Ministerke spravodlivosti nevonia spravodlivosť. Chce zúžiť paragraf 363
03 | 09 | 2021 I TASR/Bačinský

Dodržiava generálny prokurátor platný zákon? Tak my mu to zatrhneme. Kolíková s partiou idú preskúmať možnosti "úpravy" Trestného poriadku.



Partia vyvolených chce sabotovať platné zákony

Úpravou spornej časti Trestného poriadku, vďaka ktorej môže generálny prokurátor zrušiť rozhodnutie v prípravnom konaní, sa bude zaoberať pracovná skupina. Tvoriť ju majú zástupcovia koaličných strán, ako aj odborníci na trestné právo. Dohodli sa na tom lídri na štvrtkovej (2. 9.) koaličnej rade. Návrhy na zmeny by mala pracovná skupina priniesť už na najbližšiu koaličnú radu, ktorá má byť v pondelok (6. 9.). Úpravy by sa mali pripraviť na základe programového vyhlásenia vlády.

"Má byť vytvorená pracovná skupina, ktorá preskúma možnosti úpravy a s možnosťami bude informovať na koaličnej rade, ktorá ďalej rozhodne o postupe," povedal pre TASR predseda Sme rodina a parlamentu Boris Kollár. Pracovnú skupinu má viesť ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí), každá strana má do nej nominovať maximálne dvoch členov.

Kolíková: Gorilu by som posúdila a je na mieste, aby tam stíhanie bolo
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) chce zúžiť sporné ustanovenie Trestného poriadku, paragraf 363, ktoré dáva možnosť Generálnej prokuratúre (GP) SR zrušiť obvinenie či trestné stíhanie. Nedávne využitie tejto kompetencie generálnou... Čítať ďalej
02 | 09 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR

Zákonný postup im proste nevonia

Pracovná skupina má preskúmať zúženie paragrafu 363 Trestného poriadku a dodržiavanie princípu zákonnosti trestného konania. Vládny kabinet sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazal, že bude "dôsledne trvať na dodržiavaní zákazu negatívnych pokynov a okrem iného v tejto súvislosti preskúma zúženie právnej úpravy paragrafu 363 Trestného poriadku tak, aby zodpovedala jej pôvodnému zmyslu".

"Na koaličnej rade bola táto téma prediskutovaná na politickej úrovni, úlohou pracovnej skupiny by malo byť posúdiť tento zámer z odborného hľadiska a pripraviť návrh riešenia, ktorý predloží koaličnej rade," priblížil pre TASR poslanec parlamentu Ondrej Dostál (SaS). "Plán je, že k záveru by sa malo dospieť v horizonte dní, prípadne niekoľko málo týždňov, nie mesiacov," doplnil.

Lipšic ústami Kysela útočí na Žilinku a obhajuje neobhájiteľné
Lipšicov úrad odkázal Žilinkovi: Uznesenie, ktorým GP zrušila obvinenia V. Pčolinského, vyvoláva oprávnené pochybnosti. Námestník generálneho prokurátora Kandera však vysvetľuje: „Obvinenie bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS)... Čítať ďalej
02 | 09 | 2021 | TASR/ Petra Demková


Viacerí predstavitelia koalície hovoria o úprave, respektíve zúžení paragrafu, ktorý dáva možnosť Generálnej prokuratúre (GP) SR zrušiť obvinenie či trestné stíhanie. Zmeny by podľa Kolíkovej mali byť súčasťou plánovanej novelizácie.

Paragraf využila GP SR pri zrušení obvinení voči exriaditeľovi Slovenskej informačnej služby Vladimírovi Pčolinskému. Šéf prokurátorov Maroš Žilinka reagoval, že ak nebude mať generálny prokurátor možnosť zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta, stane sa z neho štatista. Generálny prokurátor musí mať podľa neho právo rozhodnúť, ak došlo k porušeniu zákona.