Lavrov vidí možnosti výroby vakcíny Sputnik V aj v Maďarsku
23 | 08 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Moskva a Budapešť preverujú možnosť výroby vakcíny Sputnik V proti ochoreniu COVID-19 v Maďarsku. V rozhovore pre pondelkové vydanie denníka Magyar Nemzet to vyhlásil šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.


Ako pripomenul, Maďarsko bolo prvou krajinou Európskej únie, v ktorej povolili očkovanie vakcínou Sputnik V. Na Slovensku sa ruská vakcína používa na základe povolenia ministra zdravotníctva na terapeutické použitie neregistrovaného lieku.

Lavrov, ktorý sa má v utorok stretnúť v Budapešti s rezortným kolegom Péterom Szijjártóom, v rozhovore zdôraznil, že základom rusko-maďarskej spolupráce je zdravý pragmatizmus, rešpekt k záujmom druhej strany a sústredenie sa na tvorivú prácu. Ruský minister pripomenul, že Maďarsko kúpilo výrazné množstvo ruskej vakcíny.

Zelensky sa nevzdáva snahy o navrátenie Krymu. Pomôcť mu má aj Heger
V ukrajinskej metropole sa v pondelok uskutoční ustanovujúci samit Krymskej platformy, ktorej cieľom je dosiahnuť návrat Krymu pod zvrchovanosť Kyjeva. Na podujatí sa zúčastní vyše 40 zahraničných delegácií. Slovensko zastupuje premiér Eduard... Čítať ďalej
23 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Lavrov v súvislosti s hospodárskymi sankciami voči Rusku z roku 2014 potvrdil záujem Moskvy rozvíjať obchodnú spoluprácu s Budapešťou v miere, o akú budú mať maďarskí partneri záujem.

V súvislosti s tvrdeniami, že plynovod Severný prúd 2 posilní závislosť Európy od ruského plynu, šéf ruskej diplomacie podčiarkol, že by bolo správnejšie hovoriť o pozitívnej obojstrannej závislosti, pretože podľa jeho slov je aj ruským záujmom predávať tovary Európanom.

"Zo strategického hľadiska Nord stream 2 posilní energetickú bezpečnosť Európy na mnohé desaťročia," dodal Lavrov.

Potvrdil tiež, že po stabilizácii pandemickej situácie sa obnovia pravidelné osobné rokovania prezidenta Vladimira Putina s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom.

Bradatí muži Talibanu už disponujú výzbrojou za miliardy (VIDEÁ)
Bojovníci Talibanu už desaťročia bojujú proti americkým vojnovým lietadlám a obrneným vozidlám prevažne s kalašnikovmi, improvizovanými výbušninami a pozemnými raketami. So super rýchlym pádom Kábulu a následným útekom amerických vojakov však... Čítať ďalej
23 | 08 | 2021 | Tibor Sipos