Rezort kultúry nedal prvýkrát Múzeu SNP na oslavy ani cent! TOTO sa ešte nikdy nestalo, kritizuje vládu Kéry
29 | 08 | 2021 I Jozef Uhlarik

Oslavy 77. výročia Slovenského národného povstania využila strana Smer-SD aj na kritiku vlády ohľadom banskobystrického Múzea SNP. To má po 1. januári budúceho roka prejsť spod pôsobnosti a správy ministerstva kultúry pod rezort armády.


Tohtoročné oslavy 77. výročia SNP boli naozaj zvláštne. A to po všetkých stránkach. Všíma si to v statuse aj poslanec parlamentu za Smer-SD Marián Kéry, podľa ktorého vláda aktívne pracuje na deštrukcii Múzea SNP v Banskej Bystrici a navyše prvýkrát v histórii nedala na tieto oslavy ani cent. Jeho strana preto bojuje za ochranu múzea zákonným spôsobom.
Ministerka Milanová, premiér Heger či financmajster Matovič, nie je vám to trápne?

„Pred 77 rokmi, 29. augusta 1944, sa Slováci vzopreli. Postavili sa na odpor svetu nacistického Nemecka a jeho satelitov. Naši predkovia v danom období ukázali, že my, Slováci, chceme byť slobodní. A ak si to situácia vyžaduje, tak ako v štyridsiatom štvrtom, vieme za slobodu aj bojovať a položiť život,“ začína svoj status Kéry a dodáva, že dnes, v nedeľu 29.augusta 2021, máme veru čo oslavovať.

O to je viac smutný, za akých okolností si 77. výročie Slovenského národného povstania na Slovensku pripomíname. „V prvom rade, čo je absolútne šokujúce, rezort kultúry nedal prvýkrát Múzeu SNP na oslavy ani cent! Nikdy v minulosti ich nepokrýval v plnej výške, ale každoročne veľkú časť organizátori osláv z Múzea SNP od vlády dostal,“ konštatuje Kéry. V roku 2021 teda nedostali nič! „Prečo? Pani ministerka Milanová, pán premiér Heger či financmajster Matovič, nie je vám to ani trochu trápne?“ pýta sa smerák.

Fúúúúj! Hanbááá! Vrahovia! Zrada! Aj toto sa dnes ozývalo pri pamätníku SNP (VIDEO)
Oslavy výročia SNP mali byť oslavami všetkých Slovákov. Dnes však Múzeum SNP patrí iba vyvoleným. Vláda a ňou pozvaní hostia medzi seba obyčajných ľudí nepustili. Strach pred rozhnevaným ľudom bol jednoducho mocnejší ako oslavy pamiatky padlých... Čítať ďalej
29 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik


„Alebo ten macošský postoj ministerstva kultúry súvisí s tým, že od 1. januára 2022 má Múzeum SNP definitívne prejsť pod rezort obrany? Podľa novely zákon o múzeách a galériách, ktorá je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní, tam však neprejde celé, ale bez niektorých jeho aktuálnych častí. Ktorých, to podľa novely jasné nie je,“ prízvukuje poslanec parlamentu, podľa ktorého bude Múzeum SNP rozparcelované.



„Doteraz rešpektovaná a fungujúca organizácia bude rozdelená na dve časti. V čí prospech? Nehanbíte sa, vládni činitelia, ani trochu? Dokážete sa tento rok pozrieť do očí tých už len pár účastníkov povstania, ktorí sa dožili roku 2021?“ kladie ďalšie nepríjemné otázky Marián Kéry a na samý záver píše: „Slováci v roku 1944 ukázali, že sa vedia postaviť za dobrú vec. Za slobodu. Ako vravia sami historici, história sa zvykne opakovať. Sme pripravení brániť slobodu na Slovensku aj v dnešných ťažkých časoch?“

Stanislav Mičev: Osud múzea SNP je v rukách politikov, ktorí sľuby nedodržali
"Načo zbytočné reči o transparentnosti a odbornosti?" Pýta sa Stanislav Mičev na sociálnej sieti. "Keď stačí rozhodnutie dvoch ministrov. Ministerstvo kultúry doteraz žiadnym oficiálnym dokumentom neoznámilo Múzeu SNP pripravované zmeny. Naďalej... Čítať ďalej
29 | 08 | 2021 | Gabriela Fedičová