Anglickí futbalisti pokľakli, maďarskí fanúšikovia ich v Budapešti vypískali (VIDEO)
04 | 09 | 2021 I Peter Sulek
Futbalisti Anglicka pred kvalifikačným zápasom v Budapešti pokľakli na znak podpory extrémistického hnutia Black lives matter. Maďarskí fanúšikovia ich za to vypískali.

V Británii hovoria o údajnej rasovej diskriminácii. Tú vraj mali hráči Anglicka zažiť priamo na trávniku pred súbojom s Maďarskom. Až sem môže zájsť absurdný liberálny aktivizmus.

Anglických futbalistov v budapeštianskej Puskás Aréne totiž maďarskí fanúšikovia vypískali po tom, ako si pred kvalifikačným zápasom na majstrovstvá sveta kľakli na koleno. Angličania takto opakovane prejavujú podporu extrémistickému hnutiu Black lives matter. Maďari si však myslia, že podobné politické prejavy do športového sveta nepatria.
Liberálni aktivisti a politika v športe

Prezident Maďarskej futbalovej asociácie Sándor Csányi, zrejme liberál, sa ešte pred zápasom postavil na stranu Angličanov a maďarských fanúšikov na štadióne varoval pred rasistickými alebo homofóbnymi narážkami pred zápasom, počas neho alebo po ňom. Je to však falošný argument. Vypískanie podporovateľov extrémistického hnutia nie je prejavom homofóbie ani rasizmu.

Angličanov nakoniec nezlomilo ani pískanie prítomných divákov a Maďarsko v prípravnom zápase porazili so skóre 0:4.

Manažéra anglického futbalového klubu Garetha Southgatea sa ešte v júni 2021 pýtali, či budú futbalisti pokračovať v tradícii pokľaknutia pred zápasom. Podobnému výsmechu za to totiž čelili aj v minulosti.

„Rešpektujeme to, že možno utŕžime negatívnu odozvu, ale budeme to ignorovať a pôjdeme ďalej. Hráči už majú dosť rozprávania o následkoch a o tom, či by to mali alebo nemali robiť,“ uviedol pre médiá Southgate.

Maďarskí futbalisti nepokľakli. My kľačíme len pred Bohom, vlasťou a ženou, povedal Orbán
11 | 06 | 2021 | Peter Sulek

Extrémistické BLM

Symbolické pokľaknutie na podporu extrémistického hnutia Black lives matter ako prvý realizoval hráč amerického futbalu Colin Kaepernick v septembri 2016, keď tým pred zápasom chcel upozorniť na rasovú diskrimináciu a policajnú brutalitu v Spojených štátoch.

Športové tímy z celého sveta si začali kľakať na jedno koleno v roku 2020 po zabití amerického kriminálnika Georgea Floyda, ku ktorému došlo počas policajného zásahu. Táto tragická udalosť tiež rozpútala protesty po celých Spojených štátoch, ale aj inde vo svete.



Ruský jazdec F1 pokľakol. Ale nie pre Black Lives Matter. Putin môže byť hrdý
Ruský pilot Fomuly 1 zo stajne Haas F1 Team, jazdiaci s mladým Schumacherom, vyvolal vlnu reakcií svojim pokľaknutím pred Veľkou cenou Španielska. Čítať ďalej
12 | 05 | 2021 | Peter Sulek