Voči prekrúcaniu dejín musíme byť ostražití! SNP si treba pripomínať
26 | 08 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Voči prekrúcaniu dejín musíme byť ostražití, preto je potrebné si pripomínať Slovenské národné povstanie (SNP). Pre TASR to uviedol predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽANO). SNP považuje za jeden z najdôležitejších míľnikov našich dejín.


"Je smutné, že ešte aj 77 rokov po SNP sú medzi nami ľudia, ktorí vyzývajú k nenávisti a popierajú zločiny, ktoré sa počas druhej svetovej vojny odohrávali aj na našom území. Voči prekrúcaniu dejín musíme byť naďalej ostražití, a aj preto je potrebné si udalosti ako je Slovenské národné povstanie patrične pripomínať a jeho odkaz šíriť aj medzi mladšie generácie," povedal pre TASR Krúpa.

Šéf výboru považuje za obdivuhodné, že sa naši starí otcovia dokázali postaviť na otvorený odpor zvrátenej nacistickej ideológii a nasadzovali životy v boji za slobodnú a demokratickú budúcnosť našej krajiny. "Vďaka ich hrdinským činom dnes môžeme povedať, že Slováci prispeli k porážke nacizmu a nemohli byť obviňovaní z kolaborácie s vtedajším nacistickým Nemeckom," skonštatoval, pričom pripomenul, že vláda sa rozhodla tento rok preživších hrdinov SNP oceniť aj finančne. "Za to, čo spravili pre našu štátnosť, si to naozaj zaslúžia," uzavrel.

V nedeľu 29. augusta uplynie 77 rokov od vypuknutia SNP. Oslavy výročia sa budú tradične konať v Banskej Bystrici.

Pellegrini: Na oslavy SNP dostanú papaláši pozvánky, urobia fotečku a verejnosť? Ostane za dverami!
Predseda Hlasu Peter Pellegrini sa zastal obyčajných ľudí. Na oslavy SNP papaláši dostanú pozvánky, urobia fotečku, ale verejnosť sa môže zúčastniť až po 13:00 h. Pellegriny zúri. Verejnosť na oficiálnu časť osláv SNP nebude mať prístup. Na... Čítať ďalej
26 | 08 | 2021 | Gabriela Fedičová