Harabin sa vyjadril k „svedkovi z povolania“ Tigrovi, k Lipšicovi a nekonajúcemu Žilinkovi
18 | 08 | 2021 I Petra Demková

V relácii Infovojny sa Štefan Harabin vyjadril k viacerým kauzám súčasnosti. Upozornil na protiprávny postup po zatknutí svedka Tigra. Ten mal byť okamžite predvedený pred sudcu. Namiesto toho opäť vstúpil do konania Lipšic a ohol právo. Reakcia Žilinku? Ten nekoná.   


V rozhovore v relácii Infovojna (od cca 27. minúty relácie) sa Štefan Harabin vyjadril k viacerým kauzám súčasnosti.
Kauza „motáky“

Prvá téma, ktorej sa Štefan Harabin v relácii dotkol, bola téma súdneho procesu s Mariánom Kočnerom v kauze „motáky“. Harabin upozornil, že na Slovensku máme systém ukladania úhrnného a súhrnného trestu. Ak rozhoduje sudca o viacerých trestných činoch, tak ukladá „jeden“, takzvaný súhrnný trest (najvyšší zo všetkých trestov, ktorý by bol uložený, vo viacerých veciach ktoré jeden obžalovaný spáchal).

V prípade Mariána Kočnera sa však očividne postupuje akosi inak. Moderátor Noro Lichtner naznačil, že v prípade Kočnera to vyzerá tak, že mu chcú udeľovať rôzne tresty v rôznych veciach a spočítať ich, ako sa to napríklad robí v USA. Aj keď slovenský právny systém toto nepozná.

Prehovoril hľadaný Zeman, ktorý požiadal o politický azyl Chorvátsku republiku
Hľadaný svedok a kajúcnik Matej Zeman známy aj pod prezývkami „Zemák“ či „Bandurka“ sa aktuálne zdržiava v Chorvátsku, kde oficiálne požiadal o politický azyl. Televízia Joj s ním zverejnila rozhovor. Čítať ďalej
18 | 08 | 2021 | Ondrej ŠTEFIK

Súd s Kočnerom za „motáky“ mal byť sudcom zastavený

Harabin potvrdzuje, že celé pojednávanie v kauze „motáky“ je v rozpore so slovenským právnym poriadkom. Totiž, trestná sadzba za trestný čin „motákov“ u Kočnera je úplne smiešna, v porovnaní s trestom, ktorý už právoplatne dostal (19 rokov). Harabin otvorene v Infovojne hovorí, že sa čuduje sudcovi, ktorý túto vec pojednáva. On ako trestný sudca by v tejto veci okamžite, už na prvom pojednávaní trestné konanie zastavil. Trest ku ktorému smeruje trestné stíhanie za motáky je totiž bezvýznamný, vo vzťahu k už právoplatne uloženému trestu za inú trestnú vec.

„Ak by toto nebol Kočner, nikdy by žiaden sudca nepojednával túto vec,“ vyhlásil rezolútne Harabin.
Neprípustné vstupy do trestných konaní

Druhá vec na ktorú bývalý minister spravodlivosti upozorňuje je, že takýto trest by nemal žiaden preventívny ani výchovný účinok. Podľa Štefana Harabina sudca, ktorý túto trestnú vec pojednáva, jednoducho len podľahol verejnej mienke a politickej objednávke Tódovej, Lipšica a spol. Vytvára sa tu atmosféra voči Kočnerovi, cez verejnú mienku.

„Toto sú nežiadúce atypické a neprípustné vstupy do trestného konania,“ konštatuje bývalý predseda Najvyššieho súdu.
Kauza „Tiger“

Následne upozorňuje Harabin na ďalšiu manipuláciu. Aj za touto je Daniel Lipšic. Ide o kauzu Tigra (Peter Petrov). Moderátor sa Š. Harabina pýta, či neprišlo k zvláštnemu postupu. Od zadržania Tigra políciou do času predvedenia pred sudcu totiž prešlo až niekoľko dní. „Je to štandardné? Čo sa dialo medzitým? Bol svedok navádzaný na odpoveď?“ naznačuje moderátor.

Harabin vysvetľuje, že ak bol vydaný medzinárodný zatykač, čo sa v prípade Tigra stalo, zadržaný musí byť do 24h hodín predvedený pred sudcu. Čo sa v prípade P. Petrova nestalo. Bol porušený trestný poriadok. Harabin vysvetlil, čo sa stalo. Zadržaný nebol pred sudcu ktorý vydal zatykač predvedený preto, že do konania vstúpil Daniel Lipšic. Ten totiž medzitým, po sudcovi súdu v Bratislave 3 „vopchal“ do konania vlastný návrh.

Podľa Harabina mal Žilinka okamžite stíhať Lipšica, ktorý dal uprednostniť namiesto sudcu súdu Bratislava 3, návrh vo svojej veci. Tiger mal byť okamžite v prvom rade predvedený pred sudcu, ktorý vydal medzinárodný zatykač.
Svedkovia z povolania

„Tu je tak zjavná manipulácia! Namiesto predvedenia pred sudcu, si ho zobrali vo svojej veci a dávali návrh na vzatie do väzby vo svojej veci,“ upozornil Harabin. Ak už bol vo veci vydaný skôr medzinárodný zatykač, tento postup nedáva zmysel a je aj proti právnemu poriadku. Podľa Štefana Harabina je tu podozrenie, že ide o manipuláciu trestného konania. Podľa neho máme pri Tigrovi aj Makóovi dočinenia so „svedkami z povolania“. Kajúcnici sú jednoducho svedkovia z povolania.

Vo tom, čo sa tu stalo, mal podľa bývalého ministra spravodlivosti už dávno konať aj dozorujúci prokurátor. Krajský prokurátor R. Remeta aj generálny prokurátor M. Žilinka veľmi dobre, podľa Š. Harabina vedia, čo sa stalo. Napriek tomu nekonajú.
Nedodržiava sa trestný poriadok

Moderátor so Štefanom Harabinom konštatujú, že sa nedodržuje trestný poriadok a nedodržanie trestného poriadku sa netrestá. Nevyvodzuje sa disciplinárna ani trestnoprávna zodpovednosť. Žilinka mal podľa Harabina okamžite disciplinárne stíhať Lipšica, za úmyselné a doslova až „provokačné“ porušenie právneho poriadku. Avšak nestalo sa.

Podľa Harabina, rovnako keď Kovařík umožnil únik Tigra, mal byť okamžite vzatý do väzby.  Doteraz však  Kovařík vo väzbe nie je. „Prokuratúra nemôže váhať,“ hovorí bývalý minister spravodlivosti. „Špeciálny prokurátor a špeciálna prokuratúra sú fašistické prvky v justícii ktoré rozkladajú spravodlivosť na Slovensku,“ povedal na záver Harabin.

Tódová to schytala: Skús môjmu synovi raz povedať, že vakcína je sloboda, a poženiem to do Bruselu!
Redaktorka Denníka N Monika Tódová má zrejme viac nepriateľov, ako si myslí. O tých v Smere netreba ani hovoriť. Najnovšie sa k nim pridala aj bežná žena Xénia Džejna, ktorá to veru „slávnej“ redaktorke poriadne natrela. Čítať ďalej
17 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik