Sabaka sa bojí ísť do diskusie s inými odborníkmi. Svoj strach zaobalil do hromady prázdnych fráz
05 | 09 | 2021 I Petra Demková

MUDr. Sabaka svoj strach zúčastniť sa verejnej diskusie s vedcami, lekármi a inými odborníkmi, ktorí majú na COVID-19 a jeho liečbu iný názor ako on, zaobalil do množstva prázdnych slov. Stanovisko zverejnil na Facebooku. Výsledok je však len jeden a je jasný. Sabaka sa diskusie bojí a do žiadnej preto nepôjde.  



Prečo sa nezúčastním?

„Prečo sa nezúčastním debaty podľa petície Maduaru?“ kladie sám sebe hneď na úvod príspevku na Facebooku otázku známy lekár.

„Som učiteľ. Odovzdávať vedomosti novým generáciám medikov ma veľmi baví a napĺňa. Pri tom debata so študentom o nejakom medicínskom probléme ako rovný s rovným je jedným s najlepších spôsobov ako tieto vedomosti odovzdať,“ konštatuje.
"Nie" prezentovaniu mylného názoru

„Rozdiel medzi študentom a ‘odborníkmi’ podľa Maduaru je však ten, že študentova motivácia je, že sa chce učiť. Nie prezentovať svoj mylný názor, ktorý vychádza z chybnej interpretácie starostlivo povyberaných vedeckých poznatkov, len takých, ktoré podporujú tento názor. S neodborníkom debatujem rád a veľmi rád rozprávam o komplexných medicínskych problémoch laickému publiku. Preto sa tak rád pretŕčam v médiách,“ smeje sa sám zo seba MUDr. Sabaka.

Vzápätí však dodáva: „Nemôžem však debatovať s demagógom, ktorého fakty nepresvedčia, pretože on sa učiť nechce, chce len predať svoje videnie sveta. To proste nemá žiaden zmysel.“

Dáta bez pátosu sa domáhajú verejnej diskusie so spevákom. Do debaty s odborníkmi sa nehrnú
A ľudia na sociálnej sieti im to dali pekne pocítiť. Voľakedy „hviezdy“ internetu, analytici z iniciatívy Dáta bez pátosu dnes strácajú kredit. Po ich sobotnom večernom príspevku na sociálnej sieti to začína vyzerať tak, že jediný, na koho si v... Čítať ďalej
05 | 09 | 2021

Som vedec... a druhá strana nehrá fér

„Navyše, som aj tak trochu vedec. Nie veľmi dobrý ani úspešný. Ľudom, s ktorými spolupracujem na skúmaní COVID-19, nesiaham ani po päty. Ako vedec však musím hrať podľa istých pravidiel. Pri vysvetľovaní nejakých dejov sa musím držať faktov a ich správnej vedeckej interpretácie. Taktiež musím brať do úvahy všetky vedecké poznatky, nielen tie, čo sa mi hodia a čo zapadajú do môjho videnia problému,“ vysvetľuje Sabaka.

Podľa neho však druhá strana nehrá fér. „Naopak, demagóg nehrá podľa pravidiel. Fakty prekrúca, ako chce, vedecké poznatky si cielene vyberá len také, čo sa mu hodia, a výsledky štúdií si interpretuje po svojom, mimo zákonitostí kvalitnej vedy. Skrátka podvádza a nehrá fér. A s falošným hráčom nemôžete vyhrať a najlepšie urobíte, ak s ním nebudete hrať vôbec. A a divák pri televíznej obrazovke nemusí falošného hráča prekuknúť,“ upozorňuje lekár z bratislavských Kramárov.
Tých, ktorí si myslia iné ako Sabaka, je málo. Vraj

Podľa Sabaku odborníkov, ktorí si myslia opak toho, čo on, je veľmi málo. „A na záver debata demagógovia verzus odborníci v zastúpení 1:1 by vytvárala falošné zdanie, že obe skupiny sú vyvážené zastúpením ich názorov v odbornej a vedeckej obci. To, samozrejme, nie je pravda. Názory ‘odborníkov’ podľa Maduaru sú naozaj len marginálne a vysoko prevláda názor ktorý prezentujeme my. Prezentujú ho aj všetky veľké odborné spoločnosti.

Skrátka, takáto debata nie je zamýšľaná ako obohacujúca debata, pri ktorej by si vedci vymieňali svoje poznatky a na záver by sa všetci zmierili a priznali by, že pravda je uprostred. Je to trójsky kôň, ktorým chcú falošní hráči prepašovať svoj marginálny názor do verejnoprávnej televízie. A toho účastný nebudem,“ uzavrel príspevok na Facebooku známy lekár.

Vakcinovaných skončilo pri alfa aj delta variante v nemocnici viac ako nevakcinovaných, šokuje Mesík
Aj na Slovensku je veľa lekárov, vedcov a odborníkov, ktorí sú doslova „zatracovaní“ iba preto, že neuznávajú očkovanie proti COVID-19. Sami ponúkajú riešenia ako sa tejto chorobe brániť. To isté platí aj o lieku Ivermectin. Patrí medzi nich aj... Čítať ďalej
05 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik