Spomínate si na Matelka? Rozdiel medzi súčasným je, že bábka múdro viedla k morálnemu správaniu(VIDEÁ)
15 | 08 | 2021 I Jozef Uhlarik

Slováka už ani neprekvapí keď sa povie Matelko. Zrejme väčšina z nás vie, čo je to za postavičku. Tým skôr narodeným sa vybaví televízne pásmo pre deti s týmto názvom a bábkovou postavičkou malého rozprávkového chlapčeka Drobčeka, ale i typická znelka, ktorá ho v televízii sprevádza. Tým mladším zase prezývka Igora Matoviča.


Prečo dostal Igor Matovič prezývku Matelko, a ani kto mu ju dal, sa nevie, ale to ani nie je podstatné. Na Slovensku sa však udomácnila a mnoho ľudí ju používa bežne. Televízny kanál RTVS Trojka pri tvorbe svojho vysielania čerpá aj z archívnych programov, medzi ktoré podľa portálu plus7dni.pluska.sk radí i legendárne relácie pre najmenších divákov.
Matelko bol na obrazovkách dlhých 18 rokov. Ako dlho vydrží Matovič?

No a k tým najúspešnejším patrí aj pásmo Matelko, čo bola skratka pre „malý televízny kolotoč“. V tomto programe pre deti vystupovala drevená bábka pod menom Drobček. Mnohí ho však volali jednoducho - Matelko. Túto populárnu postavičku v ostatných mesiacoch nechtiac mimoriadne spopularizoval šéf OĽaNO Igor Matovič, ktorého ho skôr narodení Slováci pomenovali práve po nej.



Pásmo Matelko vzniklo v roku 1973 a na obrazovkách s jeho hlavným hrdinom Drobčekom, vydržalo dlhých osemnásť rokov. Drobček v reláciách putoval po celom niekdajšom Československu, deťom vysvetľoval zásady slušného správania, učil ich k láske k prírode, priateľstvu, kultúre, knihám, či ľudovým remeslám.



Pamätníci si určite spomenú na to, ako Drobček „Matelko“ navštevoval rôzne továrne, družstvá a v nich poukazoval na ťažkú prácu. Vyzdvihoval pri tom tiež dôležitosť iskričiek a pionierov. Mnohí túto reláciu nazývajú komunistickou propagandou, no v tých časoch sa nenašiel nikto, kto by sa odmietol zúčastniť vysielania, a aj preto sa v nej vystriedali naši najslávnejší herci, spisovatelia, či speváci. V jednom z najslávnejších dielov s názvom Lampášik priateľstva, ktorý sa vysielal v roku 1986, spolu s Drobčekom vystupovala vtedy obrovská hviezda Jana Nagyová ako princezná Arabela, Jiří Lábus ako Rumburak, Darinka Rolincová, Karel Zich, Michal Dočolomanský a dokonca aj Karel Gott.

Pán Matovič, nefacká vás hanba? Pozrite si toto VIDEO z roku 2018 a možno zmeníte názor. Alebo nie?
Protesty, ktoré sa konali vlani v októbri aj novembri, boli oveľa ostrejšie ako súčasné po uvoľnení prísnych pandemických opatrení. Za tie vlaňajšie si protestujúci vyslúžili pomenovanie „opice“ či „dezoláti“, ktoré im „prischlo“ aj teraz. Igor... Čítať ďalej
08 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik