Škandál v košickej nemocnici: Riaditeľ prinútil šéfa IT dať prístup ku všetkým citlivým údajom
07 | 09 | 2021 I Jozef Uhlarik

Tak toto je fakt pecka. To, čo sa udialo v košickej nemocnici je možné azda iba v krajinách kde vládnu (ne)obmedzení totalitní lídri, alebo v banánových republikách. Na poriadny škandál upozornil exminister školstva Juraj Draxler.


Vážny incident, v košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura už podľa exministra školstva Juraja Draxlera vyšetruje Národný bezpečnostný úrad. Do udalosti má byť zapletený generálny riaditeľa nemocnice aj šéf súkromnej IT firmy. Ako píše Draxler v statuse, vládni gangstri rozbiehajú kšefty už i v zdravotníctve.



Je to zrejme zatiaľ najvážnejší bezpečnostný incident za tejto vlády

„Vládni gangstri rozbiehajú kšefty v zdravotníctve. Národný bezpečnostný úrad vyšetruje vážny incident z Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach. Tam generálny riaditeľ prinútil šéfa IT dať súkromnej spoločnosti prístup ku všetkým citlivým údajom nemocnice,“ šokuje Draxler a dodáva, že oficiálny dôvod bol vykonanie auditu IT služieb. „Tie ale dodáva nemocnici práve táto firma, takže by auditovala seba. Firma na činnosti, ktoré jej takto chce umožniť generálny riaditeľ, pritom nemá oprávnenie,“ vysvetľuje exminister.

„Bežnej verejnosti toto asi veľa nepovie, ale je to zrejme zatiaľ najvážnejší bezpečnostný incident za tejto vlády, rozhodne to prekonáva aj už publikované problémy v NCZI,“ upozorňuje Draxler, podľa ktorého to ale nie je ojedinelý prípad.



„Čo sa v tejto chvíli deje? Biznis. Podnikatelia z prostredia okolo vlády sa snažia vytvárať umelé zákazky, a ešte aj z týchto umelých zákazok umožniť určitým firmám sekundárne profitovať. Robia to, mimochodom, relatívne sofistikovane. Akurát, že ľudia z prostredia štátnej správy to vidia a sú znechutení,“ konštatuje Draxler a dodáva, že štátni úradníci sú prví, ktorí krútia hlavou nad nálepkou „protikorupčná vláda“, pretože dobre vidia, čo sa v skutočnosti deje.

Podľa neho by s tomu mali venovať aj média a on bude postupne na viaceré takéto prípady upozorňovať. „Toto im takmer prešlo, zverejňujem to, aby NBÚ celú vec poriadne vyšetril. V prípade oficiálneho potvrdenia celej záležitosti musí generálny riaditeľ okamžite odísť,“ píše v samom závere statusu Juraj Draxler.

Draxler aj Šutaj Eštok Lipšicovi: Čo také ste popísali, keď ste si za každú stranu fakturovali šesť tisíc?!
Súčasné dianie okolo šéfa špeciálnych prokurátorov Daniela Lipšica ukazuje, že jeho zvolenie do tejto funkcie nebolo najsprávnejším riešením. Ako na zlú voľbu sa na neho ukazovalo prakticky hneď od začiatku, teraz sa to teda iba... Čítať ďalej
05 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik