Kiska sa vyjadril k rozpadu svojej strany. Naznačil aj, koho viní z toho, čo sa stalo
08 | 09 | 2021 I Petra Demková

„Priatelia, nechcel som sa už vyjadrovať k dianiu v strane, ktorú som zakladal, ale v súvislosti s dnešným odchodom väčšiny poslancov do klubu SaS dostávam množstvo otázok a preto mi dovoľte pár slov,“ začína bývalý prezident.



K myšlienke založenia strany

„Myšlienka založiť stranu vznikla na konci môjho funkčného obdobia prezidenta, keďže som nevidel v nových politických subjektoch silu, ktorá by mohla pomôcť odstaviť Smer a jeho oligarchov od vládnutia. Prví ľudia, s ktorými som o svojom pláne hovoril, a ktorých pokladám za úplne prvých, zakladajúcich členov boli: Vladimíra Marcinková, Michal Luciak a Roman Krpelan, ku ktorým sa neskôr pridal Tomáš Lehotský. Cieľom bolo vytvoriť stranu odborných a slušných ľudí, ktorí by mali pomôcť zmeniť Slovensko,“ informuje Andrej Kiska.
Kiska podporoval Remišovú

Andrej Kiska otvorene hovorí, že podporoval Veroniku Remišovú. „Od dnešného dňa už nikto z nich v strane Za ľudí fakticky nie je. Po mojom odchode zo zdravotných dôvodov z pozície predsedu strany som sa nechcel vyjadrovať k dianiu v strane, k jej činnosti, ani k vnútrostraníckym problémom. Bolo by z mojej strany nefér komentovať niečo, čo som opustil a nechal riadiť druhých. Pri mojom odchode som podporil za predsedníčku našej strany Veroniku Remišovú. V danom čase som to pokladal za najsprávnejšie rozhodnutie,“ informuje Kiska.

Situácia po odchode Kolíkovej skupiny: Heger mlčí, vyjadril sa Naď a Milanová
O situácii v koalícii po prestupe časti členov Za ľudí do klubu SaS má rokovať koaličná rada, potvrdili ministri kultúry Natália Milanová a obrany Jaroslav Naď (obaja OĽANO). Budúcnosť ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej vo funkcii záleží... Čítať ďalej
08 | 09 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR

Šeliga, Kollár...

Bývalý prezident následne vyťahuje informácie zo zákulisia. „Kandidovať zvažoval aj Juraj Šeliga, ktorého pokladám za veľmi talentovaného a nádejného slovenského politika, ale aj na moje odhováranie od svojej ambície upustil. Miroslava Kollára som nepokladal za vhodného predsedu a Mária Kolíková v tom čase ambíciu kandidovať nemala,“ píše otvorene.

„Po problémoch v strane, ktoré nastali po mojom odchode a vládnej kríze na Slovensku, som odporučil predsedníctvu strany, aby zvolalo mimoriadny snem, kde by sa vo vnútri rozhodlo o jej ďalšom smerovaní, ako aj o prípadnom novom predsedovi. Dôležité bolo, aby si strana vo svojom vnútri vydiskutovala problémy a navonok pôsobila jednotne a bola stabilným partnerom koalície. Žiaľ, to sa neudialo.
Praktiky predsedníčky

Predsedníčka strany sa asi začala domnievať, že niektorí členovia by po jej prípadnom opätovnom nezvolení za predsedníčku vyvinuli tlak, aby odstúpila aj z postu ministerky. Využila preto svoje právomoci, zmenila predsedníctvo a snem sa neuskutočnil,“ hovorí otvorene o praktikách Remišovej Kiska.

Bývalý prezident je sklamaný. „Nebudem komentovať nasledovné kroky ani vyhlásenia. Jediné, čo môžem vyjadriť je smútok a sklamanie. Stranu Za ľudí som pokladal „za svoje dieťa“ a ako rodič, ktorému dospejú deti a nechá ich plávať prúdom života, som dúfal, že strana odolá všetkým náporom, ktoré politika prináša. Že hierarchia hodnôt – najdôležitejšie je Slovensko a jeho občania, potom záujem strany a až na záver záujmy jej jednotlivcov ostanú vryté spolu s odbornosťou a čestnosťou v DNA strany,“ píše otvorene.
Rozhodnutiu Kolíkovej rozumiem

„Rozumiem dnešnému rozhodnutiu Márie Kolíkovej ako aj poslancom Národnej rady. Iný scenár po tom všetkom, čo sa udialo, sa už asi ani nedal očakávať. Verím, že v klube SaS budú mať podmienky preto, aby uplatnili všetci svoj talent, schopnosti a skúsenosti. Strane Za ľudí želám úspešný reštart. Nie som už členom strany ale tak, ako každej ďalšej strane, ktorá chce Slovensko zbaviť ťažoby desaťročnej vlády Fica, jej držím prsty,“ píše k záveru bývalý prezident.

„Vám všetkým, ktorí ste volili stranu Za ľudí kvôli mojej osobe chcem povedať, že mi je nesmierne ľúto, čo sa udialo. Nikdy by som si nepomyslel, že budeme svedkami udalostí dnešných dní. Tento vnútrostranícky súboj neskončil víťazne, ale boj o slušné a spravodlivé Slovensko pokračuje ďalej,“ uzavrel svoj príspevok Andrej Kiska.

Kolíková so Sulíkom sa spájajú. Niektoré informácie sú prekvapujúce!
Krátko po 9 hodine začal tlačový brífing SAS a časti Za ľudí okolo Márie Kolíkovej. Oznámili to, čo sa očakávalo. Pridali však aj ďalšie informácie. Niektoré sú prekvapujúce. Čítať ďalej
08 | 09 | 2021 | Petra Demková