Mainstream šíri hoaxy! Pozrite sa aký zas píšu výmysel
25 | 08 | 2021 I Imrich Kovačič

Denník N dnes prišiel s nepravdivou informáciou, že Európsky súd pre ľudské práva (EĽSP) zamietol sťažnosť francúzskych hasičov na povinné očkovanie. Hlavný denník zistil, že to nie je pravda.


Pirošíková upozorňuje, že EĽSP nezamietol sťažnosť 672 francúzskych hasičov na povinné očkovanie proti covidu-19, ale len ich žiadosť o predbežné opatrenie. Nezamietol však ich sťažnosť na povinné očkovanie proti Covidu-19, ktoré sa bude na ich profesiu vzťahovať od septembra. Ak očkovanie odmietnu, nesmú chodiť do práce a hrozím im aj pozastavenie platu.



Pirošíková zdôrazňuje, že ESĽP nezamietol ich sťažnosť, ale len ich žiadosť o vydanie predbežného  opatrenia, ktorým by ESĽP pozastavil povinnosť očkovania tak, ako ju predpokladá § 12 zákona z 5 augusta 2021.

To­vá­reň na vý­ro­bu ka­júc­ni­kov (JUDr. Peter Šamko)
Komentár JUDr. Petra Šamka sudcu Krajského súdu v Bratislave (Právne listy) Čítať ďalej
23 | 08 | 2021 | Gabriel Matta


Podľa ESĽP táto žiadosť nespadala do poľa pôsobnosti článku 39 jeho rokovacieho poriadku. Hasiči sa odvolávali na článok 2 chrániaci právo na život a článok 8 chrániaci právo na rešpektovanie súkromného a rodinného života. ESĽP pripomenul, že opatrenia predvídané článkom 39 rokovacieho poriadku sú prijímané v priebehu konania a neovplyvňujú jeho následné rozhodnutia o prijateľnosti alebo podstate posudzovaných sťažností.

Európsky súd tiež poznamenal, že žiadostiam o vydanie predbežného opatrenia vyhovuje len výnimočne, keď sú sťažovatelia bez ich vydania vystavení reálnemu riziku nenapraviteľnej škody. V tomto ohľade odkázal na zverejnený sumár judikatúry k predbežným opatreniam, z ktorého vyplýva, že ich aplikuje predovšetkým na prípady vydania alebo vyhostenia do krajín, v ktorých by bol vážne ohrozený život  sťažovateľa alebo by mu hrozilo mučenie alebo neľudské zaobchádzanie. Zároveň z neho vyplýva, že len veľmi výnimočne ESĽP aplikuje súd predbežné opatrenia na sťažnosti týkajúce sa práva na spravodlivý proces či práva na rešpektovanie súkromného a rodinného života.

Z uvedeného vyplýva, že informácia zverejnená v denníku N je nepravdivá. ESĽP sa tak bude sťažnosťou francúzskych hasičov zaoberať, pričom rozhodnutie o zamietnutí žiadosti predbežného opatrenia nijakým spôsobom neprejudikuje jeho záver v merite veci.

Očkovanie má byť dobrovoľné, bez nátlaku a diskriminácie (Daniel Matissek)
Komentár Daniel Matissek (Report24) Čítať ďalej
23 | 08 | 2021 | Ingrid Vrabcová