Šíri sa hoax o zaočkovanej opozícii. Môže ísť o súčasť oficiálnej propagandy
30 | 08 | 2021 I Peter Sulek
Súčasť oficiálnej propagandy? Istá anonymná webová stránka zavádza verejnosť tvrdením, že získala covidpasy opozičných politikov ako dôkaz ich očkovania. IT platforma Slovensko.digital však odhalila, že ide o podvod. Policajná stránka Hoaxy a podvody zatiaľ mlčí.


Takto sa to nerobí, do psej matere. Na internete sa šíri hoax o zaočkovaných opozičných politikoch, ktorí odmietajú očkovanie. Anonymná webová stránka zverejnila údajné covidpasy opozičných lídrov. Tie majú byť dôkazom o ich očkovaní. IT platforma Slovensko.digital však potvrdila, že ide o podvod a zverejnené covidpasy sú falošné.

Celá dezinformačná kampaň má jasný cieľ. Oklamať ľudí a zmeniť ich názor v prospech vakcinácie. Vzhľadom k tomu, že sa počet zaočkovaných na Slovensku nedarí zvýšiť bežnou propagandou, nedá sa vylúčiť, že táto dezinformačná kampaň je výsledkom snaženia oficiálnych, teda platených prorežimových vaxinátorov, ktorí sa v zúfalej snahe ľudí presvedčiť znížili až k podobnej podlosti.
Vaxinátori dezinformujú

"Róbert Fico a Milan Uhrík sú zaočkovaní, máme dôkazy. Podarilo sa nám získať GreenPass Róberta Fica a Milana Uhríka. Disponujeme originálmi, z ktorých sme spravili screenshot strany, kde sa nachádza QR-kód. V oboch prípadoch ide o 2. dávku vakcíny a nie niečoho iného, ako sa už snažia pochybovači nahovoriť. Máme GreenPass-y aj ďalších farizejov. Neskôr budeme postupne zverejňovať aj GreenPass-y ďaľších politikov a inak verejne známych osôb, ktoré síce na verejnosti sú proti očkovaniu, no v skutočnosti sú úž dávno zaočkovaní…. a že budete pozerať koľko ich je a ktorí to sú," píše sa na stránke.

Na webovej stránke ďalej stojí: "Odkaz pre médiá. Ako sme už písali vyššie, disponujeme originálnymi PDF. Ak nás chcú skontaktovať médiá (nezáleží nám na tom, že či mainstream alebo alternatívne) a získať ich, prípadne iné informácie, tak prosím napíšte správu s vašou emailovou adresou do komentárového poľa nižšie. Komentár nezverejníme, bude slúžiť iba ako správa pre nás, ďakujeme."

Mainstream šíri hoaxy! Pozrite sa aký zas píšu výmysel
Denník N dnes prišiel s nepravdivou informáciou, že Európsky súd pre ľudské práva (EĽSP) zamietol sťažnosť francúzskych hasičov na povinné očkovanie. Hlavný denník zistil, že to nie je pravda. Čítať ďalej
25 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič

Hoax

IT platforma Slovensko.digital sa na zverejnené covidpasy pozrela a skonštatovala podvod:

"Na internete sa zverejnili údajné očkovacie certifikáty dvoch poslancov. S najväčšou pravdepodobnosťou však ide o podvrhy.

Stránka vcielkawau.wordpress.com, na ktorej sú zverejnené tieto kódy šikovne zavádza čitateľov, pretože odkazuje na aplikácie, ktoré v skutočnosti neoverujú či QR kód je platný. Zobrazujú len obsah QR kódu, ale neoverujú to, či bol podpísaný autoritou NCZI. Ak si vyskušate tieto kódy overiť skutočnou aplikáciou OverPass, tak zistíte, že sú neplatné.

Čo nám celá táto situácia hovorí? To, čo sme hovorili od začiatku. Bez skutočného oskenovania QR kódu v aplikácii nemôžete vedieť, či je QR kód platný. Bez overenia totožnosti nemôžete vedieť, či to je QR kód niekoho iného.

Hovorí nám táto situácia niečo o tom, či sú títo poslanci zaočkovaní? Nie. Hovorí to niečo o tom, či sú títo poslanci nezaočkovaní? Tiež nie.

Čo vieme je to, že takéto neplatné QR kódy si vie vyrobiť dnes zjavne hocikto a pokiaľ sa nebudú poriadne kontrolovať (oskenovaním a overením totožnosti), tak to celé ani nemôže fungovať. Toto však nie je žiadna novinka, EÚ, ktorá tieto kódy vytvorila to hovorí už od začiatku."
Výzva

Polícia by mala konať a zamedziť šíreniu účelových dezinformácií, ktorých úlohou je oklamať a zmiasť ľudí. Jej facebooková stránka Hoaxy a podvody, v iných prípadoch veľmi operatívne a flexibilne reagujúca, však zatiaľ mlčí.

Mainstream šíri hoaxy! Pozrite sa aký zas píšu výmysel
Denník N dnes prišiel s nepravdivou informáciou, že Európsky súd pre ľudské práva (EĽSP) zamietol sťažnosť francúzskych hasičov na povinné očkovanie. Hlavný denník zistil, že to nie je pravda. Čítať ďalej
25 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič