Lipšic ústami Kysela útočí na Žilinku a obhajuje neobhájiteľné
02 | 09 | 2021 I TASR/ Petra Demková

Lipšicov úrad odkázal Žilinkovi: Uznesenie, ktorým GP zrušila obvinenia V. Pčolinského, vyvoláva oprávnené pochybnosti. Námestník generálneho prokurátora Kandera však vysvetľuje: „Obvinenie bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského bolo založené na výpovediach dvoch kajúcnikov.“ To nie je podľa Kanderu dostačujúce. 



Stanovisko Špeciálnej prokuratúry

Uznesenie, ktorým Generálna prokuratúra (GP) SR na konci augusta zrušila obvinenia exriaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského z prijímania úplatku a podplácania, vyvoláva oprávnené pochybnosti. Je dôvod domnievať sa, že GP prekročila v istých bodoch svoje právomoci. Poukázal na to Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) vo svojej právnej analýze uznesenia generálneho prokurátora SR, ktorú TASR poskytol prokurátor ÚŠP Peter Kysel.
Za Lipšica hovorí Kysel

„S rozhodnutím sa v princípe nestotožňujeme, ide o neštandardný postup. Rovnako je zrejmé, že toto rozhodnutie vybočuje z doterajšej praxe GP SR ohľadom posudzovania a vybavovania návrhov v zmysle Trestného poriadku, a to v zásadných otázkach," spresnil Kysel.

Pripomenul, že uznesenie bolo vydané po ukončení vyšetrovania, pred podaním obžaloby, čím námestník generálneho prokurátora SR suploval činnosť súdu a svojim rozhodnutím hodnotil skutkový stav veci inak než konajúci vyšetrovateľ, dozorový prokurátor či súdy, ktoré opakovane rozhodovali o väzbe Pčolinského.

GP Žilinka sa nenechal zastrašiť a tvrdo skritizoval Čaputovú, médiá a politikov
02 | 09 | 2021 | Peter Sulek

Prokurátor anuloval dokazovanie

Dodal, že pokiaľ boli uznesením zrušené aj uznesenia o začatí trestného stíhania, tak týmto postupom generálny prokurátor anuloval celé dokazovanie v kauze. "Ide o absolútne ojedinelý prípad, ktorý vo väzobnej trestnej veci nemá obdobu. V tomto prípade bolo zrušené aj uznesenie o začatí trestného stíhania z 22. januára 2021, teda po zákonom stanovenej šesťmesačnej lehote. Ide o zjavné prekročenie kompetencie generálneho prokurátora," skonštatoval Kysel.

Generálny prokurátor tak podľa neho odňal dozorovému prokurátorovi právo podať obžalobu, pričom nahradil aj rozhodnutie súdu.

(AKTUALIZOVANÉ)Čaputová: Sme svedkami spochybňovania základných hodnôt a demokracie
Po celom svete vidíme spochybňovanie základných hodnôt, demokracie, princípu právneho štátu alebo inštitúcií, ktoré tieto veci majú chrániť. V tejto súvislosti je potrebné opäť objaviť dialóg ako základný nástroj fungovania spoločnosti. Vo štvrtok... Čítať ďalej
02 | 09 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR

Námestník Žilinku vracia úder

Námestník generálneho prokurátora odpovedá: „Obvinenie bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského bolo založené na výpovediach dvoch kajúcnikov.“ Vo štvrtok to uviedol námestník generálneho prokurátora SR Jozef Kandera, ktorý zrušil obvinenie bývalému riaditeľovi SIS. Informáciu prináša TASR.

Vyhlásil, že nie je možné založiť obvinenie len na základe výpovede kajúcnikov. Nesúhlasí, že by toto rozhodnutie nebolo v súlade s väzobnými rozhodnutiami sudcov pre prípravné konanie o väzbe.
Objektívne dôkazy nedodali

Tvrdí, že orgány činné v trestnom konaní (OČTK) si boli vedomé, že výpoveď dvoch kajúcnikov na vznesenie obvinenia nestačí. „Snažili sa podoprieť tieto výpovede kajúcnikov objektívnymi dôkazmi. Ja za iné objektívne dôkazy nepovažujem výpoveď ďalšieho kajúcnika, prípadne výpoveď ďalšieho kajúcnika,“ zdôraznil.

Za objektívny dôkaz považuje napríklad znalecký posudok, odposluchy telefónov či mailovú komunikáciu. „Takéto dôkazy sa OČTK v tejto veci zabezpečiť nepodarilo. Práve naopak, dôkazy, ktoré boli vykonané po vznesení obvinenia, to podozrenie zo spáchania trestného činu výrazne oslabovali,“ podotkol Kandera.

Taraba: Zaujímavé. Mimovládky, ktoré podporovali zvolenie Žilinku, dnes vyzývajú proti nemu
„Mimovládky, ktoré podporovali zvolenie Maroša Žilinku, ako Via Iuris, Zastavme korupciu, Transparency, vyzývajú dnes proti nemu. Zaujímavé, že nie sú pohoršené, že 175 dní bol slovenský občan nezákonne držaný vo väzbe...“ komentuje... Čítať ďalej
02 | 09 | 2021 | Petra Demková