Unikátne video severokórejského atómového raketového vlaku v akcii
19 | 09 | 2021 I Ivan Brožík

Severná Kórea oznámila, že vykonala úspešne testy nového raketového vlaku. Zábery rakiet odpaľujúcich vlak niekoľko sekúnd pred výstupom z tunela zverejnila 16. septembra štátna Kórejská centrálna tlačová agentúra (KCNA). Maršal Pak Jong Chon z Kórejskej ľudovej armády (KPA) k novému druhu zbraní uviedol: „Železničný raketový systém slúži ako účinný prostriedok, ktorý je schopný zasadiť silnú, súbežnú ranu silám predstavujúcim hrozby."


Severokórejský vodca miluje vlaky a naopak, nenávidí lietadlá. "Aj preto bol železničný mobilný raketový pluk predstavený na ôsmom kongrese strany v januári 2021 s cieľom ‘zvýšiť schopnosť v prípade vojny intenzívne zasiahnuť hrozivé sily na mnohých miestach súčasne’." Informuje web militarywatchmagazine.com.
Informácií je málo

"Testovaná strela vykázala dosah 800 km, aj keď to teoreticky môže byť oveľa viac. Odpaľovacie zariadenie bolo integrované do upraveného vagónu vlaku. Najskôr sa otvorila strecha s dverami na bokoch, ktoré sa tiež otvárali, aby umožnili spalinám von. Testy zbraní prebiehali tri dni.


Inšpirácia v Sovietskom zväze

Špionážne zdroje pripúšťajú, že Severná Kórea významne zrekonštruovala železničnú sieť.  Severná Kórea rozmiestňuje balistické rakety aj na ponorkách. Sovietsky zväz sa kedysi čiastočne spoliehal na balistické rakety odpaľované po železnici ako súčasť svojho jadrového odstrašujúceho prostriedku. Odpálené rakety sú zatiaľ nepomenovanými derivátmi KN-26, ktoré boli prvýkrát predstavené v januári a ktoré vychádzajú z KN-23.Táto rodina rakiet KN-23 je údajne schopná zasiahnuť ciele nadzvukovou rýchlosťou.

(Medzititulky red. HD.)

Severná Kórea uskutočnila už druhé raketové cvičenie v priebehu štyroch dní
Severná Kórea vypálila dve balistické rakety, ktoré dopadli do Japonského mora. Uviedlo tokijské ministerstvo obrany, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 03 | 2021 | Marek Molnár