NCZI nedokázalo ochrániť osobné údaje miliónov Slovákov: Aplikácia eHranica bola hacknutá!
18 | 08 | 2021 I Tibor Sipos

Bezpečnostná IT spoločnosť Nethemba prichádza s šokujúcim tvrdením. Podľa neho Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) zlyhalo pri ochrane osobných údajov miliónov zaočkovaných Slovákov, informuje portál Techbyte.


Netheba sa špecializuje najmä na bezpečnosť a ochranu webových aplikácií a penetračné testy. Spoločnosti sa podarilo identifikovať kritickú zraniteľnosť v aplikácii eHranica. Netheba tak získala profil a osobné údaje ľubovoľného človeka vrátane vakcinačných pasov slovenských politických predstaviteľov.

“Na to, aby sme získali akékoľvek informácie o vakcinačnom profile daného človeka, nám stačí poznať len rodné číslo zaočkovaného,” varuje Netheba. Rodné číslo dokáže získať len z mena a dátumu narodenia danej osoby.

Ľúty boj Jaroslava na hranici so slovenskými policajtami. Pustili ho bez karantény! (VIDEO)
Mnohí Slováci majú osobnú a najmä nepríjemnú skúsenosť z prechodu našich hraníc pri návrate domov. Šikana, ktorú tam zažívajú pri ukazovaní rozličných potvrdení o zaočkovaní či testoch, je nepríjemná aj ponižujúca. Niektorí z nich sa síce vzopreli,... Čítať ďalej
10 | 07 | 2021 | Jozef Uhlárik

Ukončenie eHranice

Netheba varuje, keďže sa do eHranice dokáže zaregistrovať každý, nie je problém databázu NCZI kontaminovať falošnými údajmi a vytvárať tak falošné profily. Spoločnosť navrhuje aplikáciu eHranica úplne zrušiť.

“Podobne v situácii, kedy štátne inštitúcie ako NCZI nie sú OPAKOVANE schopné zabezpečiť ochranu osobných informácií miliónov občanov, sme presvedčení, že je nevyhnutné zastaviť akékoľvek ďalšie plošné špehovanie občanov zo strany štátu,” uviedla bezpečnostná spoločnosť na svojom serveri.

Spoločnosť Nethemba si spravila bombastickú reklamu na deravej štátnej e-Hranici. V pohode ju hackli
O tom, ako sa nabúrali do aplikácie eHranica, napísala spoločnosť na svojej facebookovej stránke. Čítať ďalej
16 | 08 | 2021 | Ondrej Štefik