Remišová chce riešiť právomoci generálneho prokurátora na koaličnej rade
02 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Vicepremiérka a líderka Za ľudí Veronika Remišová chce mimoriadnu koaličnú radu k otázke právomocí generálneho prokurátora a využívaniu sporného paragrafu 363 Trestného poriadku.


Na sociálnej sieti uviedla, že chce v tejto súvislosti kontaktovať aj predstaviteľov prokurátorskej samosprávy. Hovoriť chce o zmene pravidiel, ako aj o zmene doterajšej štruktúry a komplexnejšej reforme fungovania prokuratúry.

"Existencia, a hlavne reálne využívanie sporného paragrafu 363 Trestného poriadku tak, ako to urobila Generálna prokuratúra (GP) SR, spôsobuje vážnu nerovnováhu v demokratickom systéme a v právnom štáte. Je neprijateľné, aby rozhodnutím jedného človeka bola zmarená viacročná práca a zákonné rozhodnutia vyšetrovateľov, prokurátorov, ale aj mnohých sudcov prakticky celej súdnej sústavy SR," namieta Remišová.

Dušan Kováčik sa zajtra opäť postaví pred súd. Ako mu pomôže výpoveď „Zemáka“?
Bývalého šéfa špeciálnych prokurátorov Dušana Kováčika zadržala NAKA ešte vlani 22. októbra a odvtedy je vyšetrovacej väzbe. Síce sa z nej usiloval niekoľkokrát dostať na slobodu, súdy mu ale zakaždým jeho žiadosť zamietli. Ako dopadne... Čítať ďalej
02 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik


Vicepremiérka tvrdí, že na tento sporný paragraf upozorňovala, ešte kým bola v opozícii, a ambícia jeho úpravy sa dostala aj do programového vyhlásenia vlády. Podľa slov Remišovej sa aktuálne ukazuje, aké dôležité bolo "takéto kľúčové protikorupčné opatrenia prijímať okamžite po vzniku vlády".

Otvoriť chce diskusiu aj o zmene pravidiel i doterajšej štruktúry prokuratúry, ako aj o komplexnejšej reforme jej fungovania. Koalícia pritom pred rokom novelizovala zákon o prokuratúre. Upravovala vtedy najmä oblasť voľby generálneho prokurátora, aby sa o funkciu mohol uchádzať aj neprokurátor. Rozšíril sa tiež okruh inštitúcií, ktoré kandidátov môžu navrhovať.

Programové vyhlásenie vlády hovorí, že "vláda SR bude dôsledne trvať na dodržiavaní zákazu negatívnych pokynov a okrem iného v tejto súvislosti preskúma zúženie právnej úpravy paragrafu 363 Trestného poriadku tak, aby zodpovedala jej pôvodnému zmyslu". Vláda zatiaľ tento paragraf neupravila.

MUDr. Mesík: Tvrdá KRITIKA na Hegerove obavy zo spoločnosti
MUDr. Juraj Mesík, v príspevku na sociálnej sieti kritizuje prejav premiéra Eduarda Hegera v ktorom ku Dňu Ústavy SR podľa neho premiér lamentuje a vyjadruje obavy zo situácie v spoločnosti. "Strašné, aký nevďak vládne v spoločnosti," píše... Čítať ďalej
02 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová