"Kedy sa už poučia?" Aj Čína sa vysmieva USA
23 | 08 | 2021 I Tibor Sipos

Peking vydal ďalšie napomenutie zahraničnej politiky Washingtonu. Nedávny pád Kábulu je podľa neho jasným dôkazom toho, že americké vojenské intervencie nefungujú, informuje portál RT.


Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničia Hua Chunying v piatok uviedla, že "Washington má veľké skúsenosti s pokusom formovať ostatné krajiny v súlade s vlastnými ideálmi". S odvolaním sa na amerického profesora Jeffreyho Sachsa dodala, že všetky vojenské intervencie USA v rozvojových krajinách od kórejskej vojny zlyhali. Zakaždým Washington spadne hlbšie do „katastrofy a priepasti“, tvrdí.

"Američania už môžu zaradiť Afganistan na zoznam neúspešných vojen, medzi ktoré patrí Vietnam, Laos, Kambodža, Irak, Sýria či Líbya," tvrdí.

Neprekonateľná urážka? Bojovníci Talibanu sa smejú Američanom
Elitná jednotka bojovníkov Talibanu s taktickým vybavením USA, ktoré zrejme zajali od ustupujúcich síl, pretvorila propagandistickú fotografiu. Mnohí Američania sú rozhorčení a považujú to za „neprekonateľnú urážku“, informuje portál... Čítať ďalej
22 | 08 | 2021 | Lukáš Leca

"USA by sa mali hlboko zamyslieť"

Peking spochybnil aj americkú stratégiu v teréne. Podľa tohto tvrdenia tak USA vynakladá na projekty základnej infraštruktúry alebo na zmiernenie chudoby v Afganistane iba 2 percentá prostriedkov. "USA mohli spolupracovať s inými krajinami na väčšom investovaní do čistej vody, škôl, nemocníc, poľnohospodárstva a ďalších projektov, ktoré pomôžu Afganistanu zbaviť sa chudoby," uviedla Hua.

Odvolávajúc sa na čínske príslovie tvrdí, že Amerika zažila dosť tvrdých lekcií. Pýta sa teda, „kedy sa už poučia?“ "USA by sa mali skutočne hlboko zamyslieť nad svojou chybnou politikou zasahovania do vnútorných záležitostí iných krajín. Na každom kroku to je arogantné a vždy bezohľadné."

Peking tiež naznačil, že posledné udalosti v Afganistane by mali slúžiť ako "budíček" pre Taiwan. Taktiež vyjadril ochotu spolupracovať s Talibanom a uviedol, že teraz je „triezvejší a racionálnejší“ ako naposledy, keď boli pri moci.

Záhadná smrť rodiny, ktorá zomrela počas turistiky
Vyšetrovatelia zisťujú, či kvitnutie toxických rias malo za následok záhadnú smrť rodiny zo severnej Kalifornie. Na odľahlom turistickom chodníku sa našiel manželský pár, ich dieťa a rodinný pes, informuje portál Yahoo. Čítať ďalej
23 | 08 | 2021 | Lukáš Leca