„Žaluď“ Tomáš Meravý zaútočil na svojich odídených kolegov. „V strane mali doslova zlatú baňu!“
09 | 09 | 2021 I Jozef Uhlarik

K situácii v strane Za ľudí, ktorá sa odchodom Kolíkovej „krídla“ prakticky rozpadla, sa už vyjadril kade kto. Potrebu napísať pár slov zacítil aj Tomáš Meravý, ekonomický expert v strane Za ľudí. A to, čo prezradil o tom, ako sa niektorí ľudia v strane mali, je veľmi zaujímavé.


Tomáš Meravý sa rozhodol nepripojiť sa k odchádzajúcej frakcii Márie Kolíkovej a zostať verný Veronike Remišovej. V statuse však prezradil niekoľko zaujímavých skutočností ako to v strane vlastne fungovalo, a ako si niektorí jej členovia v nej spravili doslova zlatú baňu. „Na otlak“ stúpil aj hovorcovi exprezidenta Andreja Kisku, Romanovi Krpelanovi.
Krpelan stál stranu ročne viac ako 106-tisíc!

Meravý hneď v úvode priznáva, že po vypuknutí konfliktu v strane chcel byť nestranným a usiloval sa sprostredkovať zmier medzi oboma krídlami. „Kolegov som viackrát vyzýval, aby sme konflikt riešili za zavretými dverami a nebrýzgali na seba cez médiá. Zlom nastal, keď som po odvolaní Tomáša Lehotského a Romana Krpelana dostal prístup k finančným účtom a zmluvám strany, na základe čoho som v strane vykonal interný audit,“ píše Meravý, podľa ktorého práve výsledky tohto auditu boli dôvodom, prečo sa rozhodol napokon hlasovať proti zvolaniu mimoriadneho snemu. „Z auditu som sa totiž dozvedel, ako si za bývalého vedenia úzka skupinka privilegovaných z tejto strany urobila zlatú baňu,“ šokuje Meravý, ktorý vzápätí ponúka aj zopár čísiel.

„Mesačné výdavky na generálneho manažéra strany Romana Krpelana činili 8 872 eur, ročne teda stranu stál 106 464 eur. Od založenia strany nás celkovo vyšiel na 125 693 eur. Ak by bol zotrval vo funkcii, do konca volebného obdobia by sa táto suma vyšplhala na 406 825 eur. Istý čas jeho plat hltal až 2/3 rozpočtu strany,“ pokračuje v šokujúcich informáciách Meravý, podľa ktorého dôvodom pre takéto absurdne vysoké náklady je nielen výška platu, ale aj abnormálne časté vyplácanie odmien a odstupného.

Kiska sa vyjadril k rozpadu svojej strany. Naznačil aj, koho viní z toho, čo sa stalo
„Priatelia, nechcel som sa už vyjadrovať k dianiu v strane, ktorú som zakladal, ale v súvislosti s dnešným odchodom väčšiny poslancov do klubu SaS dostávam množstvo otázok a preto mi dovoľte pár slov,“ začína bývalý prezident. Čítať ďalej
08 | 09 | 2021 | Petra Demková

Marcinková si nechávala stranou preplácať mobil

A zo zaujímavých súm pre Krpelana, ale aj riaditeľa kancelárie Tomáša Lehotského, to nebolo všetko. „V decembri 2019, teda tri mesiace po založení strany a tri mesiace pred voľbami, bola Krepelanovi vyplatená vianočná odmena, čím sa celkové výdavky na neho za tento mesiac vyšplhali na 15 412 eur. Riaditeľ kancelárie Tomáš Lehotský nás za ten istý mesiac vyšiel na 14 601 eur. Pekný darček na Vianoce, nie?“ pýta sa znechutene Meravý, ktorý v menách a sumách ide ďalej.

„Poslankyňa Vladimíra Marcinková si až do júna 2021 nechala stranou preplácať služobný mobil Apple iPhone Xs MAX 256 GB. Nestačí, že je poslankyňa a manželka bohatého hokejistu - benefity musia byť! Na služby mobilného operátora pre hŕstku vyvolených minula strana od svojho založenia 6 627 eur. Licencie MS Office pre služobné notebooky značky Apple Macbook Pro: 4 823 eur. A kto dostával tieto benefity? Všade tie isté mená: Roman Krpelan, Tomáš Lehotský, Jakub Tomiš...,“ prezrádza Meravý.

Všetky tieto benefity strana podľa neho platila zo štátneho príspevku, ktorý dostala za výsledok vo voľbách. Lenže - v rozpore s internými predpismi strany. „Všetky tieto náklady znášajú v konečnom dôsledku daňoví poplatníci. Ale keď týchto ľudí odstavíte od válova, tak vám začnú do médií rumázgať o diktatúre,“ píše nekompromisne Meravý, ktorý sa pristavil aj pri samotnom Andrejovi Kiskovi. Aj tu sú jeho informácie veľmi zaujímavé.


Na úroku z pôžičky strane zarobil Kiska takmer 29-tisíc eur

„Ako je známe, Andrej Kiska požičal vlastnej strane 1,75 milióna eur na volebnú kampaň s ročným úrokom 3%. Minulý rok zarobil na úrokoch 28 673 eur. Strana spláca pôžičky zo štátneho príspevku. Zmluvy o pôžičke zakazujú veriteľom, aby akýmkoľvek spôsobom ovplyvňovali stranu. To však Andrejovi Kiskovi zjavne nijako nebráni v tom, aby neustále do nej zasahoval v prospech svojich chránencov, hoci už nie je jej členom,“ píše Meravý o exprezidentovi, ktorého si vraj za boj proti Ficovi váži. „A reči o ukradnutej strane? Politická strana nie je majetkom svojich zakladateľov, riadi sa stanovami a platnými zákonmi. Takže preto, milí moji, nebudem ja sedieť v jednej frakcii s týmito ľuďmi. Srdečne pozdravujem kolegov zo SaS!“ odkazuje Tomáš Meravý na záver svojho statusu odídencom s Máriou Kolíkovou.

Kolíková so Sulíkom sa spájajú. Niektoré informácie sú prekvapujúce!
Krátko po 9 hodine začal tlačový brífing SAS a časti Za ľudí okolo Márie Kolíkovej. Oznámili to, čo sa očakávalo. Pridali však aj ďalšie informácie. Niektoré sú prekvapujúce. Čítať ďalej
08 | 09 | 2021 | Petra Demková