Chmelár: "Maďari dávajú na kultúru toľko, čo my na armádu"
11 | 09 | 2021 I Ivan Brožík

Nebolo prakticky jediného predstaviteľa vládnej koalície, ktorý by si medzi svoje statusy "nezavesil" smútočné ódy na Jeana Paula Belmonda. Toto prázdne gesto zo strany súčasných mocných však iba odkrýva stav našej kultúry a jej podpory vládou.


Záujem o kultúru by sa nemal prezentovať iba statusom na sociálnej sieti. Pripomína takisto na Facebooku publicista Eduard Chmelár.




Reprofoto FB (@Eduard Chmelár)



Máme sa čo učiť

"Máme sa čo učiť od Francúzov, ako si treba uctiť najväčšie osobnosti. Kultúrny a vyspelý národ sa pozná práve podľa toho, ako si vie vážiť to najlepšie, čo z neho vzniklo." Pripomína dávno známu pravdu, no u nás vládou ignorovaný fakt Eduard Chmelár.




Nekultúrni kultúru nepotrebujú

"U nás je kultúra dlhodobo na chvoste politického záujmu, investuje sa do nej najmenej zo všetkých rezortov, kým na porovnanie len takí susední Maďari dávajú na kultúru toľko, čo my na vojenské výdavky (v prepočte na HDP, samozrejme)." Zvýrazňuje Chmelár priam zarážajúci fakt.

Dušan Čaplovič o "nechutných ignorantoch vo vláde a na ministerstve školstva"
To už naozaj musí byť, aby sa inak pokojný a dobrácky exminister školstva Dušan Čaplovič rozčúlil tak ako v tomto prípade. Dokonca používa na adresu vlády a ministerstva školstva aj výrazy ako "ignoranti" či "nechutní ignoranti". Napriek tomu verí... Čítať ďalej
11 | 09 | 2021 | Ivan Brožík

Neviditeľná ministerka

"Máme ministerku kultúry, ktorá je takmer neviditeľná. Nikto nikdy ju nevidel na vernisážach, divadelných či filmových premiérach, čo je v podstate urážka tvorivých ľudí na Slovensku."

"Dlhodobo sa vyhovárame, že na kultúru dáme až vtedy, keď na ňu zarobíme - a keď sme na ňu zarobili, opäť ostala Popoluškou."
Nevoľme ľudí bez vzťahu ku kultúre!

"Zodpovedne vyhlasujem, že nebudem voliť nikoho, pre koho sa kultúra nestane prioritou. Stačilo tej ignorancie. Každá trvalá zmena sa totiž môže začať jedine kultúrou a malý národ nikdy nevynikne obrnenými transportérmi, stíhačkami a húfnicami, ale len silou svojho ducha." Vyhlasuje Eduard Chmelár.

(Medzititulky red. HD)