Slzný plyn a zrážky s políciou: Vo Francúzsku odpor voči Covid passom narastá (VIDEO)
12 | 09 | 2021 I Diana Zaťková
V sobotu vyšli do ulíc francúzskej metropoly demonštranti, aby vyjadrili svoju nespokojnosť s politikou Covid passov. Bolo to už deviaty víkend po sebe. Protest rýchlo prerástol do stretov s políciou, informuje portál RT.




Na sobotu boli v Paríži naplánované štyri rozsiahle demonštrácie. Davy ľudí pochodovali ulicami v rôznych častiach mesta, obklopení tesnými kordónmi policajtov, ktorí mali na sebe taktickú výstroj.
Zdravie nie je vec

Demonštranti mávali francúzskymi štátnymi vlajkami a držali transparenty s nápisom „Zdravie nie je vec“. V dave bolo tiež vidieť niekoľko vlajok ľavicových a dokonca aj monarchistických skupín.

V hlavnom meste Francúzska boli nasadené rozsiahle policajné sily, najmä na Champs-Elysees a Wagram Avenue na severozápade mesta, kde bolo ohlásené veľké zhromaždenie.

"Je to totalitný príkaz!" Austrálski policajti zbierajú peniaze, aby mohli právne napadnúť povinné očkovanie
Policajti z Queenslandu založili stránku zameranú na finančné zbierky. Zhromažďuje peniaze na právnikov a spochybňuje povinné očkovanie zamestnancov orgánov činných v trestnom konaní. Hovorí sa, že nová smernica „porušuje právo na slobodu“, píše... Čítať ďalej
12 | 09 | 2021 | Diana Zaťková


Celkový počet demonštrantov bol nejasný, ale polícia uviedla, že očakávala okolo 30 tisíc ľudí v uliciach mesta. Videá zverejnené na sociálnych sieťach ukazovali parížske ulice a bulváry zaplavené hustými davmi.

Napätie počas demonštrácií rýchlo vrelo. Zábery zverejnené na sociálnych sieťach ukázali, že demonštranti pri viacerých príležitostiach verbálne útočili na policajtov. Ďalšie video ukázalo, ako dav útočil na políciu rôznymi predmetmi. Polícia odpovedala slzným plynom a obuškami.


Už deviaty protestný víkend

V sobotu sa konal deviaty protestný víkend za sebou. Zhromaždenia sa začali v polovici júla po tom, čo vláda prezidenta Emmanuela Macrona zaviedla systém, ktorý vyžaduje predloženie očkovacieho preukazu alebo negatívneho testu na Covid-19 pre tých, ktorí chcú navštíviť reštauráciu, divadlo, kino a nákupné centrum alebo cestovať diaľkovým vlakom.

„Neľutujem“: Francúz, ktorý dal facku Macronovi dostáva stovky podporných listov
Francúz, ktorý strávil v lete niekoľko mesiacov za mrežami za facku francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, uviedol, že dostal mnoho listov na podporu svojej „politickej“ akcie, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 09 | 2021 | Diana Zaťková


Vládne opatrenia zahŕňajú aj povinné očkovanie pre zdravotníkov, proti ktorému sa postavili niektorí zamestnanci nemocníc. Vláda trvá na tom, že sú potrebné opatrenia na podnietenie ľudí k vakcinácii aby neprišlo k ďalšiemu zablokovaniu.

Odpor voči Covid passom vo Francúzsku narastá. V sobotu bolo naprieč krajinou naplánovaných asi 200 demonštrácií. Polícia očakáva, že sa na celonárodných zhromaždeniach zúčastní až 170 tisíc ľudí. Podľa francúzskeho ministerstva vnútra sa minulú sobotu na demonštráciách zúčastnilo asi 140 tisíc ľudí.

Tisíce ľudí protestovalo v Istanbule proti pandemickým opatreniam
Viac ako 2000 Turkov v sobotu v Istanbule demonštrovalo proti vládnym opatreniam na boj proti koronavírusovej pandémii. Ľudia sa búrili proti očkovaniu, testovaniu a noseniu rúšok. Informovala o tom agentúra Reuters. Čítať ďalej
12 | 09 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR