Lipták a Lenč sa zhodli: Problém je miešanie politiky a práva. K tomu médiá, ktoré šíria iba svoju pravdu
04 | 09 | 2021 I Gabriela Fedičová

Lákavý príbeh o tom, ako kamarát dostal z väzenia kamaráta je námetom pre tisícky statusov politikov, novinárov, laickej verejnosti, ale aj tých z fachu, ako sa hovorí. Naposledy zarezonovala správa o prepustení Pčolinského. "Napriek tomu je dobré pozrieť sa na uznesenie o zrušení obvinenia," píše v názorovom článku na SME Michal Lipták.


Veľmi zaujímavý názorový článok zverejnil filozof, ktorý pracuje v advokácii, Michal Lipták na portáli SME. Zaujal dokonca aj politológa Jozefa Lenča, ktorý ho na sociálnej sieti doplnil o svoj názor. Hovorí o nadpráci médií pre špeciálneho prokurátora Lipšica, ktoré šíria iba jedinú pravdu. A iná prestala existovať.

Generálna prokuratúra podľa Michala Liptáka iba predbehla súd a odkázala špeciálnej, že nestačí spolupracujúcim obvineným len veriť, ale výpovede sa musia nezávisle overiť. "V tomto prípade však ďalšie výpovede, listinné a iné dôkazy, dôkaznú situáciu len oslabovali. Lebo týmto výpovediam protirečili," píše Lipták. Myslí si, že vo výsledku sa stalo iba to, že obvinení sa dostali na slobodu skôr. "Ak by sa takáto vec dostala na súd, ťažko si predstaviť, že by spravil chybu a neoslobodil ich. Pobudli by však ešte pár mesiacov vo väzbe. A tak v podstate generálna prokuratúra iba zabránila väčšej nespravodlivej represii. A ušetril štátu na kompenzáciách," vysvetľuje.

Fico otrieskal ústavu novinárom o hlavu!
Niekoľkonásobný expremiér a docent práva Róbert Fico školil na tlačovke novinárov z ústavy. A poskytol ďalšie vyjadrenia, ktoré vyčarili nejednému občanovi úsmev na perách. Tlačovku zverejnil na svojom Facebooku SMER SD Čítať ďalej
03 | 09 | 2021 | Ondrej ŠTEFIK

Problém dnes jednoducho spočíva v prílišnom miešaní právnych a politických aspektov

Lipták si myslí, že problém dnes jednoducho spočíva v prílišnom miešaní právnych a politických aspektov. V kriminalizácii oponentov ako súčasti politického boja. A vo vytváraní intenzívneho mediálneho a verejného tlaku. Tvrdí, že pre politiku sú dôležité symboly a jeden, v podobe zrušenia obvinenia voči Vladimírovi Pčolinskému politika stratila. Prišla podľa neho o symbol rozviazaných rúk. "Generálna prokuratúra by ale mala rozhodovať iba v zmysle práva. Optika verejného tlaku však nemôže vidieť nič iné než politiku, a tak čisto právnu motiváciu na strane GP nepripúšťa," zdôrazňuje.

Problémom podľa neho nie je len „mafia," ale možno skôr to, že mafiu vidíme všade a deformovaná optika má za následok stratu schopnosti veci objektívne posudzovať. "A netýka sa to, povedzme, len politikov či novinárov," vysvetľuje. Deformuje sa všetko. "Verejný tlak odmeňuje tých, ktorí mu slúžia, a trestá tých, ktorí sa mu priečia," píše Lipták.

Mesík: Najprv robili z pápeža marketingový nástroj a teraz púťovú atrakciu pre veriacich v Sv. Pfizera?
Ani nie dva týždne nás delia od návštevy Svätého Otca na Slovensku. Očakávaná udalosť so sebou nesie mnoho kontroverzných podmienok a stala sa nástrojom na rozdeľovanie zaočkovaných a nezaočkovaných. Analytik Juraj Mesík na sociálnych sieťach... Čítať ďalej
03 | 09 | 2021 | Tibor Sipos

Nie verejný tlak, ale verejná kontrola je riešenie

Opakom verejného tlaku je podľa neho verejná kontrola, ktorá nemá nepriateľov, ani definitívne závery, len sa pýta, žiada vysvetlenia, snaží sa pochopiť, vie sa nechať presvedčiť. Faktom podľa Liptáka je, že generálna prokuratúra by mala viac vysvetľovať, ale aj druhá strana by mala mať podľa neho schopnosť vysvetlenie prijať. Aj v prípade, keď je iné, ako sa očakáva. A preto je podľa Liptáka namieste, že sa jej vysvetľovať nechce. "Ospravedlnenie to samozrejme nie je. Ale než sa úplne rozhorčíme, mali by sme sa úprimne zamyslieť, či nás vlastne vysvetlenie zaujíma. Alebo či už máme svoju verziu príbehu pripravenú vopred," píše Michal Lipták na SME.
Názor Michala Liptáka zaujal aj politológa Lenča a doplnil ho o svoje stanovisko

"Niektorí novinári, či vládni politici, ktorí sa dnes predbiehajú vo vyjadreniach, že nezvolili Žilinku, šíria tézu o tom, že sme sa rozhodnutím generálnej prokuratúry, ale nie Žilinku, opätovne vrátili do čias mečiarizmu. Zdá sa, že majú pravdu," píše Lenč na sociálnej sieti.

"Skoro jednostranný mediálny obraz o tom, čo je "pravda" a nadpráca pre špeciálneho Lipšica, podčiarkujú včerajšie TN súkromnej televízie, ktorá za svoj vznik vďačí aj Mečiarovi," upozorňuje Lenč.  "Okrem toho, že z Lipšica spravili "nezávislého" a jediného odborníka na hodnotenie rozhodnutí generálnej prokuratúry, tak vo zvyšku reportáže dala vyjadrenia len tých vládnych politikov, ktorí majú rovnaký názor ako novinári a Lipšic," zdôrazňuje.

"Ostatní a najmä opozícia akoby neexistovali. Asi by svojimi vyjadreniami bránili v šírení jedinej "pravdy".
Aj preto je dôležité, aby v médiách dostali priestor názory, ktoré nepodľahnú tlaku a vnímajú dôležitosť kontroly," dodáva politológ Lenč v závere príspevku.

Digitalizácia napomáha totalite a iba umožňuje rozsiahlejšie špehovanie ľudí
Zavádzame plošné špehovanie obyvateľstva, kvôli daniam a ako pomoc s bojom proti Covidu, ale všetko sú to iba domnienky, ktoré by expert na kybernetickú bezpečnosť Lupták zrušil. Na Slovensku je podľa neho veľmi veľká pravdepodobnosť, že systém... Čítať ďalej
03 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová