Bradatí muži Talibanu už disponujú výzbrojou za miliardy (VIDEÁ)
23 | 08 | 2021 I Tibor Sipos

Bojovníci Talibanu už desaťročia bojujú proti americkým vojnovým lietadlám a obrneným vozidlám prevažne s kalašnikovmi, improvizovanými výbušninami a pozemnými raketami. So super rýchlym pádom Kábulu a následným útekom amerických vojakov však Taliban disponuje novou zbrojnicou za miliardy dolárov, čo prirodzene USA robí vrásky na čele, píše portál ABC.


Spojené štáty vynaložili miliardy na zásobovanie afganskej armády nástrojmi na porážku Talibanu. Rýchly pád Kábulu a ďalších veľkých miest však nechal väčšinu tejto výzbroje v rukách povstalcov. V rokoch 2002 až 2017 Štáty poskytli afganskej armáde odhadom 28 miliárd dolárov na výzbroj a vojenský materiál.


„Našim afganským partnerom sme poskytli všetky nástroje. Dovoľte mi zdôrazniť: všetky nástroje, výcvik a vybavenie akejkoľvek modernej armády,“ uviedol americký prezident Joe Biden minulý mesiac pri obhajobe svojho rozhodnutia stiahnuť americké sily a prenechať boj na Afganskú armádu.


Tieto zbrane sa teraz šíria medzi sociálnymi sieťami Talibanu. Tam bojovníci pózujú s americkými puškami a vozidlami, ktoré sú plné ťažkých zbraní.



Vojenské vozidlá

Zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne definitívne čísla, ale podľa súčasných informácií spravodajských služieb sa predpokladá, že Taliban ovláda viac ako 2 000 obrnených vozidiel. Dokonca aj americké Humvee v odhadovanej hodnote 308 000 dolárov.





Forbes informoval, že len v júni Taliban zajal 700 nákladných automobilov a Humvee od afganských bezpečnostných síl. Spomenul aj desiatky obrnených vozidiel typu M1117 či MaxxPro MRAP a niekoľko delostreleckých systémov.



Vrtuľníky a drony

Podľa úradu vlády USA v rokoch 2003 až 2016 poskytli afganským silám 208 lietadiel. Patria sem helikoptéry Blackhawk, skautské útočné helikoptéry a vojenské drony ScanEagle. Minulý týždeň mnohé z týchto lietadiel použili afganskí piloti na útek pred Talibanom.



Zbrane a nočné okuliare

Aj obava z niektorých ľahko použiteľných zbraní a vybavení ako sú okuliare s nočným videním je plne na mieste. Od roku 2003 USA poskytli afganským silám najmenej 600 000 pechotných zbraní vrátane útočných pušiek M16, 162 000 kusov komunikačného zariadenia a 16 000 okuliarov s nočným videním.


„Schopnosť pracovať v noci skutočne zmení hru,“ uviedol agentúre Reuters jeden z kongresových poradcov. Ručné zbrane zadržané povstalcami ako sú guľomety, mínomety, ako aj delostrelectvo vrátane húfnic, by mohli poskytnúť Talibanu výhodu.


Verí sa, že medzi novou korisťou Talibanu sú aj obleky na ochranu tela, komunikačné zariadenia či granátomety zavesené na ramenách.


https://www.youtube.com/watch?v=o4AxpoFUKuI

Twitter zablokoval Trumpa, no Taliban nie! Teroristi vraj podnecujú k menšiemu násiliu ako on
The Washington Post sa dostal pod paľbu po zverejnení článku, v ktorom sa uvádza, že Taliban nemal na rozdiel od bývalého prezidenta Donalda Trumpa zákaz vstupu na Twitter. Vraj v starostlivo formulovaných príspevkoch podnecuje k menšiemu násiliu,... Čítať ďalej
20 | 08 | 2021 | Diana Zaťková