"Nie je dobrý katolík": Česi si všimli, že návšteva pápeža sa netešila veľkému záujmu slovenských veriacich
16 | 09 | 2021 I Diana Zaťková

Pápež František po ôsmich rokoch od prvého pozvania nakoniec prišiel na návštevu Slovenska. Ako ale upozorňujú cirkevní analytici, záujem Slovákov o stretnutie s pápežom je všeobecne nízky, píše český portál sputniknews.cz.


Dôvodom vraj nie sú len sprísnené protipandemické opatrenia, ktoré sa na poslednú chvíľu dokonca uvoľnili, ale skôr to, že veriacim nie je tento pápež príliš blízky.
Príliš pokrokové postoje

Na päť a pol miliónovom Slovensku, kde sa ku katolíckej cirkvi hlási 73% obyvateľov, niektorí slovenskí veriaci totiž podľa cirkevného analytika Imricha Gazdu nepovažujú pápeža Františka za dobrého katolíka kvôli jeho pokrokovým postojom. Tie sa týkajú napríklad migrantov alebo homosexuálov.

"Pápež František nie je ten konzervatívny predstaviteľ katolíckej cirkvi, ktorého milovali v Jánovi Pavlovi II. Ten bol Poliak a svojím vystupovaním, charakterom viery, mentalitou bol Slovákom omnoho bližší," tvrdí cirkevný analytik.

Pápež sa rozlúčil so Slovenskom, nosím vás všetkých v srdci, odkázal
Pápež František sa v závere svätej omše na priestranstve pred Národnou svätyňou v Šaštíne rozlúčil so Slovenskom. Poďakoval sa biskupom, prezidentke Zuzane Čaputovej, civilným autoritám i všetkým, ktorí pripravovali jeho... Čítať ďalej
15 | 09 | 2021 | TASR


Od pápeža Františka sa časť veriacich naopak dištancuje, ako poukazuje katolícky kňaz Karol Moravčík. "Otvorene nesúhlasia s vyjadreniami pápeža Františka k migrácii, očkovaniu a k homosexuálom. To vedie časť veriacich k presvedčeniu, že tento pápež nie je dobrý katolík," hovorí kňaz.

A rovnako ani niektorí slovenskí kňazi a biskupi podľa neho nezdieľajú postoje pápeža Františka.
Z pohodlia svojich obývačiek

Ďalším dôvodom nižšieho záujmu o stretnutie s pápežom bol tiež fakt, že veriaci si v čase lockdownu privykli sledovať omše z pohodlia svojich obývačiek. "Sadnem si k televízii, o nič neprídem a budem to mať oveľa komfortnejšie než niekde v Šaštíne na lúke," približuje myslenie týchto ľudí Gazda.

V Ubli vystrája Covid napriek plnému očkovaniu! Dvaja už zomreli
Nevedia, čo ďalej. Napriek tomu, že aj klienti aj personál zariadenia pre seniorov v Ubli sú plne zaočkovaní, rozmáha sa Covid-19 aj naďalej. A nie len to. Od 3. septembra, keď zaznamenali prvého pozitívneho, im dvaja klienti zomreli! Čítať ďalej
15 | 09 | 2021 | Diana Zaťková


Argentínčan Jorge Mario Bergoglio, arcibiskup z Buenos Aires, sa stal pápežom 13. marca 2013. Vystriedal Benedikta XVI. a prijal meno František na počesť svätého Františka z Assisi. Je prvým mimoeurópskym pápežom po viac ako tisícročí a vôbec prvou hlavou katolíckej cirkvi z amerického kontinentu.

Hlava katolíckej cirkvi Slovensko navštívila už štvrtýkrát. Trikrát do tejto krajiny zavítal pápež Ján Pavol II. Prvýkrát, v roku 1990, kedy bolo ešte Slovensko súčasťou Československa, neskôr v rokoch 1995 a 2003 už ako do samostatnej republiky. Návštevu pápeža Františka sprevádza motto S Máriou a Jozefom na ceste za Ježišom.

Vychutnajte si posledné teplé dni, už v piatok sa s letom rozlúčime
15 | 09 | 2021 | Diana Zaťková