Nezaočkovaní Slováci sú na pápežovej omši v Maďarsku vítaní, po návrate však musia ísť do karantény
24 | 08 | 2021 I Jozef Uhlarik

Návšteva Svätého Otca na Slovensku bude len pre vyvolených, teda iba pre zaočkovaných. Táto skutočnosť je už dlhšie všeobecne známa rovnako ako to, že v susednom Maďarsku môžu prísť na stretnutie s Františkom aj tí, ktorí sa zaočkovať nedali a nedajú.


Čo teda nie je dovolené na Slovensku, s tým v Maďarsku problém nemajú. A evidentne s tým nemá problém ani samotný pápež František. Ako informuje portál dnes.24.sk, veriaci sa budú môcť stretnúť s pápežom Františkom počas omše 12. septembra na budapeštianskom Námestí hrdinov, kde maďarské orgány nebudú od účastníkov vyžadovať očkovací preukaz.
Na omšu pápeža do Budapešti sa chystajú autobusy nezaočkovaných Slovákov

Ak si naši vládni predstavitelia mysleli, že návštevou pápeža a najmä podmienkou vakcinácie všetkých účastníkov donútia dať sa zaočkovať veľa Slovákov, zmýlili sa. Mnohí si povedali, že očkovanie experimentálnymi vakcínami im za to nestojí. Teraz sa im však otvárajú nové možnosti, pretože maďarská vláda oznámila, že k nim na návštevu pápeža môže prísť ktokoľvek. Vrátane neočkovaných Slovákov.

A mnohé Slovenské farnosti sa toho už aj chytili. Svojím ovečkám to uľahčia a zorganizujú pre nich autobusové zájazdy. Mali ich byť desiatky. Maďari totiž akceptujú, že na omšu 12. septembra v Budapešti sa chystajú celé zástupy slovenských nezaočkovaných veriacich.

Propaganda nemá konca. Pápež František: Okovanie proti covidu je "činom lásky"
„Byť zaočkovaný... je činom lásky," zdôraznil 84-ročný pápež vo videoposolstve zverejnenom na stránke vaticannews.va. „A prispieť k tomu, aby väčšina ľudí bola zaočkovaná, je činom lásky. Lásky k sebe, lásky k svojej rodine a priateľom a lásky ku... Čítať ďalej
18 | 08 | 2021 | TASR/ Petra Demková


„Na verejné podujatia eucharistického kongresu maďarská vláda srdečne očakáva každého návštevníka. Čím ich bude viac, tým bude väčšia radosť,“ skonštatoval pre TASR hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács. V Maďarsku je zaočkovaných asi 60 percent obyvateľov, a preto si môžu dovoliť aj také gesto, ako je upustenie od dodržiavania prísnych opatrení počas návštevy pápeža.

Trochu to pôsobí tak, akoby sa maďarská vláda týmto krokom snažila tromfnúť Slovensko v účasti veriacich na stretnutí s pápežom. V Budapešti sa totiž František zdrží len pár hodín, kým na Slovensko príde až na tri dni. Ak teda slovenskí veriaci odmietajúci vakcínu proti Covidu-19 chcú vidieť pápeža na vlastné oči, ich jedinou šancou je vycestovať za ním do Budapešti.

Podľa expertov je počas návštevy pápeža riziko nákazy príliš veľké aj medzi zaočkovanými
Slováci sa chystajú na toľko skloňovanú návštevu pápeža Františka. Jeho príchod je za dverami, avšak stretnúť sa s ním môžu iba zaočkované osoby. Toto vládne nariadenie diskriminujúce časť obyvateľstva platí aj napriek tomu, že riziko nákazy pri... Čítať ďalej
16 | 08 | 2021 | Tibor Sipos

Po návšteve pápeža v Budapešti musia ísť všetci nezaočkovaní do karantény

„Viaceré autobusy idú napríklad z Farnosti Moldava nad Bodvou, z maďarského dekanátu Košickej Eparchie a zo Šamorínskeho dekanátu,“ uviedol pre Denník N hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara. Všetci, ktorí sa vyberú na takýto „výlet“, musia počítať aj s tým, že sa na hromadnom podujatí s veľkým počtom neočkovaných ľudí môžu sami nakaziť. Tak, ako napríklad počas futbalového šampionátu v Londýne, kde sa na štadióne Wembley infikovalo koronavírusom asi 3 400 divákov.

V Maďarsku nezaočkovaní na pápežovu omšu ísť môžu, u nás to majú zakázané!
Slovenskí politici sa opäť prezentovali že sú pápežskejší ako sám pápež. Pred jeho návštevou totiž „zavelili“, že ísť na jeho akcie môžu iba zaočkovaní. Vraj si to tak želal Vatikán. Ten istý Vatikán však nemal námietky, že v Maďarsku môžu ísť na... Čítať ďalej
10 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik


Maďarský virológ Ernő Duda z tohto dôvodu označil účasť nezaočkovaných na tejto hromadnej akcii za nešťastné rozhodnutie, ktoré je hlavne politické. Ak už niekto chce vycestovať za pápežom do Budapešti, odporúča nasledovné: „Okrem nosenia rúška a dodržiavania odstupu je dobré, ak ľudia nespievajú veľmi hlasno a nezdržiavajú sa pri ľuďoch, ktorí spievajú veľmi hlasno,“ radí virológ. Navyše, nezaočkovaní ľudia po návrate z Maďarska musia nastúpiť do povinnej karantény, ktorú môžu ukončiť až na piaty deň, aj to iba po negatívnom PCR teste.

Z návštevy pápeža môže byť fiasko roka. Zatiaľ sa s ním chce stretnúť len niečo vyše 12 tisíc ľudí
17 | 08 | 2021 | Peter Sulek