Vedecká štúdia: Pandémia spôsobila odlišný vývoj detí. Znížili sa verbálne, motorické aj kognitívne schopnosti
15 | 08 | 2021 I Diana Zaťková
Deťom narodeným počas pandémie koronavírusu sa výrazne znížila verbálna, motorická a celková kognitívna výkonnosť v porovnaní s deťmi narodenými pred pandémiou. A tento rozdiel je podľa novej štúdie obzvlášť výrazný u chlapcov, ako aj u detí v nižších socioekonomických rodinách, informuje portál Jerusalem Post.


Vedci sa domnievajú, že táto skutočnosť poukazuje na to, že aj napriek absencii infekcií a chorôb má pandémia významný negatívny vplyv na vývoj dojčiat a detí.


Horšie ako u detí narodených pred pandémiou

štúdii vedci skúmali údaje z prebiehajúcej dlhodobej štúdie o vývoji detskej neurózy a porovnávali skóre v rokoch 2020 a 2021 so skóre v rokoch 2011 až 2019. Zistili, že verbálne, nonverbálne a celkové kognitívne skóre sú od začiatku pandémie výrazne nižšie, pričom malé deti vykazujú výrazne nižší výkon ako deti narodené pred januárom 2019.


Vedci uviedli, že „je zrejmé, že malé deti sa vyvíjajú inak ako pred pandémiou, a že riešenie tohto problému v súčasnej dobe, keď je ich mozog najplastickejší a najcitlivejší, je nevyhnutné“. Z údajov nie je jasné, či sú pozorované poklesy dočasné.




Vedci dospeli k záveru, že výsledky naznačujú, že včasný vývoj je narušený vplyvom pandémie na environmentálne faktory. Tvrdia, že deti sú výrazne ovplyvnené svojim prostredím a detský mozog podstupuje veľké množstvo štrukturálneho a funkčného rastu poháňaného genetickými a environmentálnymi faktormi.


Život tehotných žien v strese

Pandémia COVID výrazne zmenila prostredie malých detí a tehotných žien, čo môže podľa štúdie výrazne ovplyvniť vývoj detí. Vedci uviedli lockdowny ako faktor, ktorý obmedzoval učenie dieťaťa a jeho typické činnosti. Dodali, že stres spôsobený rôznymi faktormi pandémie, ktorá postihuje rodičov, mohol mať vplyv na deti.


Ako by sa mala utriasť slovenská politika? Bude to tu politicky kvasiť aj hniť, predpovedá Draxler
Od nástupu vlády OĽaNO a pandémie koronvarísu, ktorá zamiešala politické karty, to v Slovákoch vrie. To si uvedomuje aj exminister školstva Juraj Drexler, ktorý sa na Facebooku pýta, "ako by sa mala utriasť naša politika". Čítať ďalej
14 | 08 | 2021 | Tibor Sipos



Vedci tiež uviedli strach z účasti na prenatálnych návštevách lekára tehotných žien počas pandémie ako faktor, ktorý zvyšuje stres, úzkosť a depresiu matky, pričom toto zaradili medzi ďalšie faktory, ktoré mohli ovplyvniť vývoj dieťaťa.


Stres matky, úzkosť a depresia počas tehotenstva môžu mať vplyv na štruktúru mozgu a konektivitu plodu, čo môže spôsobiť oneskorenie kognitívnych, motorických a behaviorálnych vývojov. Vedci sa tiež dotkli potenciálneho účinku nosenia rúšok. Uviedli, že deti nemohli vidieť úplnú mimiku a že to mohlo mať vplyv na ich chápanie.



Blaha sa nekompromisne obul do Aktualít aj SME: Vedome a úmyselne šíria dezinformácie a hoaxy
Opozičný poslanec Smeru Ľubomír Blaha to mainstreamovým médiám opäť nedaroval. Tentokrát ho naštvali najmä Aktuality a SME. Čítať ďalej
14 | 08 | 2021 | Tibor Sipos