TOP 10 najinteligentnejších zvierat
19 | 09 | 2021 I Ivan Mihale

Rozmýšľali ste  niekedy o tom, ktoré zvieratá  sú najinteligentnejšie na našej planéte? Výskum ukázal, že zvieratá sú oveľa múdrejšie, než si o nich myslíme. Niektoré vás skutočne prekvapia.


Podľa stránky TOP10 je testovanie a vyhodnocovanie inteligencie zvierat je veľmi ťažké. Porovnanie a kontrast výsledkov medzi rôznymi druhmi sú takmer nemožné a môžu byť veľmi subjektívne. Preto tento zoznam nie je zoradený. Našim cieľom je zdôrazniť zvieratá, ktoré preukázali prekvapivú úroveň inteligencie.
Slony

Vzhľadom na obrovskú veľkosť mozgu slona (viac ako 5 kg), nie je žiadnym prekvapením, že tieto obrie cicavce patria medzi najinteligentnejšie zvieratá na Zemi. Sú schopné cítiť rôzne emócie, vrátane radosti, žiaľu alebo smútku. Slony sú tiež schopné naučiť sa nové veci, napodobňovať zvuky, ktoré počujú, vykonávať umelecké aktivity, používať nástroje, prejavovať súcit a sebavedomie alebo dokonca vyvinúť si zmysel pre humor.girl-1822525_1280
Gorily

Rovnako ako šimpanzy, gorily sú vysoko inteligentné ľudoopy, no medzi týmito dvoma druhmi sú rozdiely. Gorily sú pokojnejšie a trpezlivejšie. Sú síce menej prispôsobivé a zvedavé a nevykazujú rovnaký sklon imitovať ako šimpanzy. Stále je sporné, či si gorily uvedomujú svoju vlastnú identitu, ale bolo zistené, že dokážu používať znakovú reč.

primate-3147647_1280
Mačky

Mačky sú známe svojou ohromujúcou individualitou a odvahou; tieto znaky spôsobujú, že je pre vedcov ťažké zmerať ich inteligenciu. Väčšina pokusov bola prekazená preferenciami mačiek robiť niečo úplne iné, ako sa od nich očakávalo. Vedci však odhadujú, že mačky sú pravdepodobne rovnako inteligentné ako psy.
cat-3062885_1280

Delfíny

Vďaka svojej mimoriadnej inteligencii môžu delfíny vykazovať pôsobivé známky správania. Sú schopné napodobňovať správanie, ktoré demonštrujú ich ľudskí tréneri alebo iné zvieratá. Delfíny napríklad dokážu rozpoznať svoj odraz v zrkadle, uvedomujú si vlastné správanie a zažívajú emócie.

dolphin-989658_1280
Orangutany

Orangutany zdieľajú 97 perccent rovnakého genetického materiálu ako ľudia. Dokonca sú náchylné na rovnaké ochorenia ako ľudia, napríklad tuberkulózu, hepatitídu B a niektoré kardiovaskulárne ochorenia. Orangutan menom Chantek, ktorého odmietla jeho matka, bol vychovaný ako človek. Vo veku iba 9 mesiacov dokázal komunikovať znakovou rečou. Neskôr sa dokonca naučil klamať.

wildlife-3085394_1280
Kravy

Kravy sa zdajú byť nevýrazné zvieratá, ktoré sa celý život zaoberajú prežúvaním. Skutočnosť je ale iná. Vedci zistili, že kravy sú vysoko vyvinuté a inteligentné cicavce schopné riešiť rôzne problémy. Majú tiež prekvapivo bohatý a komplexný emocionálny život. Vedci boli prekvapení, keď zistili, že kravy rozoznávajú priateľov a nepriateľov. Sú tiež schopné cítiť silné emócie; môžu sa dokonca obávať budúcnosti.cow-1772156_1280
Havrany

Podobne podobne ako vrany, aj o havranoch sa hovorí, že sú to najinteligentnejší operenci. Prostredníctvom pokusov vedci zistili, že havrany používajú logiku na vyriešenie problémov a niektoré z ich schopností dokonca prekonávajú primáty. Navyše, havrany preukázali, že dokážu nájsť riešenie zložitých činností, ktoré nikdy predtým nerobili, čo znamená, že využívajú logiku.

crow-3190552_1280
Myši

Existuje dobrý dôvod, prečo sa myši považujú za nezvyčajne inteligentné zvieratá – majú podobný pomer hmotnosti mozgu k telesnej hmotnosti ako ľudia (1:40). Tieto malé hlodavce sú veľmi spoločenské, hravé, zvedavé a láskyplné. Tiež sú schopné učiť sa a dokážu sa naučiť rôzne triky. Okrem toho sú napríklad schopné naučiť sa rozpoznať svoje meno a posadiť sa výmenou za jedlo.

mouse-1708347_1280
Kosatky

Kosatky, tiež známe ako veľryby-zabijaci (killer whale), sú pozoruhodné pre svoju nezvyčajnú inteligenciu a komplexné spoločenstvo, v ktorom žijú. V porovnateľne zložitých spoločenských štruktúrach žijú iba slony a vyššie primáty, ako napríklad ľudia. Kosatky majú vyvinuté pokročilé komunikačné schopnosti. Z generácie na generáciu si predávajú dialekty a prechovávanie učeného správania.najinteligentnejšie zvieratá
Prasatá

Prostredníctvom série špeciálne navrhnutých testov IQ vedci nedávno zistili, že ošípané sú inteligentnejšie ako psy a riešia problémy rovnako pôsobivo ako šimpanzy. Okrem iných talentov majú ošípané vynikajúcu dlhodobú pamäť, dokážu vyriešiť bludisko a rozpoznávať symboly, prejavujú empatiu a dokážu sa navzájom učiť v skupinách. Je smutné, že tieto inteligentné tvory poväčšine končia na našich tanieroch.

pig-3191071_1280

Zdroj: Ivan Mihale/ topdesat.sk/ Foto: topdesat.sk

Neuveriteľné: Rodičia malých detí prišli diskutovať za Mikasom, ten sa pred nimi zbabelo zamkol! (VIDEÁ)
Ján Mikas mal v práci „vzácnu“ návštevu, no zachoval sa vraj ako zbabelec. Zástupcov rodičov, ktorými boli dvaja poslanci parlamentu, k sebe radšej vôbec nepustil. Nedozvedel sa tak, o čom s nim chceli diskutovať. Čítať ďalej
19 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik