Idiotizmus, ktorý by zrušenie paragrafu 363 iba zaklincoval, tvrdí advokát Milan Valašík
20 | 09 | 2021 I Gabriela Fedičová

Bývalý riaditeľ trestného odboru generálnej prokuratúry, v súčasnosti advokát Milan Valašík, hodnotí snahu koaličných politikov v zrušiť paragraf 363. Ten, má podľa neho nezastupiteľné miesto v právnom poriadku. Na názor sa ho pýtal redaktor portálu Ereport Filip Szórád. " Už zákaz negatívnych pokynov považujú niektorí prokurátori za idiotský a zrušenie paragrafu 363 by to ešte zaklincovalo," píše.


Paragraf 363. Paragraf 363...Zdá sa, že pre niektorých koaličných politikov sa stal nočnou morou. A opakujú ho ako mantru. Nepáči sa im, že ho generálna prokuratúra využila na zrušenie obvinení voči exriaditeľovi SIS Vladimírovi Pčolinskému a oligarchovi Jaroslavovi Haščákovi. Často ale opomínajú fakt,  že paragraf 363 bol využitý, pretože došlo k množstvu porušení zákona zo strany vyšetrovateľov a prokurátorov v oboch prípadoch.

Koaliční politici, okrem tých zo Sme rodina volajú po preskúmaní zúženia právnej úpravy paragrafu 363, niektorí by ho dokonca úplne zrušili. V rozhovore pre portál Ereport svoj názor na snahu politikov vyjadril bývalý prokurátor a v súčasnosti advokát Milan Valašík.

Denisa Saková: "V celej histórii Slovenska politici neútočili na OČTK tak, ako teraz"
20 | 09 | 2021 | Ivan Brožík

Kocúrkovo

Milan Valašík je veľkým odporcom týchto vládnych plánov. A prečo? Odôvodňuje to na modelovej situácii. "NR SR toto ustanovenie zruší. A tak občan dostane z generálnej prokuratúry rovnakú odpoveď ako z krajskej prokuratúry. S dodatkom, že tento postup je v súlade s vôľou poslancov NR SR. Kocúrkovo? Nadriadení prokurátori zistia bezdôvodné trestne stíhanie alebo vážne pochybenia v postupe podriadených a nemajú kompetenciu to napraviť?” kladie si otázky Valašík v rámci rozhovoru pre Ereport.

Valašík hovorí aj o tom, že na okresnej prokuratúre by mohol rozhodovať niekto, kto ešte nemá prax. Je nekvalifikovaný, alebo dokonca koná v zlom úmysle. „Už zákaz negatívnych pokynov považujú prokurátori za idiotský a zrušenie paragrafu 363 Trestného poriadku, by to zaklincovalo. Zákaz negatívnych pokynov aj paragrafu 363 sa odôvodňuje tým, že sa tým bráni tomu, aby sa nezastavovalo trestné stíhanie “našich” ľudí," hovorí v rozhovore. A kladie otázky: "To ale na druhej strane znamená, že prokurátori okresných prokuratúr sú neomylní géniovia ? A prokurátori krajských a generálnej prokuratúry nie sú náhodou kvalifikovanejší?”

Bránik: Lipšic sa s utajovanými skutočnosťami SIS nielen oboznámil, ale pokúšal sa získať aj ďalšie
"Svedok Daniel Lipšic podľa vyšetrovateľov 15. júna 2021 potvrdil pravdivosť tvrdení obvineného Vladimíra Pčolinského. A pomohol tak znevierohodniť výpovede kajúcnikov Beňu a Makóa. Tí od Úradu špeciálnej prokuratúry vedenej Danielom Lipšicom... Čítať ďalej
19 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová

Môže byť jeden sudca múdrejší ako jeden prokurátor?

V rozhovore pre Ereport Valašík zdôraznil, že trestné stíhanie môže ľuďom zničiť život. A pýta sa tých, ktorí chcú zrušiť paragraf 363, či vôbec niekedy na to mysleli. "Spomínaný človek bol prepustený zo zamestnania, chcel podnikať , ale ako obvinenej osobe mu banka odmietla dať úver, skončil ako poľovník, lebo mu zobrali zbrojný preukaz, dožil sa rozvratu v rodine a manželka sa s ním rozviedla. A to napriek tomu, že krajská aj generálna prokuratúra považovali jeho trestné stíhanie za nezákonné!” Vysvetľuje Valašík.

Valašík si myslí, že je choré, ak prokurátor na okresnej prokuratúre, ktorý môže byť začiatočník, má právo zrušiť uznesenie vyšetrovateľa aj zastaviť trestné stíhanie a Generálny prokurátor to právo nemá mať.

V závere rozhovoru upozornil, že mnohí “odborníci”, ktorí zdôrazňujú, že rozhodovať majú súdy ako kolektívny orgán si asi nevšimli, že absolútnu väčšinu vecí dnes rozhodujú samosudcovia a poukazuje na pojednávania vo veľkých veciach exprokurátorov JUDr. Kováčika a JUDr. Trnku, pretože aj o tých pojednávajú samosudcovia. V závere sa pýta, či môže byť jeden sudca múdrejší ako jeden prokurátor.

Desivé hromadenie nečakaných a nevysvetliteľných úmrtí... Prečo toľko ľudí náhle zomiera? Je spoločným menovateľom očkovanie?
V poslednom čase pribúdajú správy o náhlych a nečakaných úmrtiach. Záhadný je prípad z krajinskej kliniky Wiener Neustadt, kde v priebehu niekoľkých dní z nevysvetliteľných príčin zomreli dvaja lekári vo veku len 46 a 52 rokov. V Hornom Rakúsku... Čítať ďalej
20 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová