Exkluzívny rozhovor s Vladimírom Pčolinským, ktorý poskytol pre televíziu JOJ
09 | 09 | 2021 I Gabriela Fedičová

O funkciu prišiel za kontroverzných okolností. Za diskutabilných okolností sa dostal aj na slobodu. Vladimír Pčolinský, ako informoval redaktor televízie JOJ Samuel Migaľ, je na slobode týždeň. A prijal pozvanie do štúdia. Rozhovor trval hodinu. "Dozvedeli sme sa z neho aj to, že návrat z väzby sa mu zdal mimoriadne ťažký. A ľahšie si zvykal na väzenie, než na návrat z neho," ako píše JOJ. Ale aj to, že situáciu, aká je momentálne vyriešia možno len voľby.


Špeciálny rozhovor s Vladimírom Pčolinským priniesla TV JOJ. Vo väzbe sa za posledný rok ocitli mnohí funkcionári za bývalej vlády. Ale nielen oni. Vo väzbe sa ocitol aj bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský. O tom, ako situáciu vnímal, čo je vo vyšetrovacom spise, ale aj o vojne medzi NAKA a inšpekciou hovoril v relácii s názvom: "EXKLUZÍVNE exšéf SIS Vladimír Pčolinský. Na Slovensku panuje otvorená vojna bezpečnostných zložiek."

Inšpekcia by v pondelok mala vypočuť stíhaného svedka Petrova
Úrad inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR by v pondelok 13. septembra mal vypočuť stíhaného svedka Petra Petrova. Informuje o tom televízia Joj noviny.sk. Čítať ďalej
08 | 09 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR

O väzbe v Leopoldove

Vo väzbe v Leopoldove nestretol ľudí, ktorí sú známi z mediálneho priestoru. Videl iba Mariána Kočnera. Ale keď bol v Bratislave v Justičnom paláci, tam mu v sklade materiálu vydával veci Juraj Ondrejčák, ktorý ho zrejme spoznal. Komunikovať, ale nekomunikovali. Cela v Leopoldove bola pre neho príjemnejším miestom, ako cela policajného zadržania. Najhoršia bola izolácia od rodiny, manželky, dcéry a nekonečná nuda. "Ak máte šťastie, tak sa dostanete ku knihe. Väzni majú nárok na vypožičanie dvoch kníh za mesiac z ústavnej knižnice. Väzeň si môže napísať na zoznam päť kníh. Ale keď je všetkých päť vypožičaných, tak v ten mesiac nedostanete už žiadnu. Knihy som mal z domu. Po nejakom čase môžete dostávať z domu balíky. Prišli mi tri várky, po desať kníh. Zásoboval ma aj väzenský kaplán. A stretol som sa aj s pastorom apoštolskej cirkvy, ktorý ma tiež zásoboval," povedal. Dozorcov pochválil za ľudskosť a profesionalitu.

Katastrofické podmienky vo väzbe o ktorých sa hovorí prirovnal k životu na internátoch v 90-tych rokoch. Pčolinský uviedol, že sa nenarodil so zlatou lyžičkou v ústach. Je z dediny, takže prostredie vo väzbe nebolo pre neho vyslovene nepríjemné. Ani hrozné.

Auto, do ktorého nastúpil videl prvýkrát v živote, ale sľúbil, že keď najbližšie bude odchádzať z väzby,
tak pôjde domov vlakom.
Samotný zásah, ako ho vidí Pčolinský

11. marca NAKA a jej agenti a policajti prišli k ním domov. Pčolinký ako šéf SIS mal vlastnú ochranku. Ku konfliktu medzi jeho ochrankou a zasahujúcimi podľa Pčolinského mohlo dôjsť. "Keď som sa oboznamoval pred 2. týždňami s vyšetrovacím spisom, tak som nepoznal úplne všetky veci. V spise bolo aj to, prečo sa
nasadzovali príslušníci NAKA. A bolo to práve z toho dôvodu, že mohlo dôjsť ku konfliktu, ale aj k streľbe," povedal v rozhovore. To bolo to absurdné podľa neho. "Pretože keby som dostal predvolanie, tak sa mohol cirkus obísť. Išiel by som a tam si ma už mohli nechať. Počas zásahu nebola vykonaná domová prehliadka, mal som v byte maloleté dieťa," dodal. Pokyn k tomu, aby jeho ochranka nezasiahla Pčolinský už ošetril s ochrankou predtým, keď ich upozornil, že keby došlo kedykoľvek k podobnej situácii, aby nezasahovali.

AKTUÁLNE: Dočasným policajným prezidentom bude Štefan Hamran
Kovaříka na poste prezidenta Policajného zboru nahradil šéf protiteroristického komanda Hamran. Čítať ďalej
09 | 09 | 2021 | TASR

Kauza úplatku

"Ľudovít Makó hovoril o tom, že prevzal úplatok od Zoroslava Kollára. Prostredníctvom Borisa Beňu ho mal odovzdať vám," vrátil sa moderátor k dôvodom obvinenia. "Išlo o úplatok 40 000 eur, z ktorých 20 000 eur mal dostať Boris Beňa a 20 000 eur vy," povedal moderátor Migaľ.

,,Je jedna zásadná vec, ktorú musím uviesť. Celá kauza sa v značnej miere dotýka spravodajského rozpracovania nejakej osoby so strany SIS. Všetky ti veci sú tajné, ale sú uvedené v utajovanej prílohe vyšetrovacieho spisu. Aj spolu so svedeckými výpoveďami v utajenom režime. Sú tam aj úradné záznamy, záverečná správa riaditeľa SIS. Keby sa to skombinovalo aj so znaleckými posudkami k danej veci a výpoveďami svedkov, ktoré nemuseli byť v utajovanom režime, tak by sa zistilo, že skutok sa v žiadnom prípade nemohol stať," uviedol Pčolinský.

AKTUÁLNE: Bývalého šéfa Devín banky Kanisa odsúdili na tri roky!
Bývalý šéf Devín banky odsúdený Čítať ďalej
09 | 09 | 2021 | TASR

Zoroslav Kollár

"Po nástupe do funkcie som zistil, že existujú rezervy v niektorých činnostiach. Z toho dôvodu boli vykonané aj nevyhnutné personálne zmeny. Zadal som nové ciele spravodajského rozpracovania a Zoroslav Kollár bol jedným z tých cieľov," povedal Pčolinský.  "Vždy je na rozhodnutí SIS, aká osoba má byť, alebo musí byť v záujme spravodajskej služby," dodal.

Podľa Pčolinského v prípade úplatkov je vždy podstatné, či išlo o korupciu, alebo nie. Boris Beňa podľa neho zohral kľúčovú úlohu, pretože jediný peniaze videl a jediný popísal, ako mali peniaze vyzerať. Aké balíčky to boli a podľa Pčolinského aj tvrdil, že on ich rozpočítaval a mal mu odovzdať polovicu z nich.

"Trikrát vo výpovedi zopakoval, že to tak bolo a bol ochotný peniaze vydať. A keď ich priniesol, tak už priniesol peniaze inak poskladané. Makó o Beňovi hovorí, že nevie ako naložil s peniazmi Beňa. Makó nikdy nepovedal, že videl peniaze. Makó hovorí o obálke, ale nikdy nie o peniazoch. Peniaze okrem Borisa Beňu nikdy nikto nevidel. A na bankovkách sa okrem odtlačkov a DNA Borisa Beňu nenašli žiadne iné stopy," vysvetlil Pčolinský.

Láska ku covidovým opatreniam vedie do koncentračného tábora (komentár Reného Baláka)
Slovenským občanom uniká realita nútených deportácii na „bližšie neurčené miesto“, ktorá sa implementovala do slovenskej legislatívy bez väčšej mediálnej pozornosti. Segregácia a diskriminácia neočkovaných, netestovaných a nezarúškovaných sa... Čítať ďalej
08 | 09 | 2021 | René Balák

Čo bolo podľa Pčolinského v rozpore

V rozpore sú podľa neho aj ďalšie veci. Makó sa namiesto neho údajne podpísal na jednom z dokumentov, ale nikto na to neprihliadal v čase, keď ho vzali do väzby. Na otázku moderátora, ako je možné, že Špecializovaný trestný súd a ani Senát najvyššieho súdu sa nezaoberali niektorými vecami, keď boli predkladané na rozhodovaní o jeho väzbe, Pčolinský uviedol, že odporúča pozrieť si uznesenie. A keby ich mohol on komentovať, tak by ako prvé uviedol, že senát pojednával o 1200 stranách, od 9:00 do 9:15 hodiny a v zápisnici je uvedené, že dokumenty boli prečítané.

"Boli tam veci, ktoré nevychádzali z ničoho. Kučerka ako kajúcnik tvrdil, že odo mňa prevzal peniaze. 10 000 eur v obálke, ale nikdy obálku nevydal, ani ju nezabezpečili. Súd ale napíše, že je skutočnosťou, že peniaze boli v obálke a preto sa na tých bankovkách nemohli nájsť odtlačky obvineného. Ako toto môže povedať súd?" Kladie si v rozhovore otázku Pčolinský a dodáva, že odpovede aj na tieto otázky dá vyšetrovací spis, pretože tvrdenia odporujú pomaly v každej jednej vete.

Kajúcnici sa snažia získať podľa neho výhody vo vlastných trestných konaniach. Otázkou je, či mohli byť koordinovaní, pričom Pčolinský uviedol, že v jeho v prípade mohli.

K manipuláciám podľa neho malo dochádzať. "Viem, čo som videl a počul do 11. marca. Na základe toho som zasielal príjemcom, ktorí boli oprávnení ich prijímať oznámenia o tom, že sa dejú veci, ktoré nie sú v poriadku. Kauza Dömötör je podľa neho malá ukážka z toho, čo bolo získané do 11. marca 2021.

To, že ho na rozdiel od koaličných partnerov obhajuje Robert Fico, považuje Pčolinský za paradoxy, ktoré prináša život.

Objavili sa nové podrobnosti o výskume koronavírusu v čínskom laboratóriu
Bolo zverejnených viac ako 900 strán materiálov súvisiacich s výskumom koronavírusu financovaným USA, informuje portál The Intercept. Čítať ďalej
09 | 09 | 2021 | Lukáš Leca

Daniel Lipšic

Daniel Lipšic bol s Vladimírom Pčolinským predtým, ako sa stal špeciálnym prokurátorom kamarát. Pčolinský v rozhovore uviedol, že predtým, ako sa stal špeciálnym prokurátorom povedal, že ak by ho zvolili, tak sa bude izolovať. Z konania, ktoré sa týkalo Pčolinského sa vylúčil, ale zároveň vypovedal ako svedok. "Vypovedal tak, ako sa veci stali. V mojom prípade mi Lišic pomohol, pretože hovoril o veciach, ktoré potvrdzujú to, čo som povedal aj ja," povedal Pčolinský.

"Viem, čo sa nachádza v 1800 stranovom spise. Viem čo sme navrhovali vykonať, ako ďalšie kroky, pričom sme nedostali ani rozhodnutie o tom, či budú vykonané, alebo nie," povedal Pčolinský.

"Už sa nikdy neočistím. Aj špeciálne vďaka niektorým médiám a ľuďom s ktorými som sa poznal 25 - 30 rokov a pristupovali ku mne tak, ako pristupovali. Nemyslím, že sa mi podarí očistiť. A aj keby som bol na súde oslobodený, aj tak by časť neverila, časť verila a časti by to bolo jedno," povedal.

Blaha sľubuje: Keď sa vrátime do vlády, všetky svinstvá zrušíme a vrátime ľuďom slobodu
Naše pediatrické lekárske „kapacity“ sa celkom zbláznili. Kým vo svete hromadne odstupujú od očkovania detí, tie naše – naopak. Rozhodli sa, že na Slovensku začneme očkovať proti COVID-19 deti už od 5 rokov. Nie naše detičky, ale toto je už... Čítať ďalej
09 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik

Vojna v polícii

"Trestné oznámenia, ktoré som dal, naznačovali veci. To, čo hovorím som počul, videl som na vlastné oči, ale akým spôsobom sa s nimi naložilo, naloží, neviem. Chcem ako poškodený nazrieť do spisu," hovorí ďalej.

"V dohľadnej dobe sa udejú ďalšie veci. A možno keby sa navzájom zavreli niektorí z NAKA a inšpekcie, by bol konečne pokoj," dodal s nadhľadom. K nepríjemným stretom môže podľa neho dochádzať a bude to vyvolávať ďalšie a ďalšie nepokoje v spoločnosti. Pčolinský hovorí aj o zodpovednosti politikov. Myslí si, že nie je vojna medzi NAKA a inšpekciou, ale medzi časťami NAKA a časťami inšpekcie. A môže sa stať, že situáciu vyriešia podľa neho až voľby.
Peter Kysel

"Ak robíte manažéra aj dozorujúceho, nestíhate. A môže sa stať, že konáte protizákonne. A máte prieťahy. To povedali napokon aj šiesti sudcovia. Nemal som sa na koho obrátiť, lebo ten, ktorý bol nad ním sa vylúčil a tak som sa obrátil cez 363 na generálnu prokuratúru." Dodáva v závere, pričom má zrejme na mysli vzťah Petra Kysela a Daniela Lipšica, ktorý je nad ním, ako špeciálny prokurátor.

Všetko v spise je podľa Pčolinského v jeho prospech a myslí si, že aj keby ho opätovne obvinili, súd ho na základe toho, čo v spise je, oslobodí.

Vedci vytvorili v laboratóriu malé ľudské mozgy s Parkinsonovou chorobu
Singapurským vedcom sa podarilo po prvý raz vytvoriť v laboratóriu malé ľudské mozgy, ktoré napodobňujú hlavné patologické príznaky Parkinsonovej choroby. Čítať ďalej
09 | 09 | 2021 | TASR