel. Pčolinský nechápe prečo by mal jeden deň telefón Kollára "nahodiť," a na ďalší deň ho hneď odpojiť.

Exkluzívny rozhovor s Vladimírom Pčolinským, ktorý poskytol pre televíziu JOJ
O funkciu prišiel za kontroverzných okolností. Za diskutabilných okolností sa dostal aj na slobodu. Vladimír Pčolinský, ako informoval redaktor televízie JOJ Samuel Migaľ, je na slobode týždeň. A prijal pozvanie do štúdia. Rozhovor trval hodinu.... Čítať ďalej
09 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová
?fbclid=IwAR18Xi7T6UhJSKQEZMM5to7QNE1T7H4j6DNUah-rHbk1cUbMZDLIXG7vxMk
Kučerka a 10-tisíc eur

Kučerka ako kajúcnik tvrdil, že od Pčolinského prevzal peniaze,10 000 eur v obálke. Podľa Pčolinského ale Kučerka tým, že bol 4. mesiace vo väzbe, nemal žiadny kontakt s rodinou, trpel. Bol aj hospitalizovaný, ale nie kvôli patologickým príznakom, ale kvôli psychosomatickým. Pčolinský uviedol, že Kučerka trpí bludmi a živými snami. Jeho výpoveď je podľa neho veľmi dôležitá, pretože Kučerka uviedol, že mal 10-tisíc eur, ktoré mu boli odovzdané v obálke a sú ukryté na povale, ale keď ich mal vydať, tak predložil 9800 eur, v úplne inom zložení bankoviek, ako tvrdil vo svojich výpovediach, na ktorých boli iba odtlačky Kučerku.

Kajúcnici sa snažia získať podľa neho výhody vo vlastných trestných konaniach.

Obvinenie novinárov Denníka N sa nekoná: Zrušil ho prokurátor
Prokurátor dnes zrušil obvinenia dvojici novinárov Denníka N. Po preskúmaní vyšetrovacieho spisu v rámci dozorového oprávnenia obvinenia označil za nezákonné a neopodstatnené, píše portál extraplus.sk. Čítať ďalej
21 | 09 | 2021 | Diana Zaťková

Daniel Lipšic

Odpovedal aj na otázky moderátora, ktoré sa týkali stretnutia najvyšších vládnych predstaviteľov na pôde SIS. Aláč podľa neho neurobil nič, čo by mu pomohlo. Pčolinský uviedol, že mu pomohol Denník N, ktorý zo stretnutia urobil veľké "haló. Na stretnutie, pozýval predseda vlády Eduard Heger, na základe informácií z SIS a udialo sa na centrále SIS," povedal Pčolinský. Dodal tiež, že on, ako šéf SIS tiež chodieval na Úrad vlády a nič nezvyčajné na stretnutí a na mieste stretnutia najvyšších vládnych predstaviteľov nevidí.

Myslí si, že politici k dispozícii informácie nemajú a nezasahajú do konania SIS.

V rozhovore sa spomenul tiež Cigarový klub SIS, tzv. salónik zariadený v rustikálnom štýle, s červenými koženými kreslami. Pčolinský uviedol, že v SIS neexistuje žiadny červený salónik. Denník N informoval mylne, pretože na fotografiách, ktoré zverejnili, ako spomenul Pčolinský, bola miestnosť pre návštevy, kde sa podľa neho nikdy nefajčilo.

Priateľstvo s Koščom, tzv. pánom X nepopieral. Pozná sa s ním od roku 2015, odkedy sa začali intenzívnejšie stretávať.

K Danielovi Lipšicovi po spustení videa, kde sa Lipšic vyjadril k práci vyšetrovateľov a tvrdil, po vzatí Pčolinského do väzby, že je to dôkaz, že si robia svoju prácu dobre iba toľko, že si Daniel Lipšic robí svoju robotu. Správne a ako najlepšie vie. Z konania, ktoré sa týkalo Pčolinského sa Lipšic vylúčil. Ale zároveň vypovedal ako svedok. "Vypovedal tak, ako sa veci stali. V mojom prípade mi Lišic pomohol, pretože hovoril o veciach, ktoré potvrdzujú to, čo som povedal aj ja,“ povedal Pčolinský.
Pčolinský je presvedčený, že sa už nikdy neočistí

„Už sa nikdy neočistím. A aj keby som bol na súde oslobodený, aj tak by časť neverila, časť verila a časti by to bolo jedno,“ povedal. Na divácku otázku, ktorá sa týkala detektoru lži uviedol, žeby išiel bez problémov.

Čo je ochotný obetovať Robert Fico pre zjednotenie ľavice? (Eduard Chmelár)
Komentár Eduarda Chmelára (Facebook/status) Čítať ďalej
20 | 09 | 2021 | Tibor Sipos