Hrôza: Na USA sa valí pohroma
29 | 08 | 2021 I Ivan Mihale

Obrovské množstvo ľudí uteká z amerického štátu Louisiana. Môže za to blížiaci sa hurikán Ida. Očakáva sa, že život ohrozujúce prívalové dažde, následné záplavy a katastrofické škody spôsobené vetrom zasiahnu pevninu v nedeľu popoludní miestneho času.





Meteorológovia varujú, že živel je extrémne nebezpečný a môže byť ničivejší ako hurikán Katrina.


Ten udrel pred 16 rokmi na New Orleans. O život prišlo vtedy vyše 1800 ľudí a zaplavených bolo približne 80 percent územia mesta. Ida môže zasiahnuť aj štáty Alabama a Mississippi. Očakáva sa sa vietor o rýchlosti viac ako 150 km/h a podľa foxbusiness v niektorých oblastiach až 250 km/h.

https://dynaimage.cdn.cnn.com/cnn/animations/w_1100,ac_none/210827103901-story-forecast-ida-loop-20210826.mp4

Rušia sa lety a vyzývajú na evakuáciu


 Úrady v celom štáte Louisiana vyzvali ľudí, aby opustili svoje domovy , pričom sa vydali aj povinné príkazy. Ľudí vyzývajú aby sa zásobili dostatočným obsahom jedla a vody, najmenej na tri dni. Tie budú pre záchranárov mimoriadne náročné.


Podľa CNN International Prívalová vlna búrok spolu s vetrom s rýchlosťou až 150 kilometrov za hodinu by mohla zanechať niektoré časti juhovýchodnej Louisiany "neobývateľné týždne alebo mesiace", uvádza sa vo vyhlásení Národnej meteorologickej služby (NWS) v New Orleans.




Hurikán Ida smeruje k pobrežiu Mexického zálivu v sobotu 28. augusta.
Hurikán Ida/ Zdroj: CNN

Odstavili aj ťažbu ropy a plynu

Boli prijaté preventívne opatrenia na "uzavretie" ropy a plynu zo studní umiestnených na dne oceánu v snahe chrániť morské a pobrežné prostredie. Odhaduje sa, že viac ako 90 percent produkcie ropy a takmer 85 percent produkcie plynu v Perzskom zálive bolo "zatvorených" v rámci prípravy na búrku.