Ak Kovařík zotrvá vo funkcii, zakladá tým dôvod na väzobné stíhanie, myslí si Harabin
30 | 08 | 2021 I Gabriel Matta

"Policajný prezident Peter Kovařík protiprávne zastavil akciu, počas ktorej sa zásahová jednotka snažila zadržať dvoch zločincov. Vďaka tomu sa im podarilo polícii uniknúť." Píše Štefan Harabin na svojom blogu.



Vedomé napomáhanie zločincom

Kovařík sa tým podľa neho dopustil trestného činu zneužívania  právomocí verejného činiteľa a marenia spravodlivosti. To isté sa píše aj v uzneseníobvinenia policajného prezidenta, ktoré je podpísané prokurátorom bratislavskej krajskej prokuratúry Jurajom Chylom. Uznesenie sa
Na internete sa objavila kópia trestného stíhania na Kovaříka. Čo sa v ňom píše?
28 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič
na internete.  Z obvinenia vyplýva, že akciu mal Kovařík zastaviť vedome, aby pomohol uniknúť obvineným.

"Policajný prezident sa však nebráni ani tak proti obsahu, ako po formálno-právnej stránke, keď vyzýva prokuratúru, aby začala trestné stíhanie pre uniknutie dokumentu o vznesení mu obvinenia na verejnosť." Analyzuje dianie bývalý minister spravodlivosti. Kovařík totiž tvrdí, že ide o snahu diskreditovať ho.

Mikulec bude s Kovaříkom hovoriť. Postaví ho konečne mimo služby?
Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) podnikne ďalšie kroky voči policajnému prezidentovi Petrovi Kovaříkovi. Jedným z riešení je podľa neho aj postavenie mimo služby, no na to musia byť splnené podmienky. Čítať ďalej
30 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Kovařík je odrazu útlocitný

Kovařík poukázal na to, že uznesenie nikomu neodovzdal, nekopíroval a nezverejnil. Vyzýva príslušné orgány prokuratúry, aby dali z úradnej povinnosti pokyn na začatie trestného stíhania. A to vo veci neoprávneného nakladania s osobnými údajmi a zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Harabin na to reaguje slovami, že mu "treba asi pripomenúť, že keď unikali uznesenia z polície, vtedy nepodával trestné oznámenia na svojich podriadených a tiež ich asi neodovzdali, nekopírovali a nezverejňovali obvinení.!

Pritom taktiež platí, že keď je rozhodnutie súdu verejná listina, tak je aj rozhodnutie prokurátora verejná listina a jej zverejnenie nie je trestný čin. Ide nesporne iba o realizáciu  ústavného práva na prístup k informáciám čl. 26 Ústavy a čl. 10 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd .

Navyše Peter Kovařík sám zverejnil svoje osobné údaje na:
https://www.minv.sk/?prezident_policajneho_zboru_Kovarik

Eštok: Keď ide o neho, zrazu Kovaříkovi úniky zo spisov vadia. Výpovede kajúcnikov nie?
30 | 08 | 2021 | Tibor Sipos


"Už pred troma týždňami, keď k zmareniu policajnej akcie Kovaříkom došlo, som vo videu hovoril, že krajský prokurátor Remeta, resp. generálny prokurátor Žilinka, mali okamžite dať návrh na vzatie Kovaříka do kolúznej väzby, pretože zotrvávaním na čele policajného zboru, môže aktívne brániť vyšetrovaniu a objasňovaniu svojej trestnej činnosti a v tomto smere aj ovplyvňovať svojich podriadených." dodáva Harabin.

"Na porovnanie, v kolúznej väzbe je aj bývalý policajný prezident Tibor Gašpar, pritom v čase keď mu bolo vznesené obvinenie, už nebol vo funkcii a mal tak omnoho menšie možnosti ovplyvňovať svojich podriadených ako Kovařík, ktorý stále stojí na čele policajného zboru." uzatvára svoj blog Štefan Harabin.

Harabin sa na kmonci blogu pýta, či nejde o "Selektívny prístup v rámci trestného procesu na Slovensku?"

Kovaříkovi hrozí basa na 4 až 10 rokov!
Kauza policajného prezidenta Petra Kovaříka naberá na obrátkach. Okrem politikov sa k prípadu vyjadrujú i bývalí policajní vyšetrovatelia. Čítať ďalej
30 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik