Milan Krajniak prezradil detaily z rokovania koaličnej rady ohľadne sporného paragrafu
08 | 09 | 2021 I Jozef Uhlarik

Sporný paragraf 363 Trestného poriadku, na základe ktorého zastavila Generálna prokuratúra trestné stíhanie nielen Vladimíra Pčolinského, ale aj Jaroslava Haščáka či Zoroslava Kollára, sa otriasa v základoch. Tri z koaličných strán ho chcú riadne okresať, hoci až doteraz im jeho znenie vôbec neprekážalo.


„Na zadné“ sa pri výrazných zmenách v paragrafe 363 stavia nielen väčšina právnikov, ale aj koaličná Sme rodina. Tá pri výrazných zmenách v ňom dokonca uvažuje o odchode z koalície. V týchto dňoch sa teda o ňom bude v koalícii vážne rokovať. Ako informuje portál 1.pluska.sk, minister práce Milan Krajniak prezradil detaily z rokovania koaličnej rady, ktoré mnohých prekvapia.
Problémom nie je samotný paragraf 363 Trestného zákona

Vášnivo diskutovať o paragrafe 363 sa začalo najmä potom, keď Generálna prokuratúra na čele s Marošom Žilinkom rozhodla o zrušení obvinení pre exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského, finančníka Jaroslava Haščáka či podnikateľa Zoroslava Kollára. Viacerí, najmä koaliční politici, vnímajú tento krok ako dosť problematický. Podľa Krajniaka však nie je problémom samotný paragraf.

„Ak vznikne niekde v prostredí orgánov činných v trestnom konaní „vláčik“ – teda partia dohodnutých vyšetrovateľov, prokurátorov a nebodaj aj sudcov, potom vedia odkrágľovať ktoréhokoľvek nevinného jednotlivca,“ uvádza v blogu pre denník Štandard svoj postoj k celej veci Krajniak, ktorý si zobral ako „žiarivý“ príklad Mariána Kočnera.

„Jemu stačili dvaja vyšetrovatelia, traja prokurátori a nepozorní alebo dohodnutí sudcovia, aby vedel roky manipulovať trestné konania vo svoj prospech. Jedinou brzdou proti „vláčikom“ v OČTK je mimoriadny opravný prostriedok. Teda, že takéto nezákonné konanie môže posúdiť a zrušiť niekto mimo „vláčik“, skonštatoval minister Krajniak, ktorý sa, naopak, nedávnych ostro kritizovaných rozhodnutí Generálnej prokuratúry zastáva.

Ministerke spravodlivosti nevonia spravodlivosť. Chce zúžiť paragraf 363
Dodržiava generálny prokurátor platný zákon? Tak my mu to zatrhneme. Kolíková s partiou idú preskúmať možnosti "úpravy" Trestného poriadku. Čítať ďalej
03 | 09 | 2021 | TASR/Bačinský

Problém síce položili na stôl, no nevedeli, v čom je vlastne problém

„Niektoré médiá a niektorí politici v posledných dňoch vyliali vedrá špiny na Žilinku a začali ho prirovnávať k bývalému generálnemu prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi. Považujem to za veľké chrapúnstvo. Bol to práve doktor Žilinka kto si ako prokurátor dovolil verejne kritizovať Dobroslava Trnku už počas prvej Ficovej vlády za pomery, ktoré na prokuratúre vládli,“ vysvetľuje ďalej Krajniak, ktorý opísal aj atmosféru na koaličnej rade kde sa venovali onomu spornému paragrafu.

„Niektorí kolegovia pocítili potrebu okamžite riešiť paragraf 363. Opýtal som sa ich, či si posledné rozhodnutia generálnej prokuratúry na základe tohto paragrafu prečítali, a čo konkrétne v nich považujú za nesprávne, keď teraz cítia akútnu potrebu to riešiť.

Z tých kolegov, ktorí túto tému nastolili, čítala tieto rozhodnutia iba jedna osoba,“ šokuje Krajniak a dodáva, že Za Sme rodina potom súhlasili so vznikom pracovnej skupiny zloženej z právnikov so skúsenosťami s fungovaním trestných konaní, ktorá preskúma používanie sporného paragrafu 363. Ale s dôležitým dôvetkom, že súčasne preskúma „dodržiavanie princípu zákonnosti trestného konania“. Krajniak je tiež toho názoru, že ak by trestné konania na Slovensku boli vždy zákonné, „žiaden mimoriadny opravný prostriedok vo forme paragrafu 363 by sme nepotrebovali“.

Zmena zákonov a paragrafov kvôli nespokojnosti občanov a politikov? To snáď nie
Náhla zmena akéhokoľvek ustanovenia na základe nespokojnosti časti verejnosti a politikov je nielen nesystémová, ale i nespôsobilá priniesť do trestnej politiky a následnej aplikačnej praxe niečo dobré. V súvislosti s diskusiou o úprave, resp.... Čítať ďalej
04 | 09 | 2021 | TASR/Bačinský