Kolíková so Sulíkom sa spájajú. Niektoré informácie sú prekvapujúce!
08 | 09 | 2021 I Petra Demková

Krátko po 9 hodine začal tlačový brífing SAS a časti Za ľudí okolo Márie Kolíkovej. Oznámili to, čo sa očakávalo. Pridali však aj ďalšie informácie. Niektoré sú prekvapujúce.



Reč Márie Kolíkovej

Hneď v úvode Mária Kolíková predniesla svoju pripravenú reč. Povedala, že chce napĺňať programové vyhlásenie vlády. „Sme svedkami pnutia v strane,“ priznala. „Odchádzame zo strany Za ľudí, dospeli sme k rozhodnutiu po dôslednom vyhodnotení,“ dodala Kolíková. Pripomenula, že k odchodu boli jej blízki členovia opakovane vyzvaní.

Kolíkovej frakcia sa odteraz bude volať „Platforma za spravodlivé Slovensko“. Ministerka spravodlivosti vzápätí deklarovala záujem o blízku spoluprácu so SaS a označila ich za „najbližšieho partnera“. Kolíkovej partia vstupuje do poslaneckého klubu SaS. Konkrétne ide o týchto poslancov, Vladimír Ledecký, Marek Hatas, Tomáš Lehotský, Vladimíra Marciková, Michal Luciak a Ján Benčík.

Mária Kolíková si chce ponechať Ministerstvo spravodlivosti. Deklaruje, že podporuje vládu E. Hegera.

Chystajú sa vraj ďalšie politické prestupy. Aký dres si oblečie Kolíková a čo bude s Remišovovu?
Prevracanie kabátov, respektíve zmena straníckeho trička nie je na Slovensku nič nové. Zmenili ho pred voľbami aj Veronika Remišová, ktorá dopomohla k rozpadu strany Za ľudí, teraz sa na odchod chystá jej stranícka rivalka Mária Kolíková, ktorá to... Čítať ďalej
07 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik

Prehovoril aj Sulík

Na tlačovom brífingu sú okrem menovaných členov Za ľudí prítomní aj členovia SaS, napríklad Anna Zemanová, Branislav Grohling, Peter Osuský, Marián Viskupič a samozrejme Richard Sulík.

Sulík si následne po M árii Kolíkovej aj berie slovo. „Výrazne zvyšujeme šance že táto koalícia dokončí toto volebné obdobie,“ hovorí. Na tomto „máme eminentný záujem,“ dodal. „Výrazne posilníme našu odbornosť“ teší sa a prízvukuje aj veľmi dobré osobné vzťahy medzi členmi SaS a frakciou Kolíkovej.
Kolíková chce aj naďalej bojovať za spravodlivosť

Sulík ďalej deklaruje, že nechce otvárať koaličnú zmluvu. „Nechcem do toho baštrngovať“, povedal. Má preto zásadnú požiadavku: aby Mária Kolíková ostala ministerkou spravodlivosti. Nová posilnená SaS-ka si nebude nárokovať - ako druhy najsilnejší koaličný partner - na iné pozície na ktoré majú teraz z hľadiska počtu právo. Napríklad na pozíciu predsedu NRSR.

Dohodu podpísali členovia dvoch strán dnes ráno – 8.9.
Marcinková odchod oznámila skôr

Oznam Kolíkovej prišiel iba hodinu po tom, čo iná členka Za ľudí, Vladimíra Marcinková, oznámila prostredníctvom Facebooku, že opúšťa stranu. Svoj príspevok v ktorom to oznamuje nazvala príznačne: „Lekcia“.

„Dnes, po niekoľkých mesiacoch úsilia o záchranu tejto strany a ďalšieho jej vývoja, tento boj vzdávam. Stranu uniesli ľudia, ktorých hodnoty sa od tých, na ktorých sme stranu zakladali, veľmi líšia. Preto vystupujem zo strany Za ľudí a z jej orgánov,“ napísala poslankyňa.

„Dnes sa mi s jej menom (strany – poznámka redakcie) spája asi najužitočnejšia lekcia, akú som zatiaľ v politike dostala - nedávať záruky za druhých, iba sám za seba. Nebudem klamať. Prežívam veľké osobné sklamanie, ale moju snahu odstraňovať krivdy na ľudských právach a zlepšovať postavenie slovenských rodín to nijako neovplyvní,“ dodala.
Čo bude s Remišovou?

Zatiaľ nie je jasné, či budú „Remišovci“ vôbec ešte súčasťou koalície. Kollár v diskusnej relácii TV Markíza pred niekoľkými dňami povedal, že je možné, že zvyšok strany Za ľudí okolo Veroniky Remišovej nebude už číselne potrebný.

Nad Remišovou sa zmráka. Ak odíde Kolíková k Sulíkovi, budú sa robiť zmeny vo vláde, avizuje Kollár
05 | 09 | 2021 | TASR