Za záchranu nemocnice v Komárne. Nedávno investovaných 6 miliónov eur by bolo preč, aj peniaze z Eurofondov
15 | 08 | 2021 I Gabriela Fedičová

Nemocnici v Komárne môže byť koniec. Podľa neoficiálnych informácií sa má stať v rámci reformy zdravotníctva komunitnou nemocnicou, informuje portál Tvnoviny. Zamestnanci okresnej nemocnice, ktorá je spádovou pre 110 000 občanov argumentujú, bežní občania hovoria o nehoráznosti a o tom, že možno sami nevedia čo robia. Narážajú tým na rozhodnutia politikov a píšu petíciu. 


Cestovať za lekármi stovky kilometrov by asi nechcel nikto z nás. Občanom z okresu Komárno to ale reálne hrozí. Podľa reportáže Tvnoviny, by sa to mohlo stať v dôsledku pripravovanej reformy nemocníc.
Nedávno investovaných 6 miliónov eur by boli preč, aj peniaze z Eurofondov

Z reportáže Tvnoviny vyplýva, že pacienti z celého okresu Komárno, aj pokiaľ budú mať nejaký akútny stav, by museli ísť do inej nemocnice. Sanitky ich nebudú voziť do Agel Nemocnice Komárno, ale do inej. V Komárne má byť už iba následná starostlivosť. Väčšina oddelení, ako akútna neurológia, alebo onkológia by dostali stop. A nedávno investovaných 6 miliónov eur by bolo tiež preč. V Komárne vzniká nová nemocnica za 11 000 000, z toho približne 8 000 000 je z eurofondov. Keby sa nemocnica Agel stala komunitnou, tak by ich museli vrátiť.

Zamestnanci prezentovali, že Onkologické centrum nevzniká z plienok, už sú zazmluvnení aj lekári. Kritická bola aj lekárka neurológie. "Dojazdy s pacientmi s mozgovou príhodou sú do desiatich minút. V prípade, žeby táto nemocnica a naše oddelenie prestalo fungovať, tak by sa im výrazne mohol zhoršiť stav.
Minister zdravotníctva ich navštívil, aj štátny tajomník, ale skupina ktorá o prerozdelení nemocníc rozhoduje neprišla. Ministerstvo zdravotníctva na otázky Tvnoviny reagovalo striktne: Všetko je len v štádiu prípravy, bude predložené do medzirezortného pripomienkového konania. Sieť zatiaľ nie je sfinalizovaná.

Psychologička:Lepšie prostredie sa pozitívne odráža aj na prospechu detí
Žiaci a učitelia strávia v škole až 200 dní ročne, preto je dôležité, aby školské prostredie bolo dostatočne podnetné, príjemné a estetické. Zlepšenie prostredia sa pozitívne odráža aj na prospechu detí. Uviedla to psychologička a riaditeľka Centra... Čítať ďalej
15 | 08 | 2021 | TASR/ Ivan Mihale

Prosím vás o podpis pre našu nemocnicu!

"Prosím vás o podpis pre našu nemocnicu!" Týmto začína petícia občanov za záchranu nemocnice v Komárne.

"Stavia sa tu moderný centrálny príjem za 11 miliónov z čoho cez 8 miliónov podporili Eurofondy. Má byť otvorený koncom roka. Hrozí, že nebude! Vybudované bolo rádiologické pracovisko s CT simulátorom. Ak sa Komárno stane "obeťou" tejto novej kategorizácie, osemstotisícová spádová oblasť bude bez tohto špeciálneho pracoviska. Toto pracovisko tu nie je náhodou. Juh Slovenska je totiž dlhodobo nelichotivo na popredných miestach v štatistikách nádorových ochorení," píše sa v petícii.
"Dnes, keď sa konečne začala stavať na nohy, z nej MZ SR chce urobiť tzv. komunitnú nemocnicu. Prosím, skúsme to zvrátiť na cestu vylepšovania zdravotnej starostlivosti. Na Vašom podpise záleží.

Ďakujem," dodáva autor petície.


Radačovský o vyšetrovaní smrti Lučanského: Z jednej "maličkosti" sa biologické stopy nezobrali, vyšetrovateľ zabudol
Emeritný sudca a europoslanec Miroslav Radačovský, ktorý je zároveň zástupcom rodiny Lučanských poskytol v diskusnej relácie eReportu, rozhovor. Vyjadril sa k téme tragickej smrti generála Lučanského, k voľbe špeciálneho prokurátora, k populizmu... Čítať ďalej
15 | 08 | 2021 | Gabriela Fedičová