Paríž poprel, že sa vzdá stáleho členstva v Bezpečnostnej rade OSN v prospech EÚ
22 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Francúzsko v stredu poprelo medializované správy o tom, že by bolo ochotné vzdať sa stáleho členstva v Bezpečnostnej rade (BR) OSN a ponúknuť ho Európskej únii. Informovala o tom agentúra AFP.


O možnosti výmeny stáleho člena BR OSN napísal ako prvý britský denník The Daily Telegraph. V článku sa odvolal na informácie od jedného z poslancov Európskeho parlamentu. Ten pre denník uviedol, že "Francúzsko zváži výmenu kresla v BR OSN výmenou za podporu ostatných členov EÚ v otázke spoločnej európskej armády". Okrem toho údajne Paríž výmenou za post žiadal zreformovať spôsob, akým Únia formuluje svoju zahraničnú politiku.

"Oficiálne to popierame. Kreslo (v BR OSN) je naše, a tak to aj zostane," povedal hovorca Elyzejského paláca.

Francúzsko je spolu s Britániou, Čínou, Ruskom a Spojenými štátmi jedným z piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN. Ide o jeden z orgánov Organizácie Spojených národov, poverený udržiavaním medzinárodného mieru a bezpečnosti. Každý zo stálych členov BR OSN má právo veta, ktorým môže zablokovať akékoľvek rozhodnutie. Toto právo nie je možné obísť.

Snemovňa reprezentantov USA schválila provizórny rozpočet do decembra
Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu schválila v utorok večer miestneho času návrh rozpočtového provizória pre chod amerických federálnych orgánov do decembra tohto roku. Čítať ďalej
22 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR