Médiá už asi dostali najnovšie "noty" o vojne v polícii
14 | 09 | 2021 I Prevzaté/Ivan Brožík

Už včera niektoré médiá zo samozvaného mainstreamu poskytovali informácie, ktoré sa nijak bežnou cestou cez agentúry napríklad, nemohli dostať na verejnosť. Hoci aj kamerové záznamy zvnútra budovy Inšpekcie ministerstva vnútra. A netrvalo ani deň a začína sa kriminalizácia niekomu "nepohodlných" svedkov, osôb, policajtov, aktérov. Vyberte si z toho hodiace sa.


Pozrime sa, ako o prípade obvinenia vyšetrovateľov píše portál aktuality.sk. Nasledujúce pasáže sú doslovnými citáciami z linkovaného článku.
Údajne "údajné"

"Obvinenie členov tímu Očistec Jána Čurillu a Pavla Ďurka priamo nadväzuje na prípad údajného manipulovania svedkov veľkých káuz, v ktorej už čelia trestnému stíhaniu Peter Petrov s Matejom Zemanom a Csaba Dömötör je odsúdený."
Na čele "mal stáť"

"Dvojicu elitných policajtov z NAKA obvinil vyšetrovateľ Michal Vyšváder z policajnej inšpekcie. Aj jeho meno pritom bolo na realizačnom návrhu, ktorý cez víkend unikol z NAKA. Podľa neho sa pripravovalo obvinenie piatich osôb zo zločinu založenia zločineckej skupiny. Vyšváder bol v dokumente spolu s pôvodnou šéfkou inšpekčného tímu Dianou Santusovou, bývalým šéfom NAKA Branislavom Zurianom a Jánom Kaľavským - exoperatívcom NAKA. Ten teraz spolupracuje s inšpekciou. Na čele skupiny mal podľa realizačného návrhu stáť Pán X. Táto prezývka sa používa pre Petra Košča obvineného z podplácania bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika."

Aktuality.sk ďalej v článku pokračujú, citujeme doslova:
"Svedectvo o údajnom manipulovaní"

"Inšpekcia sa opiera o už známe dôkazy, ktoré si zbierala ešte na spomínanú trojicu Petrova a spol. Pribudli však aj nové informácie - vyšetrovateľov Jána Čurillu a Pavla Ďurku nahrával vtedajší kolega, ktorý už mesiace spolupracuje s inšpekciou a vypovedá o exkolegoch. Ján Káľavský svedčí o údajnom manipulovaní svedkov a prispôsobovaní výpovedí, sám však obvinený nie je."

"V máji 2021 chodil po kanceláriách, stretával sa aj s policajtami a rozhovory nahrával. Súd toto odpočúvanie dovolil. Z prepisu jednej z nahrávok vyplýva, že sa policajti bavili o dávnejšom prípade takáčovca Martina Mikulca. Práve v súvislosti s týmto prípadom je dvojica vyšetrovateľov z tímu Očistec obvinená."
"Mali zabrániť"

"Podľa Úradu inšpekčnej služby, ktorá vyšetruje a stíha policajtov, mali obaja vyšetrovatelia zabrániť výpovedi dnes už nebohého vysokopostaveného člena skupiny takáčovci Martina Mikulca."

"U tohto muža NAKA urobila v polovici mája minulého roka domovú prehliadku, hoci podľa inšpekcie už pár dní pred tým jej príslušníci vedeli, že sa nachádza v Chorvátsku. Mikulec si tam spolu s ďalším chlapíkom viezol nábytok na zariadenie domu."

Exvyšetrovateľ Šátek netuší, o akej "elitnosti" svojich vyšetrovateľov trepe Lipšic
Bývalý vynikajúci vyšetrovateľ Jozef Šátek poukazuje na amaterizmus, neskúsenosť a politické stereotypy v práci mnohých súčasných vyšetrovateľov. Zameriava sa na tých, ktorých dnes mnohí koaliční politici, špeciálny prokurátor a hlúpe médiá... Čítať ďalej
14 | 09 | 2021 | Ivan Brožík

"Mala potvrdiť"

"Po Mikulcovi vyhlásili pátranie, ale Čurilla sa s ním mal telefonicky spojiť. Počas rozhovoru ho hľadaný muž údajne uistil, že chce spolupracovať s políciou a vráti sa na Slovensko. Mikulcov zámer vrátiť sa domov a vypovedať mala policajtom potvrdiť aj ďalšia známa postava veľkých káuz - podnikateľ Peter Petrov alias Tiger."
"Vyšetrovatelia nemali súhlasiť"

"V tomto okamihu ale obvinení vyšetrovatelia už nemali súhlasiť s návratom Mikulca domov - údajne žiadali Petrova, aby zariadil, že Mikulec naspäť nepocestuje, lebo bude na hraniciach zadržaný. Podľa obvinenia mali argumentovať tým, že ide vypovedať iný člen gangu, čiže Mikulec skončil. V uznesení o obvinení vyšetrovateľov sa píše, že po Petrovovej intervencii napokon naozaj na Slovensko nedorazil. Mikulca našli začiatkom augusta minulého roka obeseného v Zlíne v susednej Českej republike."

"Podľa vyšetrovateľa prípadu teda policajti Čurilla s Ďurkom zabránili prítomnosti aj výsluchu obvineného takáčovca Mikulca, čo hodnotí ako marenie spravodlivosti."
Káľavský a GP

"Proti obvineným vyšetrovateľom vypovedal ich bývalý kolega Ján Káľavský, ktorý bol v minulosti vedúcim operatívcov tejto zložky NAKA v Bratislave. Aj Káľavský bol ešte na jar obvinený, že informoval o veľkých policajných akciách podsvetie či kolegu policajta. Generálna prokuratúra ale jeho obvinenie rýchlo zrušila ako nezákonné, predčasné a nedôvodné. Rovnako postupovala aj v prípade obvinenia exšéfa NAKA Branislava Zuriana."

"V aktuálnom prípade Káľavský potvrdil, že najprv Čurilla aj pred ním volal Mikulcovi, aby sa vrátil na Slovensko, lebo s ním musia urobiť úkony. Káľavskému sa zdalo zvláštne, prečo potom bolo po Mikulcovi vyhlásené pátranie."
"Mala nasledovať"

"Káľavský mal informácie o Mikulcovi od svojho informátora Petrova, ktorý ho týždeň-dva potom informoval, že Mikulec sa už vracia. Potom mala nasledovať zrejme kľúčová udalosť. Káľavský tvrdí, že pred Čurillom s Ďurkom pustil na hlasitý odposluch v mobile hovor s Petrovom. Ten im mal zreprodukovať, že Mikulec chce ísť vypovedať."

"Káľavský opísal reakciu vyšetrovateľov tak, že jeden z nich - pričom nevie, ktorý konkrétne - „neverbálne pokývali na znak nesúhlasu, že nemá ísť naspäť“. Údajne chceli, nech ho Petrov zastaví. Pri telefonáte malo byť viacero ľudí z tímu, ktorý vyšetroval takáčovcov. Potom sa mal dozvedieť, že Mikulca vtedy nechceli na Slovensku preto, lebo nemal službu „ten správny sudca”, ktorý by rozhodoval o jeho väzbe."

"Informáciu, že Mikulec si telefonicky dohadoval z Chorvátska výsluch potvrdil aj muž, ktorý tam s ním bol. Ten však nevedel, s kým konkrétne vysokopostavený takáčovec komunikoval."

Podľa Lipšica, zatknutie vyšetrovateľov vzbudzuje pochybnosti o zákonnosti a dôvodnosti
Doterajšie informácie o postupe špecializovaného tímu Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) a Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), ktoré doposiaľ prenikli na verejnosť, vzbudzujú viaceré pochybnosti o zákonnosti a dôvodnosti jeho metód a postupov. Uviedol... Čítať ďalej
13 | 09 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR

"Ten mal"

"Slovenská informačná služba vo februári tohto roka odpočúvala Petrova. Ten mal neidentifikovanej osobe v telefóne opisovať, ako policajtovi Čurillovi ešte v lete 2020 údajne povedal, že mafián Mikulec sa vracia na Slovensko."

"O prípade takáčovca Mikulca sa bavia aj osoby na nahrávke, ktorú si zabezpečila inšpekcia v máji 2021. Z prepisov nie je zrejmé, kto a čo presne hovorí - malo by ísť o rozhovor zrejme Káľavského s neznámou osobou priamo v budove prezídia - z kontextu vyplýva, že by to mohol byť jeho kolega policajt. Pravdepodobne ide o dohováranie, ako by mal Káľavsky vo svojich výsluchoch opísať, či došlo k stopnutiu Mikulcovho návratu na Slovensko."
"Rozhovor sa mal odohrať"

„Keď to on, kok.t povie, tak ja ti radím, povedz, že to neni pravda. Lebo signál na odposluchoch nemôžu mať, a keď to nemáš nikde napísané. Lebo to by bol prúser jak, jak, jak víno,” cituje z prepisov mužského hlasu inšpekcia."

„A keby sa ťa na to dotazovali, že či si niekedy kázal mu, aby zastavil niekoho, o tom ja nemám vedomosť, že by som také niečo robil,” znie druhý citát nestotožneného muža. Rozhovor sa mal odohrať 5. mája, v tom čase už Káľavský spolupracoval s inšpekciou a tá vyšetrovala možné ovplyvňovanie svedkov."
Iba časť

"Advokát oboch obvinených vyšetrovateľov Peter Kubina upozorňuje, že v odôvodnení uznesenia o obvinení inšpekcia vybrala iba časť z prepisu rozhovorov, ktoré sú vytrhnuté z kontextu. „Ak by uviedli celý prepis celého rozhovoru, aj vytrhnuté vety z kontextu by dávali iný zmysel. To sa na včerajších výsluchoch obvinených aj vysvetlilo," povedal Kubina."

"Zároveň dodal, že celé obvinenie je postavené najmä na jednom spolupracujúcom svedkovi Káľavskom, ktorý však sám nie je obvinený."

MIMORIADNA SPRÁVA: antitím inšpekčnej služby ministerstva vnútra zatkol dočasne povereného šéfa inšpekcie Petra Scholza. Eštók k tomu píše, že "Lipšic sa zbláznil"
Podľa zdrojov z mediálneho prostredia antitím inšpekčnej služby ministerstva vnútra zatkol dočasne povereného šéfa inšpekcie Petra Scholza. Tá ráno zatkla vyšetrovateľov NAKA, ktorí pre špeciálnu prokuratúru spracúvali väčšinu... Čítať ďalej
13 | 09 | 2021 | Ivan Brožík

"Mala byť snaha"

"Vyšetrovateľ Pavol Ďurka je obvinený aj z druhého skutku. Ide už o pomerne známy prípad krivej výpovede jedného z takáčovcov - Csabu Dömötöra.

Toho Úrad inšpekčnej služby zadržal ešte v lete, muž sa obratom priznal ku krivej výpovedi a do pár dní ho odsúdili na podmienečný trest."

"Vyšetrovateľa Ďurku obviňujú z toho, že výpovede svedka Csabu Dömötöra napísal sčasti podľa seba a nie tak, ako svedok vypovedal. Dôvodom tohto jeho postupu mala byť snaha, aby aj výpoveď svedka Dömötöra potvrdzovala výpoveď svedka Mateja Zemana o jeho údajnom stretnutí s Ľudovítom Makóom a Františkom Böhmom v reštaurácii Towers v Bratislave."
Odposluchy

"Prečo to mal Ďurka urobiť? Inšpekcia pri jeho obvinení tvrdí, že takto si vyšetrovateľ zabezpečil ďalší väzobný dôvod pre Makóa, ktorého na jeseň 2020 zadržali. Opiera sa najmä o tie dôkazy, na ktoré sa odvolávala už pri obvinení Dömötöra. Ide o výpoveď už spomínaného expolicajta Jána Káľavského, ktorý tvrdí, že svedka na výpoveď pripravili."

"Ďalšim dôkazom sú odposluchy, ktoré zabezpečila Slovenská informačná služba. Ako sme už spomenuli, tá odpočúvala ďalšieho svedka - Petra Petrova, ktorý je medzičasom obvinený za inú kauzu a sedí vo väzbe."

"Vo februári 2021 Petrov s kýmsi telefonoval a tvrdil, že „Ja som dohodol to, že, že zosúladili výpovede Čaba Domotora so Zemákom, aby im sedeli,” rozprával do telefónu Petrov. „Jasné, že Čaba bol trošku delenolez a Paľo Ďurka musel trošku upraviť zápisnicu, nech chronológ sedí,” zachytila SIS v odposluchoch."

Režim Lipšicových kajúcnikov baží po krvi Zuriana, Santusovej a Kaľavského
Róbert Fico nedávno zverejnil informáciu, že je naplánovaná akcia, ktorá bude zameraná na tých ľudí, ktorí prehovorili o manipulácii svedkov. Menoval Branislava Zuriana, Dianu Santusovú a Jána Kaľavského. Ministerstvo vnútra vtedy uviedlo, že... Čítať ďalej
11 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová

"Svedok" Lipšic

"V uznesení inšpekcia upozorňuje, že svedok Dömötör bol na NAKA 18. aj 20. augusta 2020 - no oficiálny výsluch mal až 20. augusta. Vyšetrovateľ si teda kladie otázku, čo robil muž dva dni pred výsluchom na polícii."

"Odpoveď na túto otázku už pritom dal špeciálny prokurátor Daniel Lipšic koncom júla tohto roka, keď sa vyjadroval k podozreniam okolo vyšetrovateľov. Potvrdil, že svedok bol vypovedať 20. augusta a dva dni predtým bol nazerať do spisu v inej trestnej veci."

„V spise (ktorého fotokópiu má špecializovaný tím ÚIS k dispozícii) sa totiž nachádza úradný záznam o nazretí do spisu touto osobou práve dňa 18. 8. 2020 (v trestnej veci Takáčovci),” napísal vtedy Lipšic. Inšpekcia túto informáciu v uznesení o obvinení odignorovala."

"Návštevu z 18. augusta 2020 vysvetlil aj samotný Dömötör a potvrdil, že to súviselo s trestnou vecou Takáčovci a nebol na nič inštruovaný."

"Svedok Káľavský, ktorý vypovedá proti svojim bývalým kolegom, tiež polícii odovzdal SMS správu z 22. augusta 2020 a tvrdí, že to boli inštrukcie pre svedka Dömötöra. To si však priamo odporuje s textom, ktorý inšpekcia uvádza na inom mieste uznesenia - že výsluch prebiehal 20. augusta."

"Táto správa už unikla na verejnosť - jej autor, vyšetrovateľ Čurilla vtedy tvrdil, že nešlo o žiadnu prípravu svedka na výpoveď, ale o sumár jeho výpovede spred dvoch dní. Ani s touto informáciou inšpekcia v uznesení o obvinení Čurillu a Ďurku nepracuje."

Ján Mažgút: Pán Baránik, Žilinku ste si zmýlili s Lipšicom!
Slovenská politika prechádza zvláštnymi fázami a cyklicky sa opakuje jej stav. Raz je to komédia, raz tragédia, inokedy žumpa. Predsa len však aj tu je vývoj. Dnes to bola žumpa v tragikomédii. Aspoň tak to vyplýva z trefného, no nanajvýš... Čítať ďalej
10 | 09 | 2021 | Ivan Brožík

"O presnosť nejde"

"Inšpekcia sa pri obvinení vyšetrovateľa Ďurku ešte opiera o samotné svedectvo Csabu Dömötöra. „Nakoľko bol v strese, povedal to v inom znení a preto to vyšetrovateľ P. Ďurka napísal vo forme takej, aby to sedelo a dávalo to zmysel, aj keď to nebola pravda. Vyšetrovateľ P. Ďurka niečo napísal tak ako povedal on a z druhej strany písal aj podľa seba. On si zápisnicu ani nečítal, iba ju podpísal,” píše sa v uznesení o obvinení. Nejde o presný prepis Dömötörových slov."

„Vyšetrovateľ P. Ďurka niektoré veci v zápisnici poupravoval, nakoľko to celé on domotal,” odvoláva sa ešte vyšetrovateľ na výpoveď Dömötöra.

"Inšpekcia v závere tvrdí, že je „jednoznačne preukázané vedomé konanie obvineného Pavla Ďurku v tom, že doplnil výpoveď Csabu Dömötöra”."
"Nie je známe"

"Zatiaľ nie je známe, či prokurátor podá návrh na väzbu pre oboch obvinených vyšetrovateľov NAKA. Od včera sú obaja muži zadržaní v cele policajného zadržania."

(Predchádzajúci text je doslovným prepisom článku na webe aktuality.sk s titulkom: "Prečo obvinili dvojicu elitných vyšetrovateľov? Nahral si ich policajný kolega, ktorý spolupracoval s inšpekciou". Medzititulky vložila redakcia HD.)

Pri viacerých kajúcnikoch budeme trvať na nepodmienečnom treste, naznačil Lipšic
Pri viacerých spolupracujúcich obvinených bude Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) trvať na nepodmienečnom treste odňatia slobody. Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic to uviedol v piatok pred Ústavnoprávnym výborom Národnej rady (NR)... Čítať ďalej
10 | 09 | 2021 | TASR