Pellegrini Remišovej: Miesto hlúpych statusov zabezpeč aplikáciu na kontrolu QR kódu v COVID pasoch
20 | 08 | 2021 I Jozef Uhlarik

Šéf Hlasu Peter Pellegrini sa už tak často neobjavuje na verejnosti ako pred zverejnením podozrenia, že mal zobrať úplatok 150 tisíc eur. Občas sa predsa len pustí do kritiky koaličných politikov. Ako teraz do ministerky a vicepremiérky Veroniky Remišovej.


Problém, pre ktorý sa Peter Pellegrini pustil do Veroniky Remišovej, je prostý. Opäť niečo v rezorte nezvládla. Podľa informácií portálu 1.pluska.sk je to tentokrát aplikácia na kontrolu COVID certifikátov. Bez nej sa totiž môže celom ľahko stať, že človeka pustia do reštaurácie napríklad s QR kódom od zeleniny z hypermarketu.
Nie je k dispozícii žiadna aplikácia na kontrolu COVID pasu

Novými opatreniami sa majú riadiť prevádzky od pondelka 16. 8..Podľa nich si prevádzky môžu vybrať, koho do nich budú púšťať podľa troch základných scenárov. Niektoré vyžadujú kontrolu, či je zákazník zaočkovaný, otestovaný, prípadne ochorenie COVID-19 prekonal. Na kontrolu takýchto certifikátov však prevádzkovatelia stále nemajú k dispozícii slovenskú aplikáciu.

Pellegrini podotkol, že takéto opatrenia sa v iných krajinách už bežne používajú. Predseda Hlasu preto vyzýva ministerku Remišovú, aby zabezpečila prevádzkam aplikáciu na kontrolu COVID certifikátov, ktorú doteraz nemajú.

A to je obrovským problémom Slovenska, pretože od pondelka sme svedkami toho, že nikto dnes nevie reálne dnes tieto veci skontrolovať. Nie je k dispozícii žiadna aplikácia, ktorou by bolo možné skontrolovať COVID pas,“ kritizuje Pellegrini ministerku a hneď jej dáva príklad, ako niekto môže situáciu zneužiť. „Môže nastať situácia, že keď v reštaurácii ukážem QR kód od nejakej zeleniny z hypermarketu, tak ma nakoniec pustia, pretože čašníčka si bude myslieť, že je to QR kód, ktorý dokazuje moje testovanie či očkovanie,“ uviedol Pellegrini.

NCZI nedokázalo ochrániť osobné údaje miliónov Slovákov: Aplikácia eHranica bola hacknutá!
Bezpečnostná IT spoločnosť Nethemba prichádza s šokujúcim tvrdením. Podľa neho Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) zlyhalo pri ochrane osobných údajov miliónov zaočkovaných Slovákov, informuje portál Techbyte. Čítať ďalej
18 | 08 | 2021 | Tibor Sipos

Je čas na vyvodenie aj nejakej personálnej zodpovednosti

Šéf Hlasu sa preto Remišovej pýta, kde je sľubovaná aplikácia, ktorú mala vyvíjať štátna IT firma. „Chcem ju vyzvať, aby namiesto slaboduchých statusov, ktoré každý deň vypisuje o všetkom možnom, len nie o tom, čo spadá do jej kompetencií, okamžite zabezpečila to, že na Slovensku bude existovať slovenská aplikácia, ktorú si budú môcť stiahnuť všetci tí, ktorým štát uložil povinnosť kontrolovať QR kódy z COVID pasov občanov SR, ktorí chcú navštíviť ich zariadenia,“ vyhlásil Pellegrini. Podľa neho keď štát určí povinnosť subjektu niečo kontrolovať, je jeho povinnosťou poskytnúť mu na kontrolu bezplatné nástroje, aby si povinnosť vedel plniť.

„Dovtedy je to len fraška,“ dodal. Aktuálne je toto opatrenie zbytočné a dá sa veľmi ľahko obísť. Remišovú zároveň vyzval, aby sa začala zaoberať aj problémom, ktorý objavili etickí hackeri v aplikácii eHranica. „Je to už niekoľkýkrát vážne narušenie bezpečnosti osobných údajov občanov v tejto krajine pod jej vedením,“ pripomenul ministerke Pellegrini, ktorý si myslí, že je na mieste aj vyvodenie personálnej zodpovednosti tak v Národnom centre zdravotníckych informácií, ako aj na jej ministerstve.

TOTO si Remišová za klobúk nedá. Chcela brániť vedcov a odborníkov, ľudia ju však dokonale „sfúkli“
Slovákom sa už nepáčia neustále obmedzovania, zákazy a príkazy, ktoré vydala vláda na pokyn odborníkov. Niektorí z nich sa v ostatných dňoch stali terčom hnevu ľudí, ktorí sa stretli pred ich domami. Toto sa nepáči Veronike Remišovej, ktorá to... Čítať ďalej
15 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik