"Stiahnutie vojsk z Afganistanu je zbabelosť," tvrdí Zeman a pochybuje o legitimite existencie NATO
20 | 08 | 2021 I Diana Zaťková

Nepriateľom NATO nie je Rusko, ale medzinárodný terorizmus. Tvrdí to český prezident Miloš Zeman. Upozornil aj na fakt, že vojenský blok vedený Američanmi nedokázal poraziť militantov Talibanu v Afganistane. Téme sa venuje portál RT.



Zamerajme sa na terorizmus, nie na Moskvu



Zemanove komentáre zodpovedajú poznámkam francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona z novembra minulého roku. Vtedy Macron vyzval vedúcich predstaviteľov NATO, aby sa odklonili od Ruska a Číny. Poznamenal, že terorizmus je „spoločným nepriateľom“ pre všetky národy.

Český vodca taktiež obvinil NATO z „dramatického“ zlyhania v Afganistane. Poznamenal však, že podporuje vojnu a misiu zameranú na porazenie islamského terorizmu. Tvrdí, že prezidentom USA Donaldovi Trumpovi a Joe Bidenovi počas samitov NATO povedal, že stiahnutie vojsk je „zbabelosť“. Legitimita existencie bloku je teraz podľa neho otázna.

Pred 30 rokmi došlo v ZSSR k pokusu o štátny prevrat
Pred 30 rokmi sa pokúsili sprisahanci odstrániť od moci sovietskeho prezidenta Michaila Gorbačova, zastaviť jeho politiku demokratizácie spoločnosti a vrátiť krajinu do minulosti. Tragické udalosti, ktoré sa začali odvíjať 19. augusta 1991 určili... Čítať ďalej
19 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Kritika NATO

Prezidentova kritika NATO prichádza necelý týždeň po tom, ako militanti z Talibanu vstúpili do afganského hlavného mesta Kábul a vyhlásili, že prevzali kontrolu nad celým národom. Situácia sa vyostrila po rozhodnutí Washingtonu stiahnuť svojich vojakov z krajiny.

Zeman je v Česku často označovaný za proruského aj za pročínskeho. Začiatkom tohto roka skupina českých senátorov zvažovala žalobu na prezidenta po tom, ako vyjadril pochybnosti o obvineniach, že v roku 2014 bola do likvidácie muničného skladu zapojená ruská vojenská rozviedka GRU.

Minulý týždeň moskovský denník Vedomosti odhalil, že Česko sa stalo najväčším dovozcom ruských obranných produktov na celom svete, pritom v prvej polovici roku 2021 minulo 683 miliónov dolárov. K týmto výdavkom dochádza napriek tomu, že Praha je zaradená Moskvou na jej oficiálny zoznam „nepriateľských krajín“ hneď vedľa USA.

Trump: "Také poníženie! Odchod z Afganistanu je pre USA bezkonkurenčná hanba"
18 | 08 | 2021 | Diana Zaťková