Rusko sa zrejme chystá na testy strely s jadrovým pohonom, ktoré majú preraziť aj americkú obranu
21 | 08 | 2021 I Tibor Sipos

Rusko zrejme plánuje ďalšie testy kontroverznej rakety s jadrovým pohonom, ktorá je vyvíjaná, aby prerazila americký protiraketový systém, napísala stanica CNN.


"Použitie jadrového reaktora by strele s plochou dráhou letu v zásade umožnilo neobmedzený dolet. Takže by pokojne mohla preletieť pod americkými protiraketovými radarmi alebo okolo nich." Uviedol to Jeffrey Lewis z Middleburského ústavu medzinárodných štúdií v kalifornskom Monterey. Lewis analyzoval satelitné snímky na súostroví Nová Zem v Severnom ľadovom oceáne.
Hroziace nebezpečenstvo

Podľa neho však zostávajú nezodpovedané zásadné otázky. Najmä, "či takýto systém môže úspešne fungovať nehovoriac o nebezpečenstvách, ktoré jeho testovanie môže predstavovať pre životné prostredie a ľudské zdravie". Kvôli týmto rizikám strelu podľa Lewisa niektorí prekrstili na "lietajúci Černobyľ".

Lewis poznamenal, že v auguste 2019 zahynulo pri pokuse vyzdvihnúť strelu z Bieleho mora päť pracovníkov jadrovej agentúry Rosatom. Teória, že sa v Severodvinsku vtedy testovala strela 9M730 Burevestnik, sa objavila v západných médiách. Podporil ich aj vtedajší prezident Donald Trump. Iní zahraniční experti však vierohodnosť tejto verzie hodnotili odlišne a Moskva podrobné informácie k príčinám výbuchu nepodala. Radiácia krátko po výbuchu podľa miestnych úradov vzrástla až na šestnásťnásobok normálu. Okrem piatich pracovníkov Rosatomu zomreli aj dvaja ľudia z ministerstva obrany.

Rusko neuvažuje o evakuácii ruských občanov a diplomatickej misie z Afganistanu
Rusko nebude brániť odchodu tých ruských občanov, ktorí si z Afganistanu želajú odísť Čítať ďalej
19 | 08 | 2021 | TASR

Putinove video

Identifikovať miesto za polárnym kruhom, na ktorom Rusi vykonali už najmenej jeden skúšobný let strely, sa podarilo vďaka videu, ktoré v marci 2018 zdieľal ruský prezident Vladimir Putin. Odvtedy zahraniční odborníci miesto monitorujú.

Podľa satelitných snímok počas letu priplávali k areálu pri Pankove nákladné lode a na mieste sa vŕši materiál, tvrdí Lewis. V oblasti bol tiež postavený rozľahlý kryt, ktorý má chrániť rakety aj zamestnancov pripravujúcich sa na odpal strely pred drsnými klimatickými podmienkami. Na štartovacej rampe je vidieť veľký objekt, ktorý by mohol byť odpaľovacím zariadením strely Burevestnik, poznamenal Lewis. Rusko tiež vydalo upozornenie pre posádky lodí, že medzi 15. a 20. augustom budú v blízkosti Pankova prebiehať "riskantné operácie".

Veľké podozrenie: Experti OSN píšu správy na objednávku nadácií, ktoré ich financujú. Aj Sorosovej.
Experti OSN píšu správy na objednávku nadácií, ktoré ich priamo financujú. Informuje portál naszdziennik.pl. Výsledky expertov sú prezentované ako nezávislé odporúčania OSN. Hĺbková analýza finančných dokumentov od odborníkov z OSN, Fordovej... Čítať ďalej
20 | 08 | 2021 | René Balák