Bránik: Lipšic sa s utajovanými skutočnosťami SIS nielen oboznámil, ale pokúšal sa získať aj ďalšie
19 | 09 | 2021 I Gabriela Fedičová

"Svedok Daniel Lipšic podľa vyšetrovateľov 15. júna 2021 potvrdil pravdivosť tvrdení obvineného Vladimíra Pčolinského. A pomohol tak znevierohodniť výpovede kajúcnikov Beňu a Makóa. Tí od Úradu špeciálnej prokuratúry vedenej Danielom Lipšicom získali za svoje výpovede neuveriteľné výhody. V prípade vydierača Beňu, ktorému hrozil dvojciferný trest, až doživotie ide dokonca o obyčajnú podmienku." Radovan Bránik


Krátka pasáž, ktorú zverejnil bezpečnostný analytik Radovan Bránik na sociálnej sieti mnohým otvorí oči. Možno. Alebo ešte viac, zdá sa.

Bránik tvrdí, že Daniel Lipšic bol oboznámený so skutočnosťami, že Vladimír Pčolinský v čase pred 6-tym júlom 2020, preukázateľne, minimálne telefonicky, oboznamoval súkromnú osobu bez oprávnenia na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami týkajúcimi sa činnosti tajnej služby o snahe Zoroslava Kollára ovplyvniť nasadenie ITP na jeho osobu. "Teda o skutočnostiach podliehajúcich utajeniu," píše Bránik. A poukazuje aj na to, že Pčolinský a Lipšic boli v tom čase len priatelia. A neexistoval titul, pre ktorý by sa mohol Lipšic oboznamovať s utajovanými skutočnosťami SIS.

V Na telo dostali od divákov na búdku Lipšic a Mikulec. Ľudia im neveria. Žilinku podporuje 42 percent
Dôvera divákov v Maroša Žilinku na generálnej prokuratúre je 42 percent. Dôvera v Daniela Lipšica na špeciálnej prokuratúre je 29 percent a dôvera v ministra Mikulca je iba 24 percent Aj to vyplynulo z relácie televízie Markíza Na telo. Na... Čítať ďalej
19 | 09 | 2021 | Ivan Brožík

Lipšic mal a mohol postupovať podľa zákona

Podľa Bránika sa Daniel Lipšic s týmito skutočnosťami nielen oboznámil. On žiadnym spôsobom zodpovedajúcim zákonu na toto protiprávne konanie Vladimíra Pčolinského nereagoval. Bránik si myslí, že Lipšic mal a mohol postupovať podľa viacerých paragrafov Trestného zákona.

Lipšic sa podľa Bránika nielen pasívne oboznámil s utajovanými skutočnosťami SIS. On sa podľa vlastnej výpovede aj aktívne pokúšal získať ďalšie. "Túto skutočnosť dokonca pred vyšetrovateľom dobrovoľne preukázal v komunikácii medzi ním a Pčolinským prostredníctvom messengeru v mobilnom telefóne," píše Bránik. Vladimír Pčolinský podľa Bránika ako obvinený, teoreticky mohol beztrestne vypovedať nepravdu. Daniel Lipšic, ako svedok však klamať nesmel, čo mu iste bolo jasné.
Podporil Lipšic obhajobnú stratégiu Pčolinksého a pomohol znevierohodniť výpoveď Beňu?

Ako veľmi je v skutočnosti reálne údajné ohrozenie, či hoci len nepriateľský vzťah SIS naďalej vedenej osobou s preukázateľnými väzbami na bratov Pčolinských k šéfovi Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý sa nielen z Vladovej kauzy vylúčil, ale ako svedok dokonca významne podporil jeho obhajobnú stratégiu a pomohol znevierohodniť výpoveď Beňu? Ako veľmi ide o realitu a koľko z toho je len divadlo pre masy? Prečo sa vyšetrovatelia, ktorým vyzrádzanie a vyzvedanie utajovanej skutočnosti SIS ako skutok pristálo rovno na stole týmto ďalej nezaoberali a vo veci sa dodnes nekoná? Pýta sa Bránik.

Obvinili muža, ktorý mal bodnúť dievča v Trenčíne
Muža, ktorý mal v piatok (17. 9.) v noci bodnúť na Električnej ulici v Trenčíne 17-ročné dievča, obvinila policajná vyšetrovateľka z obzvlášť závažného zločinu vraždy v štádiu pokusu. Informovala o tom v nedeľu trenčianska krajská polícia na... Čítať ďalej
19 | 09 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR

Lipšic - jeden z hýbateľov udalostí, pre ktoré bola táto komisia Bezpečnostnou radou štátu zriadená

"Tentoraz pôjde o samovyšetrenie a samonápravu," píše Bránik. Podľa neho by sme nemali očakávať  nezávislosť a nezaujatosť členov komisie na obnovenie dôvery v právny štát. Podľa Bránika ide iba o ďalší pletenec tým zopár veriacim, ktorí ešte stále túžia po ilúzii o dobrých a zlých. A myslí si, že kto vedome živý ilúziu navzdory evidentnému prehnitiu snáď v každej zo zainteresovaných, podlo a vedome skresľuje skutočný obraz situácie.

Keď kone kopú, ide o to, prečo
Sú dva druhy koní. Tie, ktoré kopú, lebo zdochýnajú (prepáčte koníky, voči vám to naozaj nemyslím). Potom sú kone, ktoré kopú, lebo vedia kopať, kopú radi a smú kopať, nikto im to nezakazuje. Napríklad futbalisti. Výraz "kôň" je myslený obrazne,... Čítať ďalej
19 | 09 | 2021 | Ivan Brožík