Z Európskej komisie sa stáva "fanatický špión nášho majetku", chce nás prehľadať do posledného centa!
06 | 09 | 2021 I Diana Zaťková

Európska komisia skúma myšlienku registra aktív EÚ. Vyhlásila súťaž na „Štúdiu uskutočniteľnosti európskeho registra aktív v kontexte boja proti praniu špinavých peňazí a daňovým únikom“, informuje portál brusselsreport.eu.


V tendri sa uvádza, že „má za cieľ preskúmať spôsob zhromažďovania a prepojenia informácií dostupných z rôznych zdrojov o vlastníctve majetku. Napríklad registre pozemkov, registre spoločností, registre trustov a nadácií, centrálne depozitáre vlastníctva cenných papierov atď. Štúdia má analyzovať návrh, rozsah a výzvy pre takýto register aktív v EÚ.

Dokument zverejnený v júli uvádza, aké aktíva by mal register obsahovať. "Do úvahy sa berie aj možnosť zahrnúť do registra údaje súvisiace s vlastníctvom iných aktív, ako sú kryptomeny, umelecké diela, nehnuteľnosti a zlato."

Ide o to, že štúdia poskytuje prehľad možných zdrojov, ktoré by taký register získal. Zaoberal by sa operačnými a IT problémami, politickou a právnou realizovateľnosťou a technickou implementáciou.

Kamenický o medzinárodnej hanbe: Slovensko za OĽaNO kleslo v globálnom indexe ľudských práv
06 | 09 | 2021 | Tibor Sipos

Žiadna poradná úloha pre tých, ktorí budú konfrontovaní s následkami

Holandská právnička Ellen Timmerová v analýze poznamenáva: „Nie je uvedené žiadne vysvetlenie, prečo registrácie majetku v držbe daňových úradov nie sú dostatočné a akú dodatočnú hodnotu je potrebné očakávať od nového registra aktív.“

Dodáva, že „sa zdá, že súkromný sektor v štúdii uskutočniteľnosti nehrá žiadnu úlohu“ a „s tými, ktorí sú konfrontovaní s európskymi plánmi, sa nebude konzultovať“. Timmerová poznamenáva, že v dokumente Komisie sú uvedené iba tieto zainteresované strany:

  • Mimovládne organizácie zapojené do boja proti daňovým únikom a praniu špinavých peňazí - aj keď zvyčajne pôsobia ako politické marketingové nástroje vlád.

  • Banky, ktoré sa v dôsledku legislatívy zameranej proti praniu špinavých peňazí (AML) vyvíjajú na pseudovlády bez primeraného demokratického dohľadu.

  • Dodávatelia IT, subdodávatelia zapojení do údržby a vývoja systémov EÚ na zdieľanie informácií AML/CFT “, čiže "čierna skrinka" veľkých IT spoločností.


Dôvody PREČO ľudia nechcú vidieť pápeža
Čas na stretnutie s pápežom sa nezadržateľne kráti. Tak ako každá veľká udalosť, kde sa stretne obrovská masa ľudí, aj táto sa borí s prvotnými problémami. Nie však technickými, finančnými ani organizačnými, dokonca aj hlavný protagonista sa... Čítať ďalej
06 | 09 | 2021 | Ivan Mihale

Pripomína to Čínu

Po protestoch medzi niektorými poslancami Európskeho Parlamentu sa tieto správy tešia veľkému záujmu nemeckých médií. Die Welt poznamenáva, že „by sa dalo získať späť vlastníctvo nehnuteľností, zlata alebo bitcoinov“, pričom cituje nemeckého europoslanca CSU Markusa Ferbera, že Európska komisia týmto „opäť úplne prekračuje to, čo by malo byť v rámci jej úloh“.

Ferber, zástupca Európskej ľudovej strany (EĽS) vo výbore Econ Európskeho parlamentu,sa sťažuje: "Pre mňa sú tieto plány (...) úplne neprimerané a vzťah medzi občanmi a štátom, ktorý tieto plány predpokladajú, pripomína skôr ten, ktorý poznáme z Číny, než z členských štátov EÚ."

Napriek obrane Európskej komisie, že zatiaľ nejde o konkrétne plány, ale iba o skúmanie možností, celý rad aktérov túto myšlienku už kritizovalo. 

Harabin otvoril Pandorinu skrinku: Za čo nás vlastne považujú, seno nežerieme! Píšu ľudia
Exminister spravodlivosti a vnútra, ale aj expredseda najvyššieho súd Štefan Harabin je známy nielen ako odporca nosenia rúšok, ale i ako antivaxer odmietajúci očkovanie. Jeho najnovší status triafa nielen do koronavírusu, ale i do údajne vakcíny... Čítať ďalej
06 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik


Nemecká liberálna strana FDP uviedla, že „boj proti zločinu neospravedlňuje premenu občanov EÚ na  predmety“. Ostatní politici zdieľali pobúrenie.
Špión našich aktív

Kronen Zeitung, najpopulárnejší rakúsky denník, opisuje EÚ ako „fanatického špióna našich aktív“. Pripomína vlastnú rakúsku neúspešnú skúsenosť s daňou z majetku a registrom majetku a uvádza, že bola „zrušená, pretože zaznamenávanie príslušných položiek bolo šialene ťažké a príjem, ktorý priniesla, bol menší ako náklady“. 

Ďalší rakúsky denník Die Presse poznamenáva, že „číta sa to ako kapitola Orwellovho roku 1984“. 

V Británii kvôli vakcinačnému šialenstvu odchádzajú opatrovatelia a rodičia strácajú dohľad nad deťmi
Mnoho opatrovateľov v Británii, ktorým bolo povedané, že sa musia zaočkovať proti COVID-19, lebo prídu o prácu, hromadne odchádzajú. Ide o dôležité odvetvie v krajine so starnúcou populáciou. A deti sa môžu dať zaočkovať napriek nesúhlasu rodičov.... Čítať ďalej
06 | 09 | 2021 | Diana Zaťková


Nemecký časopis Focus uviedol titulok „EÚ nás chce prehľadať do posledného centa“. Navyše varuje: "Ak by sa tento register uskutočnil, dôsledky sú zrejmé. Napríklad pre politicky nepríjemných občanov - medzi ktorých nepatria len zločinci - bude v budúcnosti oveľa ťažšie vykonávať ich činnosť. Môžu to byť napríklad investigatívni novinári alebo informátori, ktorým hrozí cielenejšia odveta." 
Zákaz platby v hotovosti?

Dodáva, že kvôli ďalšiemu návrhu Komisie EÚ - zakázať platby v hotovosti za transakcie pod 10 000 EUR, s čím súčasná rakúska vláda nesúhlasí - „je pre občanov stále ťažšie nakupovať alebo predávať aktíva bez vládneho dohľadu“. 

Asociácia daňových poplatníkov Európy vyhlásila, že je „zdesená plánmi registra aktív EÚ“, pričom varuje, že takéto opatrenie „spôsobí, že podpora EÚ bude masívne ubúdať“. Dodáva: "Kontrola peňažných tokov, investícií a majetku je v rozpore s ľudskou dôstojnosťou. Pod rúškom prevencie prania špinavých peňazí budeme všetci preverení. Teraz je čas na občiansku neposlušnosť. Ľudia by mali ísť do ulíc ako žlté vesty vo Francúzsku.“

„Lekársky apartheid!“: Desaťtisíce ľudí pochodovalo v Amsterdame proti COVID pasom
Ľudia z celého politického spektra sa vyhrnuli do ulíc Amsterdamu, aby protestovali proti očkovacím preukazom navrhovaným holandskou vládou. Demonštrácia zablokovala cesty v centre mesta na míle ďaleko, informuje portál RT. Čítať ďalej
06 | 09 | 2021 | Diana Zaťková

EÚ bojuje proti kryptomenám

Európska komisia taktiež oznámila, že prinúti burzy s kryptomenami - ako Binance, Coinbase a Kraken - zhromažďovať údaje o ľuďoch, ktorí odosielajú a dostávajú kryptomeny, a tým ich zosúladiť s pravidlami „Poznaj svojho zákazníka“ (KYS), ktoré už boli uložené iným finančným inštitúciám.

Komisárka EÚ McGuinnessová sľúbila: „Zakážeme anonymné krypto peňaženky a zaistíme vysledovateľnosť prevodov kryptomien.“

Šialené: Francúzska polícia zbila ženu v nákupnom centre, lebo nemala rúško a očkovací preukaz (VIDEO)
Covidové a najmä očkovacie šialenstvo máme nielen na Slovensku, ale zrejme v ešte väčšej miere je rozvinuté aj vo Francúzsku. Brutalita tamojšej polície však už prekročila všetky rozumné hranice. Čítať ďalej
06 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik