Vedecká štúdia: Rúška na školách sa ukázali ako zbytočné a škodlivé
18 | 08 | 2021 I Diana Zaťková

Súbor údajov s názvom “COVID dashboard project” odhalil, že nútiť deti celý deň nosiť rúško v škole je nezmyselné zneužívanie detí, píše portál medRxiv.



Spochybnená účinnosť rúšok

Americkým politickým priestorom otriasa štúdia o účinnosti nosenie rúšok na školách, ktorú spracovali experti z Brownovej univerzity. Výskum mal preukázať, že medzi deťmi v školských zariadeniach, kde boli rúška povinné, bolo viac infikovaných než medzi školákmi, ktorí ochranu dýchacích ciest nemali.

Tejto interpretácie sa chytil floridský guvernér Ron DeSantis, ktorý povinné rúška na školách ruší. Odporcovia rúšok a očkovania jasajú nad rozsiahlou štúdiou Brownovej univerzity, ktorá podľa nich spochybňuje účinnosť povinného nosenia ochrany dýchacích ciest na školách. 
Vzorka 12 miliónov študentov

Výskum amerických vedcov mal priniesť šokujúce informácie o škodlivosti nosenie rúšok na školách, podľa neho malo byť totiž študentom a učiteľom skôr ku škode než na úžitok. Rozsiahla štúdia porovnávala počty infikovaných medzi deťmi, ktoré chodili na americkej školy, kde boli rúška povinné a medzi študentmi, ktorí ich nosiť nemuseli.

Do ulíc vyšli státisíce Francúzov, aby vyjadrili svoju nespokojnosť s covidpasmi
Do ulíc francúzskych miest vyšlo v sobotu 214.845 ľudí, aby vyjadrili nespokojnosť s tzv. covidpasmi, ktoré sú vo Francúzsku povinné pri vstupe do väčšiny prevádzok, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na údaje francúzskeho ministerstva... Čítať ďalej
15 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Údaje sú zozbierané na vzorke približne 12 miliónoch študentov. "V tejto fáze procesu stále zbierame údaje z okresov a škôl, ktoré sa prihlásili," vysvetľuje profesorka Emily Osterová z Brownovej univerzity. "Ale taktiež získavame komplexné údaje na úrovni škôl alebo okresov z mnohých štátov - New York, Texas, Massachusetts, Florida."
Nové údaje

Zatiaľ čo ešte v marci Osterová presviedčala, že rúška môžu byť prospešné, údaje odvtedy ukázali, že prípadný výskyt infekcií Covid-19 je v skutočnosti o 37 percent vyšší v školách, ktoré masky vyžadujú.

Ešte horšie je, že v školách s rúškami je miera prípadov u zamestnancov o 84 percent vyššia v porovnaní s nemaskovanými školami. Celkovo sa masky ukázali ako zbytočné a škodlivé.

Rakúsko sprísnilo podmienky: Ani po dávke vakcíny vás do krajiny nepustia
Na cestovanie do Rakúska od stredy nebude stačiť jedna dávka vakcíny, od ktorej podania uplynulo dvadsaťdva dní. Na Twitteri o tom informovalo české veľvyslanectvo vo Viedni, podľa ktorého bude nutné mať očkovanie dokončené, informuje... Čítať ďalej
14 | 08 | 2021 | Tibor Sipos

Vyššia miera infekcie

Toto sú dostupné údaje v oblastiach, v ktorých sa predpokladá vysoký prenos v komunite. Podobné disparity však boli pozorované v oblastiach s nízkym prenosom v komunite, kde okresy požadujúce rúška vidia výrazne vyššiu mieru infekcie v porovnaní s okresmi bez masky.

Nosenie rúška sa stalo iba náboženským rituálom pre tých, ktorí veria, že sú vedecky nadradení všetkým ostatným. Teraz vieme na základe skutočnej vedy, že masky sú znakom hlúposti - a v prípade malých detí aktom zneužívania detí, ktoré ničí ich duševné aj fyzické zdravie, píše portál.

Budíček! Nová štúdia ukazuje katastrofálne zníženie účinnosti vakcíny Pfizer
15 | 08 | 2021 | Diana Zaťková