Biden nariadil uvalenie nových sankcií na plynovod Nord Stream 2
21 | 08 | 2021 I Lukáš Leca

Americký prezident Joe Biden nariadil svojej vláde, aby na plynovod Nord Stream 2 uvalila ďalšie sankcie. Nariadil to po tom, čo sa Merkelová stretla s Putinom v Moskve, informuje portál RT.


V liste zaslanom Kongresu v piatok Biden tvrdil, že „určité ruské energetické projekty“ rozšíria vplyv Moskvy na energetické zdroje EÚ. Tiež tým oslabia „Ukrajinu a východné krídlo krajín NATO a EÚ“. Týmto krokom ohrozia „národnú bezpečnosť, zahraničnú politiku a ekonomiku Spojených štátov“.



Nariadenie má „zablokovať majetok a majetkové podiely zahraničných osôb“, ktoré „vykonávajú okrem iného určité činnosti alebo poskytujú určité služby na uľahčenie stavby plynovodu Nord Stream 2“.

Ministerstvo financií identifikuje konkrétne osoby a subjekty v súlade so zákonom o ochrane európskej energetickej bezpečnosti (PEESA) z roku 2019.

Biely dom to oznámil po tom, čo sa nemecká kancelárka Angela Merkelová stretla s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Nord Stream 2, ktorý by mal zdvojnásobiť objem ruského exportu plynu do Nemecka, bol jedným z bodov ich programu.

Nové sankcie sa týkajú ruských spoločností Nobility a Constanta, ako aj dodávateľskej lode Ostap Šeremeta. Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroje ministerstva zahraničných vecí.

Rusko sa zrejme chystá na testy strely s jadrovým pohonom, ktoré majú preraziť aj americkú obranu
Rusko zrejme plánuje ďalšie testy kontroverznej rakety s jadrovým pohonom, ktorá je vyvíjaná, aby prerazila americký protiraketový systém, napísala stanica CNN. Čítať ďalej
21 | 08 | 2021 | Tibor Sipos