NS SR nevyšle zástupcu do pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát
20 | 09 | 2021 I TASR

Najvyšší súd (NS) SR nevyšle svojho zástupcu do pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát. Dôvodom sú riziká, ktoré by mohli byť spojené s účasťou nominanta NS SR v tejto pracovnej skupine. TASR o tom informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.


Šéf NS SR Ján Šikuta tvrdí, že „tvorba trestnej politiky štátu je predovšetkým vecou moci zákonodarnej a výkonnej, úlohou moci súdnej je realizácia trestného práva v konkrétnych prípadoch aplikačnej praxe v súlade s pravidlami zavedenými zákonodarcom“. Doplnil, že NS SR je pripravený podieľať sa na pripravovaní legislatívy v rámci zákonom stanovených mechanizmov.

Tódová a Čikovský čelia stíhaniu z ohrozenia dôvernej skutočnosti
Vyšetrovateľ z okresného policajného riaditeľstva Bratislava III. František Spusta obvinil novinárov Moniku Tódovú a Konštatnína Čikovského z Denníka N z prečinu ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti, a to formou... Čítať ďalej
20 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič

Šikuta poďakoval za možnosť vyslať nominanta súdu

Važanová ďalej informovala, že výkon súdnej moci sa musí uskutočňovať tak, aby bola po celý čas zachovaná požiadavka jej nezávislosti a nestrannosti, a to nielen v subjektívnej rovine, ale aj v objektívnej, smerom navonok. „Preto považuje (Šikuta - pozn. TASR) za lepšie vyhnúť sa všetkému, čo by mohlo poskytnúť čo aj len minimálnu zámienku na spochybnenie nezávislosti a nestrannosti Najvyššieho súdu ako inštitúcie i jednotlivých jeho sudcov,“ sprostredkovala Važanová stanovisko predsedu NS SR.

Šikuta zároveň poďakoval predsedovi vlády Eduardovi Hegerovi (OĽANO) za možnosť vyslať nominanta súdu do tejto pracovnej skupiny. Uviedol, že NS SR podporuje odborné diskusie na témy spojené s právnym štátom, ktoré by mohli prispieť kvalite jeho fungovania.

Vznik pracovnej skupiny oznámila koalícia po zasadnutí bezpečnostnej rady štátu. Zvolal ju premiér po tom, ako tento týždeň Úrad inšpekčnej služby zadržal štyroch vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry, ale aj dočasného riaditeľa inšpekcie.

Erik Tomáš: "Mafia? Áno, tá Matovičova!"
"Nejde o žiadnu vojnu v polícii, ale o odhalenie ohavného konania policajtov na politickú objednávku. Každému kto si prečítal uznesenie o obvinení štyroch “elitných” vyšetrovateľov NAKA a povereného šéfa inšpekcie ministerstva vnútra sa musel... Čítať ďalej
20 | 09 | 2021 | Ivan Brožík